Zoek
De leidingsploeg
 • De leefwereld van leiding

  Recept voor 1 leidingsploeg:

  • 100 g nieuwe leiding 
  • 1 liter ervaren leiding 
  • Enkele eetlepels werkende mensen 
  • 150 g studenten 
  • Enkele kruimels gedreven scoutsbeesten 
  • Een snuifje sportieve leiding 
  • 50 ml knuffelleiding

   

  Een leidingsploeg is een mix van personen. Elke leiding heeft ook zijn eigen motivatie om leiding te zijn. En ook iedere leiding heeft zijn eigen prioriteiten. Deze keuze hangt vaak samen met studies, werk, sportieve activiteiten, andere hobby’s, een relatie, vrienden buiten de scouts, reizen, alleen wonen en of de combinatie hiervan. Naast een mix van leiding die andere

  Lees meer
 • Leidingsverdeling

  Lees meer
 • Leidingsstijlen

  Als groepsleiding ben je continu op zoek naar evenwicht in leidingsstijlen. Sommige situaties of personen vragen een andere vorm van begeleiding. Afhankelijk van de motivatie en de bekwaamheid van een persoon of een leidingsploeg kan je vier soorten leiderschap hebben:

  Voorbeelden:

  Een jonge leidingsploeg die voor de eerste keer hun zomerkamp ineen moet steken. Zij zijn dolenthousiast voor hun eerste kamp, maar hebben nog heel veel vragen.

  = Instrueren

  Een werkgroep met dezelfde samenstelling organiseert voor de derde keer het

  Lees meer
 • Hoe hou je je leiding gemotiveerd?

  Lees meer
 • Coachen van leiding

  Coaching is het begeleiden van leiding tijdens hun scoutscarrière. Als groepsleiding ga je met je leiding op zoek naar hun sterke en hun zwakke punten. Je bekijkt samen met hen hoe ze als leiding verder kunnen groeien. Luisteren en de juiste vragen stellen vormen de kern van een goed coachingsgesprek.

  Iedereen heeft wel eens frustraties over de scouts, de leden, de medeleiding, de school of het werk. Leiding kan hiermee naar jou komen. Samen met die leid(st)er ga je op zoek naar een mogelijke oplossing die voor hem of haar werkt. Jij kan niet direct een oplossing bieden voor die persoon en dat hoeft niet. Je laat hem of haar zelf nadenken en op zoek gaan naar mogelijke oplossingen

  Lees meer
 • Delegeren en taken verdelen

  Delegeren delegeren, wie zijn best doet zal het leren. Een grote valkuil als groepsleiding is niets uit handen durven geven en te veel hooi op je vork nemen. Dit leidt nooit tot een goed resultaat. Als groepsleiding moet je kunnen delegeren, taken uit handen geven. Vertrek steeds vanuit je eigen talenten. Jouw talenten zijn jouw sterktes, deze taken geef je niet uit handen. Welke taken vind je moeilijk of kan je niet zo goed? Kijk of je deze niet kan delegeren.

  Het is wel belangrijk dat je steeds vinger aan de pols houdt, dat je deze personen goed opvolgt en ondersteunt indien nodig. Ook hier moet je weer op zoek naar de juiste balans. Zorg dat je durft loslaten, vertrouwen durft

  Lees meer
 • Groepsdynamica

  Het groeiproces van een groep omvat verschillende fases. Ook jouw leidingsploeg verandert volgens zo’n proces. Niet alle stappen zijn even herkenbaar, maar jullie gaan ze allemaal door. Wees je als groepsleiding bewust van deze stappen en waar je staat in het proces. Soms zal je eens moeten teruggaan omdat je ploeg nog niet klaar is om een nieuwe fase aan te vatten.

  Blijf vooral inzetten op groepsbinding en sfeer!

  De beginnende groep

  In het begin van het jaar wordt de nieuwe groep samengesteld. Op dat moment zijn er twee groepen aanwezig. Het is jouw taak als groepsleiding om de ervaren leiding en nieuwe leiding met elkaar te verzoenen, om tot één groep te komen.

  Lees meer
 • Evolutie

  Leiding geven, groepsleiding zijn… Het zijn en blijven vrijwillige engagementen met een bepaalde verantwoordelijkheid. Het is daarom heel belangrijk dat jij, maar ook de leiding, weet waaraan ze beginnen en zich bewust zijn van de inhoud van hun rol. Als groepsleiding help jij leiding en jins bij het maken van de juiste keuzes.

  Jin

  Zij moeten zelf bepalen of leiding worden iets voor hen is of niet. Zorg voor de juiste informatie voor die jins en weet wat zij verwachten van het leiding-zijn. Wat wordt van leiding verwacht? Wat is het minimumengagement van een leider of leidster? Pas als de jin goed weet wat het inhoudt, zal hij of zij een juiste keuze maken.

  Een

  Lees meer
 • Veranderingsmanagement

  Je begint er als nieuwe groepsleiding vol goede moed aan. Je wil een aantal veranderingen doorvoeren in de activiteiten en werking van je groep, en dan… Dan botst je op weerstand en tegenstand vanuit de groepsraad. Plots wil niemand iets anders en werken ze niet mee zoals je verwacht had. Dat is zeer normaal en gewoon. Het andere is onbekend en onbemind. Ze zijn tevreden met de huidige situatie en zien in het nieuwe meer nadelen dan voordelen.

  [trap 1] Het doel van de verandering?

  Wanneer je begint aan het doorvoeren van iets nieuws, ga dan op zoek naar het waarom van de verandering. Is het gewoon om eens iets anders te doen of omdat wat er nu is niet optimaal is. Draait

  Lees meer