• Scouts en gidsen doen het creatief, speels en avontuurlijk... maar ook doordacht en verantwoord. In deze brochure gaat alle aandacht naar het veilig omgaan met mekaar, materiaal en activiteiten.
  • Handboek van Scouts en Gidsen Vlaanderen boordevol speelse technieken, verantwoord openluchtleven en avontuurlijke ontdekkingen. 700 pagina's lang nemen we je mee op een tocht dwars doorheen een essentie van scouting: het buitenleven.
  • Een brochure die nuttig kan zijn bij het ontwerpen van sjorconstructies... Niet te verwarren met onze eigen brochure "Speel op veilig" over veiligheid in scouting.
  • De meesten onder jullie herkennen de situatie wel: het is overgang of je bent op kamp en de apenbrug moet opgespannen worden. Maar hoe span je in hemelsnaam een touwenbrug op zodat die niet te veel door gaat hangen als je leden er gaan opstaan?
  • Een heleboel groepen hebben op tentenkamp al eens een douche gemaakt. Soms met een speciaal warmwatervat of een oud verwarmingselement dat in het vuur wordt gelegd. In dit artikel bieden we jullie graag een ander soort warm waterdouche aan. Een uitdaging voor de handige materiaalmeester
  • Ploeg Technieken ontwikkelde een simpel en eenvoudig middel om op trektocht een eenvoudige waterdichte overnachtingplaats recht te zetten met zijmuurtjes en grondzeil, met enkel één zeil, 3 touwtjes en 3 piketjes.
  • Een spannende uitdaging, kriebels in de buik en de wind in de haren… een kabelbaan blijft een aantrekkelijke en avontuurlijke bezigheid. Hierbij is er echter een nauwe grens tussen gepland avontuur en roekeloze waaghalzerij. Gebrek aan kennis en het verkeerde materiaal hebben in het verleden tot ernstige ongelukken geleid. Niemand wil dat meemaken, jij ongetwijfeld ook niet.
  • De keuze van het kampterrein heeft een grote invloed op je kamp.
  • In de Hopper Winkel kan je het kabelbaanpakket kopen dat is uitgewerkt door ploeg Technieken. Dit is het enige pakket dat je als scouts- of gidsengroep mag gebruiken. ! Wetten, regels en tips omtrent veiligheid op hoogte en kabelbanen vind je in onze brochure "Speel op Veilig" vanaf pagina 30 !
  • Met een minimum aan materiaal en een maximum aan verbeelding voeg je aan je kookhoek of leefruimte op kamp zo wat leuke snufjes toe.
  • Sjormoe? Niks beters dan een speelse beloning in het vooruitzicht. Vier snel gemonteerde speeltuigen voor elke tak.
  • Geen leuker spel dan datgene waarvan je het materiaal zelf gemaakt hebt. Denk je daarbij aan een bal, een dobbelsteen of een pion? Wij denken groter: een wipplank, een klautertuig of een heuse renwagen.
  • Deze leidraad kwam tot stand om materiaalmeesters & leiding te informeren, over duurzaam omgaan met kostbaar kampeermateriaal.
  • Dichtbij je weekend- of kampplaats is een rivier of vijver die toegankelijk is om op te spelen? Dan kan je met de nodige voorbereiding heel leuke avonturen beleven op het water.
  • Om een vlottentocht of –kamp te laten slagen is het drijfvermogen van het vlot niet onbelangrijk. Maar hoe bereken je dat eigenlijk?
  • Drinkbaar water is onmisbaar om te overleven. Meestal komt dat water uit een fles of gewoon uit het waterkraantje bij je thuis. Maar het kan ook anders lopen. Op kamp bijvoorbeeld als je te weinig water voorzag. In deze grondvesten bespreken we twee types waterfilters: een blik- en een driepootmodel.
  • Hoe kan je zo energiearm mogelijk zorgen voor voedsel op kamp? Door zonne-energie te gebruiken natuurlijk; het is, zeker tijdens de lente en zomer, zomaar voor handen!