De leefwereld van leiding

Een leidingsploeg is een mix van personen. Elke leiding heeft ook zijn eigen motivatie om leiding te zijn. En ook iedere leiding heeft zijn eigen prioriteiten. Deze keuze hangt vaak samen met studies, werk, sportieve activiteiten, andere hobby’s, een relatie, vrienden buiten de scouts, reizen, alleen wonen en of de combinatie hiervan. Naast een mix van leiding die andere prioriteiten stelt, heb je in een leidingsploeg ook meestal een mix van verschillende generaties leiding: eerstejaarsleiding en vierdejaarsleiding hebben een totaal verschillende leefwereld. Als groepsleiding is het belangrijk om te weten welke leiding je kan combineren en hun keuzes te respecteren.

Recept voor 1 leidingsploeg:

• 100 g nieuwe leiding
  • 1 liter ervaren leiding
  • Enkele eetlepels werkende mensen
  • 150 g studenten
  • Enkele kruimels gedreven scoutsbeesten
  • Een snuifje sportieve leiding
  • 50 ml knuffelleiding

Tip:

Laat op de eerste groepsraad van het scoutsjaar iedere leiding tonen hoe ze hun vrije tijd besteden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een taartdiagram, een weekplanning, een tekening… Zo leert de leiding elkaar beter kennen en krijg je meteen een overzicht wie meer of net minder tijd wil en/of kan steken in de scouts.