Waarvoor heb je een vzw nodig?

Een scouts- en gidsengroep is in de meeste gevallen een feitelijke vereniging. De groep heeft dan geen rechtspersoonlijkheid. Het gaat dus altijd om één of meer leid(st)ers die persoonlijk een contract ondertekenen bij het vastleggen van een kampplaats, een fuifzaal, een bestelling bij de brouwer...
Deze werkwijze is dan ook het handigste voor een groep. Bij andere structuren komt er altijd heel wat administratie bij kijken. Bovendien ben je als leiding goed verzekerd bij Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Wanneer kies je wel voor een vzw?

• Je richt best een vzw op als je scoutgroep eigenaar is van het lokaal.
  • Zijn jullie nog geen eigenaar maar wel van plan om te bouwen? Richt dan een vzw op van zodra er 10.000 euro op de (spaar)rekening van de groep staat, los van het normale werkingsgeld dat je nodig hebt om het jaar rond te komen.
  • Ook als je regelmatig contracten maakt, is het goed om een vzw op te richten, Bijvoorbeeld als je het scoutslokaal of -materiaal verhuurt. Zo kan je die contracten opmaken in naam van de vzw.

Er zijn ons geen andere situaties bekend waarin het nuttig kan zijn om als scoutsgroep een vzw op te richten. Ben je geen eigenaar van grond of lokaal en verhuur je niets? Dan is het dus niet nodig om een vzw op te richten.

Wat doet een vzw?

De Raad van Bestuur beheert al het patrimonium van de vzw, bijvoorbeeld door contracten over verhuur, verzekering of bouw af te sluiten. Uiteraard maakt de Raad van Bestuur vooraf duidelijke afspraken met de groepsraad, bijvoorbeeld over wanneer de lokalen verhuurd worden, over onderhoud of een eventuele verbouwing. Evalueer ook regelmatig en stuur afspraken bij als het nodig is. Maak verder op de groepsraad ook tijd voor vzw-topics, zo wordt het geen ver-van-mijn-bed-show en blijft de leidingsploeg betrokken.

Wat doet een vzw niet?

De vzw bemoeit zich niet met de pedagogische werking van de groep. Daarover beslist de actieve leidingsploeg. Ook het beheer van werkingsgelden van de groep ( lidgelden, takrekeningen,…) breng je best onder bij de vzw.

Kortom: ben je eigenaar van het lokaal of verhuren jullie het? Dan kan het een goed idee zijn om een vzw op te richten. Zorg wel voor een goeie samenstelling, duidelijke afspraken en voldoende overleg.

Zit je nog met specifieke vragen waarop je het antwoord hier niet terugvindt, aarzel dan niet om te e-mailen naar beheer@scoutsengidsenvlaanderen.be.