Dropping: bereid je voor

De voorbereiding

  • Een dropping bereid je voor op het terrein zelf. Vertrouw niet blindelings op stafkaarten, die geven je in het beste geval een beeld van hoe het er daar ooit heeft uitgezien.
  • Kompaskoersen zet je op de kaart uit met behulp van gradenboog, meetlat en tekendriehoek, dus niet met het kompas.
  • In plaats van één moeilijke opdracht, kun je ook meerdere gemakkelijke opdrachten geven. Op de tekening zie je hiervan een voorbeeld. In plaats van een kompaskoers "recht op het doel af" (aangegeven met: ’officieel te volgen weg’), kan je de groep ook via verschillende opdrachten naar de post leiden.
  • Zorg ervoor dat de groep de technieken die ze gaat gebruiken ook écht onder de knie heeft en het nodige materiaal bv. een kompas, ook écht mee heeft.
  • Indien mogelijk, voorzie een duidelijke afbakening van het terrein en geef dit ook heel uitdrukkelijk door aan de groep (b.v. niet over een spoorweg, autostrade of kanaal…).

En als ze dan toch fout lopen

  • Samen met de gewone opdrachten, voorzie je altijd een noodopdracht of noodomslag.
  • Gebruik eventueel de omslag van de noodopdracht om een aantal basisinstructies te herhalen:
  1. Nooit nodeloos opsplitsen (en zeker nooit alleen gaan).
  2. Als er iets gebeurt, eerst de leiding verwittigen.
  3. Geef duidelijk aan in welke omstandigheden (ongeval, ziekte…) of uiterlijk om hoe laat de noodopdracht moet geopend worden.
  • Je kunt de ’drempel’ om een noodenveloppe te openen, verlagen door de informatie uit die enveloppe op te splitsen en per opdracht gedeeltelijk bij te voegen. De noodopdracht moet minimaal volgende onderdelen bevatten:
  1. Een geruststelling en een vraag om alles eerst rustig door te lezen.
  2. Stafkaart of andere duidelijke omschrijving van hoe de tocht in elkaar steekt.
  3. Duidelijke aanduiding waar je overnachtingsplaats is (aangeven op stafkaart, volledige naam, adres en telefoonnummer).
  4. Instructies hoe met de leiding in contact te komen: (Wie is op welk nummer bereikbaar?)
  5. Instructies wat door te geven bij contact met de leiding: (Wie ben je (groepsnaam en samenstelling)? Waar ben je? Laatste controlepunt dat gepasseerd werd? Als je belt van bij een huis of bedrijf: het adres, de naam en het telefoonnummer. Wat is het probleem?)
  • Als de dropping plaatsvindt in een "vreemd" taalgebied kan het nuttig zijn om een briefje met alle relevante inlichtingen in de plaatselijke spreektaal toe te voegen (niet iedereen spreekt vloeiend Kroatisch).
  • Als je geld om te telefoneren bijvoegt, zorg er dan voor dat het genoeg en in juiste pasmunt is.

Uiteraard zorg je ervoor dat de opgegeven telefoonnummers continu bemand zijn (door mensen die weten wat er gaande is). Een GSM is een mooie uitvinding maar heeft lang niet overal bereik, let hier op.

Ben je geholpen met deze info?