Zoek

Camping Ecologica

Eigenaar: Ploeg Vorming In Scouting

Korte omschrijving:
Ecologisch kamperen: drie werkwinkels/invalshoeken over dit thema

Doelpubliek:
 • jins
 • leiding

Tijdsduur: <= 2 uur

Verloop:

1) Uitwerking van sessie via gezelschapsspel

Ecologie op kamp: workshop in de vorm van een gezelschapsspel

Snoeppapier en smeltend poolijs en bomen: spelbord met 49 vakjes (te verkrijgen bij Maïté Liekens in Gent) gebaseerd op snakes and ladders. Kom je op een snoeppapiertje, dan heb je vervuild en word je door een stroom smeltend poolijs naar beneden gesleurd, kom je op een takje, dan heb je een boom geplant en mag je helemaal tot vanboven klimmen.

0. Kennismaking: Iedereen stelt zichzelf voor door zijn voornaam te zeggen, gevolgd door een woord met dezelfde beginletter als zijn of haar voornaam. Dit woord moet een soort afval zijn.

Extraatjes

1. Als iemand bijvoorbeeld "Yoni Yoghurtpotje" zegt, vraag dan of hij/zij bij het restafval of bij PMD hoort.

2. Ze moeten zichzelf en/of de ander uitbeelden, bijvoorbeeld Bart legt zich als een bananenschil op de grond en zegt: 'Ik ben Bart Bananenschil!' Iedereen doet dat gebaar na en zegt: 'Dag Bart Bananenschil'

Basisspel:

Iedereen kiest een pion en zet zichzelf of per team in het beginvakje. Vanaf dan beginnen we te rollen met de dobbelsteen (TIP: Heb je geen dobbelsteen? Gebruik de dobbelsteen van Ploeg Zingeving met de 5 basispijlers en geef aan elke basispijler een getal van 1 tot 6! Extra uitdaging: onthoud zelf welk cijfer bij welk teken hoort!)

Het zal afhangen van het vakje waar de pion op terechtkomt wat de speler(s) moeten doen. Hieronder lijsten we op wat je aan het vakje kan toekennen.

1. spelletjes
- Handje handje/ninja
- Duikboot
- Stoel overloop
- Sokkenspel (Doe je sokken om je handen en ga in een kring staan. Het is de bedoeling de sokken van de anderen te stelen. Wie zijn sok kwijt is, is dood.)

2. 15 quizvragen

3. 2 video's

Video's van upcycleprojecten, DIY, recepten, inspirerende video's...

https://www.facebook.com/officialgoodful/videos/1829897447080713/

4. Eet insect op (kan ook als "straf" voor de verliezers)

5. Raad de ingrediënten van de veganistische chocolademousse en de veganistische/vegetarische "tonijn"salade (kikkererwten) en van de (veganistische) broodpudding (oud brood). Dit is optioneel, afhankelijk van het budget en de infrastructuur, maar het wordt wel zeer hard geapprecieerd! Mensen staan er echt versteld van.

6. Geef zelf een ecologisch idee (wat doen jullie al: som er 3 op)
Bijvoorbeeld bij scouts Meulestede staat er een weggeefkast aan het lokaal naar een idee van Netwerk Bewust Verbruiken vzw. Hierin kan je vrij spullen plaatsen én meenemen: een oude zaklamp, kinderboekjes, bottine of een beige hemd dat je niet meer draagt, ... alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar anderen wel kunnen gebruiken.

7. Bedenk een spel met dit afvalmateriaal: dit spelen we

8. Tips:
-Gebruik ecosia
-Ten Afval: kleine en grote spelletjes omtrent afval, bijvoorbeeld instructies om een vlot te maken met drankkartons

Quizvragen:

(TIP: Speel de quiz op een actieve manier. Zet drie vuilbakken (of kegels, of...) en ken aan elke vuilbak de letter A, B of C toe. De spelers moeten dan lopen naar de vuilbak die overeenstemt met het juiste antwoord.)

Wat is de eerste stap om afval te voorkomen?

A. hergebruiken

B. vermijden

C. recycleren

 

Wat is WEL PMD?

A. kroonkurken

B. yoghurtpotjes

C. aluminiumfolie

 

Wat is Fost Plus?

A. afvalverwerking

B. biologische mest

C. een organisatie die fauna en flora beschermt

 

Wat krijg je NIET gratis van Fost Plus?

A. papierbak

B. affiches

C. afvalzakken

 

Wat is dit (menstruatiecup) ?

A. een trechter

B. een menstruatiecup

C. Een waterfilter

 

Hoe lang duurt het vooraleer een glazen fles volledig is afgebroken in de natuur?

A. 100 jaar

B. 10 jaar

C. 1 miljoen jaar

 

In 1990 had elke inwoner (in België) ongeveer 400kg per jaar afval. hoeveel bedraagt dat nu?

A. 600

B. 480

C. 550

 

Wat doe je best met je etensresten op kamp?

A. in de gft put smijten

B. pak een kiek mee

C. aan de boer geven

 

Wat is een belangrijk nadelig effect van op kamp in de Ardennen?

A. alle vossen zijn weggejaagd

B. vervuilde beken

C. de Walen haten ons

 

Wat is het hoofdprincipe van Baden-Powell?

A. leave no trace behind

 

9. Tips:

1. Ohnéé Pauline!!! er zit een ladder in je kous! wat doe je nu?!!!! Ohneee een ladder in mijn kous, ik zal hem gewoon maar in de vuilbak gooien. STOPPPP NIET DOEEEN. Weet je wat je met je kous kan doen? Je kan er rekkers van maken, , een zeef, een touw, een haarrekker, stop een tennisbal in je kous en speel er toffe spelletjes mee.

2. Als je vlees koopt in de Colruyt: op voorhand bestellen, dan krijg je zo van die grote verpakkingen en dan heb je minder apart afval.

3. Een deal sluiten met je boer die misschien ook wel iets eetbaars produceert: melk bijvoorbeeld. Lekker en zeker niet duurder + vaker in glazen flessen die je dan teruggeeft. Ook op de site https://www.rechtvanbijdeboer.be/ kan je lokale producten kopen.

4. Vang regenwater op! Span een zeil tussen palen en leg een niet te zware steen in het midden. Zo kan de wind het zeildoek niet omhoog blazen. Maak een kleine opening in het zeil met daaronder een regenton. Hang onder de opening een filter (een afgedankte nylonkous of een stuk stof) die zo de blaadjes en insecten tegenhoudt.

5. In Ten Afval staat een ZALIG vlot: aan de hand van melkkartons / andere drankkartons kan je een vlot bouwen.

6. Vraag bij het invullen van het kampvisum na hoe de leiding zal omgaan met ecologie op kamp.

7. Voor inkleding kan je ook terecht bij de kringloopwinkel: goedkoop en gaat niet zo snel kapot als gerief uit den action. En véél origineler.

8. neem vuilzakjes mee driedaagse/tocht: de groep die het meeste afval heeft verzameld krijgt een extraatje op het einde van de dag. Zeker eens proberen bij kapoenen of welpen, die zijn er zot van. Daarna speel je er gewoon nog een recyclagespel mee!

9. http://biomijnnatuur.be/biopunten

10. De zelfgemaakte frigo: Op tentenkamp is het toch wel handig als je af en toe voedingswaren, koud kan bewaren. Wist je dat er tal van mogelijkheden zijn om zelf een frigo te maken? Waterkoeling: de rivier als koelkast; De temperatuur van water is altijd stukken lager dan de luchttemperatuur, zeker bij grote watermassa's en stromend water. Een meer, rivier of Ardense waterstroom zijn dus ideale koelplaatsen; gratis en milieuvriendelijk. Deze methode is bijzonder geschikt voor het koelen van drank

Wat heb je nodig: Een waterdicht recipiënt: een ton, vat of stevige zak, een touw, keien

Hoe doe je het?

1. Verpak je etenswaren waterdicht en vermijd dat ze weg dobberen. Knoop ze vast met een touw dat je ergens langs de oever bevestigt.

2. Verzwaar het recipiënt met keien, zodat het onder het wateroppervlak zakt (hoe dieper, hoe koeler).

De koelput ... koelte van onder de grond Dit is de eenvoudigste manier om voedsel te koelen maar ook de minst efficiënte. Wanneer de warmte in deze kelder 'zit', duurt het lang voor hij opnieuw is afgekoeld.

Pot-in-pot frigo De pot-in-pot frigo komt oorspronkelijk uit de Arabische wereld, waar hij van oudsher gebruikt wordt om voedingsmiddelen in te bewaren.

Wat heb je nodig? Twee in elkaar passende potten uit aardewerk (één grote en één kleinere): bloempotten of bakken zijn het meest geschikt. Het koelsysteem werkt alleen met ongeglazuurde potten. Potten uit plastic of andere kunststof komen ook niet in aanmerking! doe je het?

1. Stop eventuele gaten onderaan de potten toe met een kurk.

2. Vul de basis van de grootste pot met zand zodat de kleinste pot er stevig op kan rusten en de rand ervan even hoog komt als die van de grote pot.

3. Zet de kleinste pot in de grote en vul de ruimte ertussen aan de rand verder op met zand.

4. Giet water op het zand tot het verzadigd is. Het water moet er boven op blijven staan.

5. Dek de binnenste pot af met een vochtige doek en laat de pot afkoelen, liefst buiten op een plaats in de wind.

6. Plaats de voedingswaren in de binnenste pot.

7. Check het zand regelmatig en zorg dat het nat blijf 

 


2) Uitwerking van sessie via ganzenbord:

Benodigdheden:

Ganzenbord met 6 verschillende symbooltjes:

 • energie: bliksemschicht
 • afval: vuilzak
 • water: duppel
 • flora: bloemetje
 • recyclage: 2 pijlen in een cirkel
 • Spelletje tussendoor: SPEL
 • (fauna zou er ook nog bij kunnen: diertje getekend)

2 dobbelstenen

Buitenboek

Buitenboek, bushcraftboek, Toegang tot internet

Pionnetjes: dit kunnen gerecycleerde voorwerpen zijn zoals verschillende kroonkurken of PET-dopjes.

Spelverloop:

Dobbel met één dobbelsteen en zet het aantal ogen als stappen vooruit. Je landt sowieso op een tekentje. Tegen je volgende beurt moet je een idee hebben dat te maken heeft met het onderwerp waarop je staat, voordat je opnieuw mag gooien.

Dit kan gaan van weegbree gebruiken om brandnetel te verzachten tot een moestuin aanleggen, kip meenemen op kamp tot een hometrainer meenemen en leden laten fietsen voor energie.

Deze ideeën mogen komen van iets dat je momenteel al doet op kamp, thuis, op een vergadering of in je lokaal. Als je niets meer weet, dan kan je de deelnemers laten zoeken in een idee in het buitenboek, bushcraftboek, lectuur, pinterest, internet via gsm of toegankelijke internet.

Als je op SPEL komt, dan is het tijd voor een 'Energizer'.

In het midden van het bord, de finish, heb je natuurlijk je aankomst getekend. De eerste daar wint het spel. Je kan de winnaar iets iets geven.

Feedback over deze methodiek: de sessie duurde twee uur en was net te lang (of de inhoud was dus te kort). Het was vooral uit de groep dat de inhoud moest komen. Als men als begeleider zelf wat meer input achter de had hebt, zou het wel kwalitatiever kunnen zijn.

3) Uitwerking van sessie via doorschuifgroepjes

Indeling ongeveer:

 • 14u-14u10 ontvangst, toelichting concept
 • 14u10-14u25 keuze 1
 • 14u25-14u40 keuze 2
 • 14u40-14u55 keuze 3
 • 14u55-15u10 keuze 4
 • 15u10-15u25 keuze 5

(valt waarschijnlijk weg wegens doorschuif-oponthoud)

15u25-15u40 Ren je rot

15u40-15u50 Soep + Evaluatie, Soepevaluatie dus

Concept:

We laten de deelnemers zelfstandig werken rond verschillende hoofdthema's. De keuze van de thema's s volledig vrij. Wel dienen ze om de 15 min door te schuiven naar het volgende thema van hun keuze.

Per thema wordt volgend 'parcours' afgelegd:

1) wat weet je hier al over?
Aan de hand van een steekkaart met wetenswaardigheden over het thema komt een gesprek tussen de deelnemers op gang. (Op deze manier moedigen we ze aan interactief te werken en info door de geven. Bovendien vermijden we zo dat er zaken worden overgebracht die reeds gekend zijn bij de deelnemers.)


2) praktische toepassing
De deelnemers knutselen een milieuvriendelijk iets in elkaar dat gebruikt kan worden op elk kamp.

De thema's:

 • lucht
 • water
 • aarde
 • energie
 • materialen

 

Uitwerking

LUCHT

Kampvuur => luchtverontreinigend

Alles rond Fourage

Praktisch: Worstenmolentje => houtbesparend

 

WATER

Zeep

Waterspelletjes

Praktisch: Waterfilter

 

AARDE

Ondergrond (Loslopend Wild, p. 43)

Toegangswegen op kampterrein

Praktisch: inrichting kampterrein

 

ENERGIE

Energiezuinige houtvuren (Loslopend Wild, p. 92)

Regelgeving Bosdecreet

Koffie opschenken (<-> koffiemachine)

Praktisch: knijplamp (dynamo)? Koelkast (Loslopend Wild, p. 86)

 

MATERIALEN

Hergebruik en voorkomen boven recycleren en sorteren

Regelgeving per gemeente

Afvalarme aankopen

Zelfgemaakte knutselmaterialen

Logo's op verpakking

Praktisch: spel maken met afvalmaterialen en zaken uit de natuur, brandnetelsoep, zelfgemaakte knutselmaterialen?

 

Verder uitwerking

Per thema dient een steekkaart gemaakt te worden met de praktische proef (2.) en (theoretische) weetjes die een opstap kunnen zijn naar een discussie (1.)

Ren je rot

Allerlei wetenswaardigheden, verspreid over alle thema's en daarbuiten met verschillende antwoorden waaruit gekozen wordt.

Soepevaluatie

De manier van soepdrinken zegt iets over de appreciatie van de WW.

Van heel sjiek (perfert) tot morsend (slecht)

 

Materiaallijst

 • 4 kartonnen dozen
 • lijm 4 stukken
 • dik karton
 • Aluminiumfolie
 • Plakband
 • 4 kleerhangers
 • 8 moeren
 • 8 bouten knackworstjes
 • 4 PET flessen
 • steengruis
 • keien
 • zand
 • gewassen houtskool
 • watten
 • 4 opvangpotjes
 • kippegaas
 • sjorhout en koord
 • houtskool
 • doeken
 • lego
 • allerlei herbruikbaar materiaal
 • 6,5 l water
 • 10 bouillonblokjes peper en zout 2 kg brandnetels drinkbekers 

3) Inspiratie

Het internationaal scoutscentrum Kandersteg  (KISC) in Zwitserland ontwikkelde 3 methodiekjes om met scoutsleiding bezig te zijn rond reduse, reuse, recycle.

 • Trash/rubbish timeline: the objective of this activity is to give the Scouts an idea on how long it takes trash/rubbish to decompose if left in nature.
 • Jeopardy: This activity has been designed specifically to teach your group about recycling in Switzerland and at KISC.
 • Recycling tug of war: The objective of this activity is to make the Scouts able to recycle properly in Switzerland's elaborate recycling system. 

Meer info op http://www.kisc.ch/


Bijlages:
in