Hoe word ik animator?

Voor je begint. Elke stap moet geregistreerd worden in de KAVO-tool

De overheid ontwierp een digitale tool zodat je makkelijk elke stap in je traject kan bijhouden. Maar je moet je dus wel als deelnemer registreren op dit platform. Onder de 18 jaar kan dit met een mailadres, daarna enkel via je identiteitskaart en een kaartlezer. (of de It's me-app)

Op de KAVO-tool zal je op het einde van je traject ook je attest kunnen downloaden.

1. Eerst op cursus

Het eerste deel van het traject naar een animatorattest is een cursus. Deze duurt minimaal 50 uur (6 of 7 dagen) en gaat door tijdens het merendeel van de vakantieperiodes. Kijk snel hier voor meer informatie.

Je kan pas aan de stage beginnen als je 50u vorming achter de rug is. Op het einde van de vorming moet je ook beschikken over de basiscompetenties van een animator. De begeleiding maakt samen met jou hierover een inschatting in het Trajectboekje. Een instrument van de overheid dat je het hele traject nodig zal hebben. Raak het niet kwijt.

2. Daarna stage

Tijdens je stage ga je aan de slag met wat je op cursus geleerd hebt. Probeer uit wat je geleerd hebt. Ga aan de slag met je werkpunt. Gebruik de inspiratie die je hebt opgedaan.

De stage duurt ook 50 uur. Na die 50 uur is het de bedoeling dat je samen met je stagebegeleider  een beoordeling maakt van je kunnen in het trajectboekje. Bekijk waarin je gegroeid bent, wat je goed kan en wat je werkpunten zijn.

Spreek ook tussentijds met je stagebegeleider. Zo kan die nog samen met jou bijsturen waar nodig.

Waar doe ik stage?

Je mag kiezen waar je stage doet. Stage kan je doen in je eigen scoutsgroep of een andere jeugdverenging zoals het speelplein, een vakantiekamp ed. Controleer steeds of de organisatie waar jij stage wil doen, erkend is om dit te mogen doen.

Als je in je eigen scoutsgroep stage wil doen is het belangrijk dat je scoutsgroep geregistreerd is als stageplaats. Kijk hier na of jouw groep al geregistreerd is. Als dat niet zo is vraag je je groepsleiding dit in orde te brengen.

Wie kies ik als stagebegeleider?

Je kan geen stage doen, zonder stagebegeleider.

Een stagebegeleider is iemand die één van de volgende ervaringen heeft

• Attest Instructeur
  • Attest Hoofdanimator
  • Pedagogisch diploma (leerkracht, Sociaal Cultureel Werk, Master Pedagogische Wetenschappen…)
  • Beroepskracht Jeugddienst of jeugdwerk
  • Bewijs van deelname aan workshop voor stagebegeleiding (*bv. De vorming coaching die op basisweekend gegeven wordt.)

Kies voor iemand bij wie je je op je gemak voelt. Een medeleiding, groepsleiding, ... maar iemand die je ook wel bezig ziet af en toe. Je kan ook tussentijds feedback verzamelen bij je medeleiding.

Op zoek naar meer informatie voor je stagebegeleider? Weet hij/zij niet goed wat doen? Wijs hem de weg naar deze pagina!

3. Laatste stap Scouts en Gidsen Vlaanderen rondt het traject af

Nadat je stageplaatsverantwoordelijke jouw evaluatie heeft aangemaakt in de KAVO-tool. Moet Scouts en Gidsen Vlaanderen nog even kort dit traject goedkeuren. Daarna kan je voor eeuwig en altijd je attest downloaden op de KAVO-tool.

Voor al je vragen of bedenkingen, spreek iemand van je begeleiding aan, mail naar vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be of 03 231 16 20