Creatief met groenten en fruit

Eigenaar: Ploeg Vorming In Scouting

Korte omschrijving:
Een leuke ontspannende activiteit voor alle leeftijden.

Doelpubliek:
  • jins
  • leiding
  • groepsleiding

Tijdsduur: <= 2 uur

Verloop:

Doel van de werkwinkel:
•    De cursisten een ontspannende en plezante avond bieden.
•    De cursisten doen inspiratie op voor creatieve spelletjes.

Aantal deelnemers:

Nodig aantal begeleiding:

Materiaal:

• 2 Kommen/potten om fruit in te doen
  • Mixer
  • Messen
  • Drinkyoghurt
  • Vanillesuiker
  • 2 tomaten
  • 5 wortels
  • 20 bananen
  • 15 appelsienen
  • 10 peren
  • 12 appels
  • Blauwe en groene druiven
  • Water en zeep om handen te wassen

Rondje kennismaking

• naam, groep en favoriete stuk fruit laten zeggen
  • dinosaurussenspel: Iedereen begint met zijn naam te roepen + aurus erachter. Dus bijvoorbeeld Christophausurus, Toonosaurus… Dan loop je door elkaar en probeer je andere mensen op te heffen. Als iemand opgehoffen is, dan wordt die deel van jouw soort dinausurus
  • Hoe heet dit spel? In een kring gaan staan per 2. Eén iemand staat alleen. Deze persoon roept de naam van iemand van het duo. De andere van het duo gaat dan lopen naar het individu.
  • Peilen naar verwachtingen: Wat verwacht je van deze werkwinkel?
  • Verhaal: Jos is een tomaat (tomaat met droevig gezicht op meenemen). Hij is erg droevig omdat hij niet echt fruit is, maar ook niet echt groenten. Kunnen jullie hem helpen?
  • Speeltijd: Handen wassen. We zijn met eten bezig, dus daarom eerst onze handen wassen. Gelukkig is er de muzikale ondersteuning van het handenwassenlied: http://www.youtube.com/watch?v=4BrzfLfNpx4

Groepsindeling

1. Appelsientje
De cursisten vormen een rij en geven elkaar een hand. De buitenste van de rij rolt naar binnen via de andere cursisten. Uiteindelijk vormen zij een bolletje. De begeleiding snijdt de appelsien nu in twee. Dit vormen de 2 groepen.

2. Per team is er een estafette waarbij de teams zo snel mogelijk appelsienen moeten pellen. Het team dat als eerste alle appelsienen heef gepeld is gewonnen. Zij mogen kiezen of zij het team Groenten of het team Fruit willen zijn. De leden van het team groenten krijgen elk een wortel die zij mogen personaliseren, de leden van het team fruit krijgen elk een banaan die zij mogen personaliseren.

Spelconcept

Per spel kunnen de teams druiven verdienen. Deze druiven zijn punten. Elk team heeft een eigen pot waar zij al hun verdiende en gebruikte fruit in kunnen doen.

Spel 1. Banaan openen op een originele manier
Door vanonder aan e banaan te knijpen, springt deze eruit. Om ter verste.

Spel 2. Appeltienbal
Tienbal met een appelsien

Spel 3. Perenbowling
Peren in de vorm van bowlingkegels zetten. Rollen met een meloen of appelsien

Spel 4. Fruit ninja
Zelfde idee als ninja, maar nu is één hand ‘een mes’ en in de andere hand houdt men een appel vast. Met het mes moet men de appel van de buur raken.

Spel 5. Snapchat
Wie als eerste een foto van een stuk fruit krijgt, is gewonnen.

Spel 6. 1-2-3 fruit
Fruit uitbeelden

Spel 7. Omgekeerd verstoppertje met Jos
Jos is nog steeds droevig en is weggelopen. De cursisten moeten hem gaan zoeken en hierbij gaan zitten.

Speleinde:
Al het fruit wordt in de pot van het team gedaan. Enkel de druiven tellen mee voor punten. Daarna wordt het fruit gepeld/geschild en worden er smoothies van gemaakt.

Evaluatie van de werkwinkel

Zo dik of zo dun als een tomaat, afhankelijk van hoe plezant je het vond.

Achtergrond informatie (zoals websites, boeken, documentatie):
Volgens wikipedia besliste in 1893 het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. Het proces was aangespannen in verband met de verschillende belastingtarieven die golden voor fruit en groenten. In België en Nederland wordt de tomaat vaak gezien als groente omdat ze meestal 'in de pot' bereid wordt.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomaat

Bijlages: