Hoe word ik instructeur?

Jij bent begonnen aan een traject dat leidt naar het attest Instructeur.

Je hebt drie jaar de tijd om dit traject af te ronden, daarna vervalt al wat je al gedaan hebt.

Om dit traject succesvol af te ronden moet je volgende dingen doen:

• KAVO – ID aanmaken
  • 50u vorming volgen (= instructeurscursus)
  • 50u stage
  • evaluatiemoment bijwonen.

KAVO ID

Een KAVO ID moet je aanmaken op www.mijnkadervorming.be.  Iedereen die een traject wil starten moet een KAVO ID aanmaken.

Het is belangrijk dat je, je KAVO ID aan ons doorgeeft. Door je KAVO ID kan je gekoppeld worden aan een cursus, een stageplaats en kunnen wij als je alles achter de rug hebt je attest aanleveren.

Een handleiding vind je hier. Zorg dat je je rijksregisternummer en eventueel het nummer van je (hoofd)animatorattest bij de hand hebt.

Trajectboekje

Je krijgt bij aanvang van deze cursus een trajectboekje. Tijdens de cursus, gedurende je stage en op het evaluatiemoment zal je met dit boekje aan de slag gaan. Je vind er een neerslag van jou groeipad in het herkennen en verwerven van de vooropgestelde competenties. Je kan er je wat je leert in noteren en een overzicht behouden over je groeiproces.

Heel erg belangrijk: RAAK HET NIET KWIJT! Je hebt dat gedurende heel je traject nodig.

50u stage

Je kan pas aan het stage beginnen als je 50u vorming achter de rug is.

Een meerdaagse cursus komt overeen met 50u stage, maar je kan je stage uren ook opbouwen via korte(re) vormingsinitiatieven. Het is belangrijk om dan een goed overzicht te bewaren in je stageboekje.

Om stage te doen heb je drie dingen nodig.

1. Een stageplaats

Je mag kiezen waar je stage doet. Al hopen we natuurlijk dat je cursusbegeleiding wordt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Een overzicht van de stageplaatsen vind je op www.mijnkadervorming.be Het overzicht van onze cursussen vind je op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/vorming.  Tijdens je cursus kom je daar ook alles over te weten.

2. Trajectboekje

Zie eerder. Ook tijdens je stage zal je hiermee aan de slag gaan. Samen met stagebegeleider zal je bekijken waarin je gegroeid bent, wat je goed kan en wat je werkpunten zijn.

3. Stagebegeleider

Je kan geen stage doen, zonder stagebegeleider.

Een stagebegeleider is iemand die één van de volgende ervaringen heeft:

• Attest Instructeur
  • Pedagogisch diploma (leerkracht, Sociaal Cultureel Werk, Master Pedagogische Wetenschappen…)
  • Beroepskracht Jeugddienst of jeugdwerk
  • Bewijs van deelname aan workshop voor stagebegeleiding (*bv. De vorming coaching die op basisweekend gegeven wordt.)

In de praktijk zal je stagebegeleider meestal een ervaren medebegeleider zijn tijdens je eerste cursus.

Evaluatiemoment

Hierover krijg je later meer info.

Een evaluatiemoment kan in groep en duurt dan vier opeenvolgende uren. Of twee uur individueel.

Voor al je vragen of bedenkingen, spreek iemand van je begeleiding aan, mail naar vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be of 03 231 16 20