Als je thuis een kop thee wilt drinken, of een eitje gaat bakken, vind je alle benodigdheden in de verschillende kastjes in de keuken. Op kamp ben je aangewezen op de patrouillekoffer. In het slechtste geval een rottend, stinkend houten of ijzeren geval dat in de regen naast de kookshelter staat. Maar het kan ook beter!

Een patrouillekoffer kan je op verschillende plaatsen en voor verschillende toepassingen gebruiken. Vraag je op voorhand af waarvoor en wanneer je de koffer gaat gebruiken. Tijdens de opbouw van het kamp om hout, touw, bijl en hamer in te bewaren, om het speelmateriaal in te verzamelen, in een patrouillehoek voor kook- en pioniergerief … Zorg steeds voor een droge en veilige opstelling. Leg bijvoorbeeld balkjes onder de koffer zodat er geen vocht in de koffer kan kruipen.

In de patrouillehoek

  • Wacht tot je weet waar en wanneer en met ongeveer hoeveel personen je op kamp gaat. Maak dan een degelijk overzicht van het beschikbare en het benodigde materiaal. Zo weet je wat er bijgekocht moet worden.
  • Lang niet iedere patrouille (en soms ook niet iedere leidingploeg) weet juist in te schatten wat je tijdens een kamp nodig hebt. Wordt het warm en droog, of juist koud en nat? Vul de koffers dus samen: de materiaalmeester(s) zorgt/zorgen ervoor dat de noodzakelijke ingrediënten aanwezig zijn, de tak en vooral de patrouille zorgt ervoor dat die ingrediënten “gereed voor gebruik” gemaakt worden (potten en pannen afwassen voor het kamp, koffers uitkuisen …).
  • Eenmaal op kamp zet je de koffer onder de luifel van de kookshelter, zo moet de kok niet door modder en regen om hulpmiddelen te nemen om de maaltijd te bereiden.
  • Haal onmiddellijk na het kamp al het materiaal uit de patrouillekoffers en berg het, na een (gezamenlijke?) afwasbeurt netjes en droog op.

Voorbeeld inhoud patrouillekoffer

  • Gebruiksartikelen: eet- en drinkgerief (borden, bekers…), klein kookgerief (aardappelmesjes, schuimspaan, pollepel…), potten en pannen, bokalen (om peper, zout, suiker…vochtvrij op te bergen), (af-)wasbakje(s), waterkan, pannenlappen, werkhandschoenen (om warme potten van het vuur te pakken), waterbidons.
  • Pioniergerief (per patrouille): sjortouw, handbijl, boomzaag.
  • Verbruiksartikelen: lucifers, afwasmiddel, groene zeep, schuursponsjes, staalwol, schotelvod.

Ben je geholpen met deze info?