Onderhoud je kabelbaan

Belangrijk bericht aan groepen met een kabelbaanpakket uit Hopper winkel.

Ooit een kabelbaanpakket gekocht in Hopper Winkel? Download dan zeker de handleiding, om van een kabelbaanactiviteit een veilige activiteit te maken.

En controleer de materiaallijst op pagina 22 voor je aan de opbouw van je activiteit start.

Ontbreken er onderdelen? Gebruik het pakket dan niet! Bijbestellen kan bij Hopper Winkel: winkel@hopper.be

1. De veiligheidshaak van de loopkat moet - zonder extreme krachtsinspanningen uit te oefenen - soepel open en dicht kunnen gaan.
Smeren met een siliconenspray is dus de boodschap, en zeker vochtvrij opbergen.

2. Smeer alle mechanisch bewegende onderdelen van de sjorband in met siliconenspray zodat er geen grippage van het metaal plaatsvindt. Als de bewegende delen droog zijn, zal het metaal snel roesten, waardoor het mechanisme vast komt zitten en je veel kracht zal moeten uitoefenen om het te laten werken Daardoor verliest het mechanisme een belangrijk deel van zijn functie.

3. Als je materiaalkot last heeft van beestjes (bv. muizen), zorg er dan voor dat je het touwwerk enz. in een kist zonder openingen opbergt. Muizen kunnen zich door hele kleine openingen wringen. Eenmaal in de kist knabbelen ze aan het touw, de zitzak, de klimbroekjes, de leeflijnen enz. om daarmee een nestje te maken. Gevolg is dat je alles kan weggooien en nieuw materiaal moet kopen.

4. Een degelijk nazicht van al het touwwerk is dus essentieel. Hang desnoods het looptouw, ankertouw, overbruggingstouw, wijkende koordenrem, noodremtouw, zitzak(ken), klimbroekjes, leeflijnen enz. omhoog aan haken, eventueel in dichtgeknoopte zakken.

Zorg in elk geval dat knaagdieren geen kans krijgen om zich te nestelen in je materiaalkot.

5. Voor die pakketten waarbij met klimbroekjes wordt gewerkt, raden wij aan om supplementair
een doorsteektriangel aan te schaffen via Hopper winkel. Zo vermijd je het doorscheuren van je ophanglijn door de wijkende koordenrem, omdat ze van elkaar gescheiden worden door de onderverdeling die je zo maakt.
Ook vermijd je het verkeerd monteren van je wijkende koordenrem door gebruik te maken van een musketon of D-sluiting, wat een bijkomende veiligheid biedt.

Nog een stevige linker en hou het veilig !!!

Ploeg Technieken - geschreven door Cisse
technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be