De vonk kan in alle richtingen overslaan

Het Kampvuur! Het smeult en brandt gezellig, het verwarmt ons en onze harten. Na een heel kamp dicht op elkaar te leven is het de perfecte afsluiter voor de laatste avond. De ideale sfeer voor een stiekeme kus. Maar wat als je ontdekt dat je hem wil stelen van iemand van hetzelfde geslacht. Een medejin. Of giver. Of iemand van je medeleiding.

Een kus geven is altijd wel wat spannend. Maar voor holebi's is dat eens te meer. De ontdekkingstocht wanneer je op iemand van hetzelfde geslacht valt is voor iedereen anders. Voor de ene is het heel snel duidelijk. Bij een ander komt het besef pas als je al in leiding staat. Of zelfs daarna pas. Het is niet allemaal zwart-wit. In je experimenteerfase wil je ook niet meteen vastzitten aan een label dat anderen jou opplakken.

Holebi's maken zich daardoor vaak zorgen over wat anderen denken over hen. Wanneer 2 mensen in de leidingsploeg of je tak kussen is dat altijd wel een ding. Maar die hoeven zich niets aan te trekken van wat anderen denken van hun heteroseksualiteit. Bij homo-, bi-, of panseksualiteit is dat toch wat anders. Er zijn immers mensen die homoseksualiteit niet begrijpen of zelfs afkeuren. Gaan jouw medeleden je anders behandelen omdat je uit de kast komt? Best spannend allemaal.

In die ontdekkingsfase ervaar je sterk het gevoel van anders te zijn. De meerderheid van de mensen die je ziet op straat, op tv, in je omgeving zijn immers hetero. En laat nu dat anders zijn, net zo moeilijk zijn voor jongeren. Die willen immers zo veel mogelijk erbij horen. Het is pas vanaf je 16 jaar dat de gemiddelde jongere meer en meer zich losmaakt van de groep en een eigen identiteit ontwikkelt. Best moedig dan ook om je ware geaardheid te laten zien.

En tenslotte is er natuurlijk de angst om gekwetst te worden. Iemand goed afwijzen is sowieso niet makkelijk. En het kan best moeilijk zijn om niet geschrokken te reageren als je dit niet zag aankomen. Maar weet dat diegene die zijn hart blootlegt vaak met veel meer angsten zit dan jij.

Daarom is het belangrijk om hier aandacht te besteden in je leidingsploeg. Om leden het warme nest te bieden waarin de coming out in je groep een fijne ervaring is. Waarin die eerste kus iedereen gestolen kan worden. Om het thema bespreekbaar te maken. Om een rolmodel te zijn. Om dit beeld een plaats te geven in je werking.