Zoek

Woudloperskeuken

Eigenaar: Ploeg Technieken

Korte omschrijving:
De werkwinkel woudloperskeuken is vooral een experimenteer- en doe-werkwinkel. In deze werkwinkel vind je een aantal ideetjes die je live kan uitproberen, maar laat de deelnemers ook zeker zelf dingen proberen.

Doelpubliek:
  • jins
  • leiding
  • groepsleiding
  • dcs

Tijdsduur: <= 1/2 dag

Verloop:

Woudloperskeuken

Info voor de begeleider

De werkwinkel woudloperskeuken  is vooral een experimenteer- en doe-werkwinkel. Hieronder vind je een aantal ideetjes die je live kan meegeven, maar laat de deelnemers ook gewoon zelf dingen proberen.  Voorzie genoeg experimenteermateriaal, maar het is niet nodig dat iedereen van alles veel kan eten; het koken en proeven is belangrijker dan het genoeg eten. 

Zorg er alleszins voor dat je genoeg op voorhand een goed vuurtje hebt branden! Als je stenen gebruikt voor onderstaande recepten, zorg dan dat het stenen zijn die niet kunnen springen (vuurvaste, bv kasseien)

 

Verschillende manieren om eieren te maken :

  • “dekseltje” van de appelsien snijden, uithollen, ei er in zijn geheel in, dekseltje er terug op en in het vuur zetten
  • slijk maken met zand en water tot het stevig is en goed plakt.  Ei in zijn geheel in een “slijkbal” steken en in het vuur leggen.  Het ei is klaar van zodra het slijk echt hard is.  Je kan het dan makkelijk openbreken. (een echte aanrader !!)
  • Een steen in het vuur leggen (let op dat hij droog is, anders kan hij springen).  Het binnenste van een boterham uiteten, zodat je alleen nog de korst hebt.  Wanneer de steen gloeiend is, uit het vuur halen, boter er op doen en de korst er op leggen.  Het eitje kan je nu op de boter (en dus in de korst doen) waardoor het zal bakken.  (de korst zorgt er dus enkel voor dat je ei niet van de steen schuift)

 Aardappelen

  • Kan je koken in een lege brik-verpakking (melk, fruitsap…).  Zolang er maar water in de verpakking zit, brandt deze (normaalgezien) niet. Op deze manier kan je ook soep maken…
  • Je kan aardappelen gewoon (zonder zilverpapier) in het vuur leggen.  De buitenkant gaat dan helemaal verkolen, maar wanneer de aardappel gaar is, kan je die daar heel gemakkelijk (en opvallend proper) afpellen.  (ook een aanrader)

Vis

Hiervoor kan, je best een forel nemen (in diepvriesvak van colruyt mooi per twee verpakt)

 

In de grond

  • Leg een aantal stenen in het vuur tot ze gloeiend zijn
  • Maak een kuil (halve meter diep en voldoende breed)
  • Zoek een heleboel groene bladeren
  • Doe de stenen (als ze voldoende warm zijn) onderaan in de kuil
  • Dek de stenen af met een dik pak (5 à 10cm) bladeren
  • Leg de vis er in zijn blootje op (dus zonder zilverpapier)
  • Dek de vis af met opnieuw een dik pak bladeren
  • Doe de kuil dicht met aarde
  • Na 40 minuten mag je de kuil voorzichtig openmaken.  Probeer de vis uit te graven zonder dat er zand op komt (vandaar dat de kuil voldoende breed moet zijn)

        = echt het neusje van de zalm ;-)

 

In slijk

Forel in een bol slijk , eerst wikkelen in groene bladeren dan slijk, of klei.

 

Koken met koolbladeren

  • als je (witte) koolbladeren eerst afkookt zodat ze plooibaar worden (ze mogen echter niet te gaar zijn), dan kan je ze gewoon in het vuur leggen zonder dat ze branden.
  • Deze koolbladeren kan je vullen met groenten, appeltjes… en op die manier een papillot klaarmaken (zoals je normaalgezien met zilverpapier zou doen)

Wafels aan stokjes

  • Maak je wafeldeeg voldoende stevig (en met donkerbruine suiker want dat is lekkerder)
  • Draai je deeg losjes rond een stokje en houd dit boven het vuur
  • Je kan je wafels uiteraard ook bakken met gietijzeren wafelijzers die je rechtstreeks in het vuur kan leggen

Koken met een oven

Als je een oven hebt (kan een zeer groot omgebouwd blik zijn)

Met bloem en water, beetje suiker, beetje zout een deeg maken. Opvullen met een curryworst en bakken. Of een pizza maken…

 

Appeltjes

  • Snijd appeltjes in plakjes
  • Doe de plakjes in zilverpapier (of in koolbladeren = echter)
  • Bestrooi met wat donkerbruine suiker
  • Doe er een klontje boter op (evt. een paar drupjes sterke drank?) en zet in het vuur

Allerlei

  • Geitenkaas, een sneetje appel, daar kaasje op, honing, kruiden, en in een klein zilverpapiertje inpakken en 2 min in het vuur.
  • een banaan met choco in een zilverpapiertje

Bijlages:

in