Zoek

Minder is Meer, zeker ook op weekend

Eigenaar: Ploeg Ecologie

Korte omschrijving:
Als bekwame leiding hebben jullie natuurlijk al allemaal jullie komende weekend tot in de puntjes uitgewerkt, maar hebben jullie ook gedacht aan de drie pijlers van het jaarthema? Geen nood, deze hippie van Ploeg Ecologie staat voor jullie klaar met raad en daad!

Doelpubliek:
 • jins
 • leiding
 • groepsleiding

Tijdsduur: <= 2 uur

Kennismaking:


Verwachtingen:


Verloop:

Vorming à la carte Gent 23/10/2018

1. Kennismaking:

1. AGC/ecoploeger/vormgever stelt zich voor

 • i. Ik ben ..., de AGC van ..., en mijn taak bestaat eruit de brug te vormen tussen ploeg ecologie en de verschillende gouwen en/of leiding.
 • ii. Ik ben ..., lid van ploeg ecologie, en mijn taak bestaat eruit de ploeg te vertegenwoordigen en de brug te vormen naar de verschillende gouwen en/of leiding


2. Wat en waarom is ploeg ecologie?

 • i. We zijn nog maar recent een ploeg geworden. Onze taak als ploeg is om Scouts & Gidsen Vlaanderen, onze gouwen, onze districten en onze groepen te stimuleren om zich bezig te houden, na te denken over, aan de slag te gaan... met duurzaamheid.
 • ii. Duurzaamheid zit in het DNA van S&GV, Baden Powell had het er zo over dat we geen sporen mogen achterlaten in de natuur, behalve onze voetsporen. Als scouts hebben we een sterke band met die natuur, het is onze speelplaats en soms onze tijdelijke woonplaats. Het is dan ook onze plicht mee zorg te dragen voor die natuur.
 • iii. Daarnaast zijn wij een beweging voor en door jeugd, en als jeugd gaan wij de grootste gevolgen moeten dragen van de schade die is toegebracht door de generaties voor ons, hoe meer wij doen, hoe beter het is voor onze eigen toekomst en de toekomst van onze leden.
 • iv. Dit jaar staat dan ook helemaal in teken van duurzaamheid, minder is meer! "Met als leuze 'Minder is Meer' zet scouting haar leden en leiding een ecologische bril op: Wij geloven dat het anders kan. Door minder voedsel weg te gooien, minder energie te verspillen, minder afval te veroorzaken. En vooral met veel meer bewustzijn, meer liefde en meer respect voor de natuur." "Het inzetten op een duurzame en ecologische reflex is één van de drie nationale pedagogische beleidsprioriteiten voor de lopende drie jaar."


3. Iedereen stelt zichzelf voor
i. door een alliteratie te verzinnen van zijn/haar naam en een stuk afval, daarnaast vermeldt hij/zij waar dit terecht komt op de afvalhoop.

Vb. Ik ben Bart de Bananenschil en ik hoor in de GFT-bak of op de composthoop


2. Speluitleg+spel

1. Verdeel jullie in 3 zo gelijk mogelijke groepjes, aan de hand van de recycleerbak waar jullie in beland waren.


2. Kies een tak (kapoenen, welpen...)


3. Kies een weekendthema


4. Jullie zijn nu klaar om op het meest duurzame weekend ooit te vertrekken! Aan de hand van vragen en opdrachten waarbij het doel is een zo ecologisch mogelijke oplossing te verzinnen, moeten jullie per team proberen zoveel mogelijk ecopunten te verzamelen. De winnaar mag de ecopunten hebben.


5. We vertrekken met een tijdlijn (elk op hun eigen flap). "Waarmee begint het weekend?" (vertrekken aan het lokaal/aankomen op de bestemming) -> vertrekken aan het lokaal.


6. Elk team krijgt een stift in een kleur afhankelijk van hun thema, ze schrijven hun tak en thema op aan de linkerkant van de flap en trekken een horizontale lijn van daaruit naar de rechterkant van de flap.


7. Vraag: elk team trekt een kaart met een afstand op, de vraag daarna is: op welke manier gaan jullie naar jullie lokaal?

 • i. Onze weekendlocatie ligt op 5 kilometer van ons lokaal
 • ii. Onze weekendlocatie ligt op 15 kilometer van ons lokaal
 • iii. Onze weekendlocatie ligt op 80 kilometer van ons lokaal
 • iv. te voet, met de fiets, met de bus...
 • v. de oplossing wordt opgeschreven op hun lijn

8. Opdracht: verzin een spel voor onderweg, zo maak je de reis ook leuk!
i. Spel wordt opgeschreven op hun flap


9. Dobbelen: Iedereen is veilig aangekomen. Om ter snelst 3 gooien: Een van jullie leden is onderweg sluikstortafval beginnen oprapen, +1 ecopunt


10. Opdracht: nu zitten we met dat afval natuurlijk, de logische volgende stap is nu: recycleren! De vormgever haalt drie stukjes afval boven, de drie teams moeten om ter snelst raden wat GEEN PMD is. (kroonkurk, yoghurtpotje, folie,....) +1 ecopunt
i. Bonusopdracht: wat is het beste moment om de leden te leren sorteren? (als ze toekomen en hun gerief weggelegd hebben, tonen waar de vuilbakken zijn en wat waarin moet, dit kan jullie ook tijd besparen. Bonus: alles wat verkeerd gesorteerd wordt, belandt in hun slaapzak)


11. Dobbelen: het team dat om ter snelst een 3 gooit verblijft in een van de 5 Hopper Jeugdverblijven die een Groene Sleutel hebben (De Brink, Moerkensheide, Merkenveld, Woutershof, Drieboomkensberg), +1 ecopunt


12. Dobbelen: om ter hoogst: jullie fourage is naar de winkel gegaan en is vergeten zelf bakken en herbruikbare zakken mee te nemen, ze hebben zoveel plastic zakjes gekocht als jullie gegooid hebben, min zoveel punten.


13. Kaart trekken: Ondertussen is de fourage klaar met het kleine avondmaal. Trek allemaal een kaart.

 • i. Onze fourage heeft soep gemaakt met verse seizoensgroenten van de lokale biowinkel die ze gevonden hebben op http://biomijnnatuur.be/biopunten (+2 ecopunten)
 • ii. Onze fourage heeft soep gemaakt uit blik (+1 ecopunt)
 • iii. Onze fourage heeft soep gemaakt met van dat poeder in zakjes en extra veel rundvleesballetjes (-1 ecopunt)
 • iv. Bonusvraag: welke groenten zijn nu in het seizoen? Pompoen, prei, witloof, knolselder, champignons...

14. Dobbelen: om ter snelst 3: jullie verzamelen alle GSM's van jullie leden en vragen hen om ze uit te zetten, zo verbruiken ze geen energie (+1 ecopunt)


15. Opdracht: Jullie leden zijn nog niet moe en jullie spelen nog een spelletje. Verzin een spel voor jullie tak en met jullie thema en verbruik hierbij zo weinig mogelijk elektriciteit of energie


16. Vraag: een van jullie leidsters of leden heeft haar maandstonden, hoe behelpt ze zichzelf?

 • i. Menstruatiecup/herbruikbaar maandverband (+2 ecopunten)
 • ii. Bioafbreekbare tampons (+1 ecopunt)
 • iii. Gewone tampons (0 ecopunten)

17. Dobbelen: om ter snelst 3: jullie fourage heeft biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt, +1 ecopunt


18. Opdracht: Met de leiding drinken jullie nog gezellig iets. Een van jullie leiding is zo iemand die rookt bij een pintje, dus gaat hij buiten een sigaret opsteken. Verzin een manier om ervoor te zorgen dat die peuken niet in de natuur belanden.


19. Kaart trekken: 't is de volgende dag, jullie fourage heeft ontbijt gemaakt en jullie drinken een lekkere tas warme chocomelk

 • i. Chocomelk met lokale melk van bij de boer naast ons terrein die we gevonden hebben via https://www.rechtvanbijdeboer.be/
 • (+2 ecopunten)
 • ii. Chocomelk met biomelk (+1 ecopunt)
 • iii. Chocomelk met van die melk van €0,50 (0,00 ecopunten)
 • iv. Bonusvraag: kan het nog ecologischer? Ja, plantaardige melk. Maar nu ook weer niet elke soort.

20. Vraag: Jullie vertrekken straks op stadsspel, hoe gaan jullie erheen?


21. Opdracht: Aangekomen in 't stad, tijd om iets te eten. Hoe pakken jullie het middageten aan? Team 1 denkt na over drinken, team 2 over eten, team 3 over vieruurtje.


22. Opdracht: haal uit de Over&Weer eco-poster zo snel mogelijk 3 eco-tips die handig kunnen zijn op weekend


23. Dobbelen: om ter snelst 3: Het is vieruurtjestijd en jullie koekjes blijken toch allemaal afzonderlijk verpakt te zijn. Hoe zorg je ervoor dat al dat plastic niet in de natuur belandt?


24. Dobbelen: om ter hoogst: Jullie zijn terug aangekomen in het lokaal, het aantal dat jullie gegooid hebben is het aantal lichten dat jullie leden vergeten uitdoen zijn, min zoveel ecopunten
i. Hoe vermijden jullie dit?


25. Vraag: Jullie zijn terug aangekomen bij jullie lokaal, en straks gaan we bikken! De fourage heeft een zo duurzaam mogelijk, heerlijk avondmaal klaargemaakt. Waar zouden ze allemaal rekening mee gehouden hebben?

 • i. Veganistisch
 • ii. Vegetarisch
 • iii. Lokaal
 • iv. Bio
 • v. Minder verpakking
 • vi. Restjes van de vorige dag
 • vii. Bonusvraag: weten jullie waar jullie inspiratie kunnen halen?

1. Goeien Boef (boekje te verkrijgen in veel Gouwhuizen)
2. Bikke bikke bik (Hopper)
3. https://www.evavzw.be/sites/default/files/publication/files/eva-veggie_op_kamp.pdf
4. https://www.evavzw.be/sites/default/files/publication/files/VEGGIE_LUNCHBOX_2015_LR.pdf
5. https://www.colruyt.be/nl/lekker-koken/de-kijker/koken-op-kamp-0
6. https://www.evavzw.be/sites/default/files/publication/files/eva-gezond_plantaardig.pdf


26. Kaart trekken: op de laatste avond van het weekend is er natuurlijk een feestje voorzien voor de leden:

 • i. We hebben geen zin om straks nog af te wassen, iedereen drinkt uit wegwerpbekers en de chips hebben we op van die witte wegwerpborden gelegd, bier komt uit blikjes
 • (-5 ecopunten)
 • ii. We drinken frisdrank uit herbruikbare bekers en de chips hebben we in gamellen of kommetjes gelegd, bier komt uit flesjes (+1 ecopunt)
 • iii. We drinken kraantjeswater aangelengd met siroop uit herbruikbare bekers, onze fourage heeft hapjes gemaakt met de restjes van het avondmaal en bier komt uit flesjes (+2 ecopunten)


27. Dobbelen: om ter snelst 3: jullie hadden een radio mee, maar hij is helaas stukgegaan tijdens feestje, wat nu gedaan? (als het team het niet weet, over naar de volgende) (repareren via een reparateur of repair café, binnenbrengen bij de kringwinkel of in een ecopunt (Lidl, Brico...), restafval (niet dus))


28. Kaart trekken: 't is weer zover, 't weekend is gedaan! Jullie fourage heeft nog heel wat overschot van gisteren, wat nu gedaan?

 • i. We hebben allemaal tupperwarepotjes mee en we nemen alles mee naar huis, gratis voedsel hoera! (+2 ecopunten)
 • ii. We hebben voor we vertrokken eens gekeken op de pagina van Scouts en Gidsen Vlaanderen en we weten waar we heen kunnen met ons voedseloverschot: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/andere-themas/ecologie/te-veel-eten-gemaakt (+2 ecopunten)
 • iii. Onze fourage heeft op voorhand een recept bedacht met de restjes en geeft dit nog aan de leiding en de leden voor ze huiswaarts keren (+2 ecopunten)

29. Dobbelen: om ter snelst 3: jullie hebben bijna geen overschot gehad want jullie fourage heeft al het eten heel goed gepland!


30. Dobbelen: hoogste getal: zoveel van jullie leden zijn naar de scouts gekomen met de fiets/worden opgehaald met de fiets +1 ecopunt


31. Vraag: Jullie hebben nog een paar dingen over die jullie niet konden verdelen onder de leiding of elders, wat doen jullie hiermee? (systeem op FB om aan andere takken te laten weten dat er overschot is, de tak die de eerstvolgende keer op weekend gaat (of die het minste geld heeft) mag het dan gebruiken als het niet vervalt, als het voedsel is dat kan vervallen, een oproep in de scoutsgroep voor wie het wilt, verloting...)

3. Winnaar krijgt de trofee

Iedereen mag al zijn ecopunten opeten. Alles wat hier gezegd is zijn tips, maar alle beetjes helpen en iedereen moet doen waar hij/zij/hun groep zich goed bij voelt, maar voor het jaarthema mogen ze zichzelf wel uitdagen ;)

 

4. Reclame voor de ploeg

Mailtjes naar ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be , Facebook: Scouting, natuurlijk in actie! (pagina, verandert hopelijk van naam ooit), AGC worden?


Mogelijke energizers:


Afronden:


Evaluatie:


Bijlages:
Nuttige links:


in