Zoek

Woudloperskeuken: recepten 2

Van bij de welpen tot op Gilwell heeft een kampvuurtje me steeds aangetrokken. Vooral omdat ik daarbij het nuttige aan het aangename kon koppelen: gezelligheid bij een hapje eten. Bovendien ben ik niet de beste kok van mijn generatie en bij woudloperskeuken valt dat niet zo op.

Bij de welpen leerden we tot onze scha en schande dat een gamel stukken vuurvaster is dan de beste Tupperware doos. Bij de jonggivers kwamen de basisgerechten aan bod, de fijne keuken was voor bij de givers en in een later stadium leerde ik het degustiefje achteraf appreciëren. Dit artikel wil je enkele smaakmakers aanreiken, experimenteer er gerust mee. Maak asjeblief wel enkel vuur op plaatsen waar het mag en op een veilige manier.

Smakelijk!

Ei in sinaasappel

Om een ei te koken heb je helemaal geen water nodig. Neem een sinaasappel en snij het topje eraf (diameter 5 à 6 centimeter). Hol vervolgens de sinaasappel volledig uit. Breek het ei en giet het eiwit en de dooier in de holle sinaasappel. leg daarna het dekseltje opnieuw op de sinaasappel en steek het vast met twee dunne twijgjes. Plaats het ei nu voorzichtig in de hete as, niet in het vuur. De ervaring zal je wel leren hoe lang je moet wachten maar reken minimaal 7 minuten. Je kan de sinaasappel gerust uit de as halen, even kijken en indien nog niet naar wens terug zetten. Als het ei klaar is, kan je het uitlepelen. Geloof me vrij: het heeft een apart smaakje en weinig kans op mislukken. Wil je het diner starten met een aperitief, dan kan je ook daarvoor de sinaasappel gebruiken. Succes gegarandeerd!

Ei in aardappel

Mensen die de Vlaamse keuken prefereren boven al dat exotische gedoe raad ik aan om hun ei eens een keer te koken in een aardappel. De bereidingswijze is net dezelfde. Neem een grote aardappel (een frietpatat), snij het topje eraf, hol de aardappel uit (let op dat je hem niet perforeert) en giet het ei in de aardappel. Ook hier het bovenste stuk met twee twijgjes vastzetten. In tegenstelling tot de truc met de sinaasappel krijg je hierbij een meer alledaagse smaak.

Koken zonder pot

Iedereen weet wellicht dat je aardappelen in de schil in as kan klaarmaken, maar als je een brikverpakking (bv. van fruitsap) bij de hand hebt, kan je die ook gebruiken om aardappelen in te koken. Scheur daarvoor het brik verder open, vul het met aardappelen (geschild en in stukken), doe er voldoende water bij (tot de aardappelen "onderstaan") en zet alles in de as. Laat rustig koken.

Je kan water ook koken in een papieren zak. Vul bv. een broodzak met water en zet hem in de as. De zak kan enkel opbranden waar er geen water is. Dit trucje lukt jammer genoeg niet met elke papieren zak (afhankelijk van de lijm waarmee de naden dichtgeplakt werden).

Bakken en braden

Diegenen die het zichzelf graag gemakkelijk maken, kunnen natuurlijk ook gewoon een stuk spek of worst op een stok prikken en braden. Let er daarbij wel op dat je het stuk vlees goed vastmaakt op een takje. Je kan een stuk vlees of groenten ook samen met wat boter in zilverpapier inpakken en langzaam laten gaar worden in de as.

Twist(ing) by the fire

Je kan de ergste honger ook stillen met wat water, bloem en een snufje suiker. Meng deze ingrediënten door elkaar (op een plastic zak bv.) tot je een bol deeg hebt. Kneed deze bol tot

een lange worst. Zoek een vingerdikke twijg, ontschors hem en draai de worst deeg spiraalsgewijs rond de twijg. Laat de twijg met twist langzaam bakken boven de hete as. Hierbij zal je geduld aardig op de proef worden gesteld. Ik heb menig ongedurige jonggiver het ding naar de vlammen weten verhuizen om het bakproces te bespoedigen. De resultaten verbeteren er doorgaans niet op.

Croque monsieur

Weet je, kippengaas is de ideale rooster om "croque monsieurs" op te bakken. Leg het gaas boven de hete as, de croque erop en op tijd en stond eens omdraaien.

Tips

  • Een stel werkhandschoenen (met dubbele palm) komt uitstekend van pas om dingen uit het vuur te halen of om te draaien
  • Als je niet van afwassen houdt, kan je de potten insmeren met groene zeep. De potten worden nog wel zwart maar je spoelt het er gemakkelijker af. Let op: de bruine zeep moet aan de buitenkant en niet aan de binnenkant zoals we ooit op een techniekenweekendje mochten meemaken.