Scouting & guiding genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

28 januari 2021|
Jan Van Reusel - communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be
Internationale scouts

De wereldorganisaties van scouting en guiding zijn samen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2021. Solveig Schytz, Noors liberaal parlementslid, draagt beide bewegingen voor als “sterke spelers in vredesopbouw”. “Hun methode empowert meer dan een eeuw honderden miljoenen jongeren om, in hun lokale gemeenschap en ver daarbuiten, bij te dragen aan een duurzame cultuur van solidariteit en dialoog“, zo stelt zij.

“Scouting en guiding verbinden wereldwijd jongens en meisjes uit verschillende culturen, religies en achtergronden. Tolerantie en respect, zelstandigheid, hulpvaardigheid en zorg voor natuur zijn hier gedeelde samenlevingswaarden. Met klimaatverandering, oorlogen of een pandemie staat de wereld voor grote bedreigingen en uitdagingen. In deze tijd hebben we positieve, sociaal bewogen krachten zoals scouts of gidsen nodig, als tegenstroom voor egoïsme of nationalisme”, aldus vrij naar Solveig Schytz, voormalig hoofdcommissaris van de 'Gidsen en Scouts van Noorwegen', nog steeds vrijwilliger in de vereniging.    

“Sinds het ontstaan in 1907 zijn scouting en guiding, met teamwork, engagement en dienst, gericht op ontwikkeling van leiderschap bij jonge mensen die intercultureel begrip bevordert. Ze inspireren kinderen en jongeren tot actieve wereldburgers die zich inzetten voor een wereld in wording: rechtvaardig en inclusief voor alle mensen zonder enig onderscheid”, zegt Schytz nog op de persconferentie waar ze nu op hoog niveau erkenning vraagt. 

De World Organization of Scout Movement (WOSM) en de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) zijn de officiële koepels met samen 64 miljoen leden in 219 landen. Beide organisaties werken tijdens de huidige pandemie ook systematisch samen met de WHO en de VN.

Scouts en Gidsen Vlaanderen is trots deel van dit grotere geheel. Samen met de vier federaties waarmee we de Gidsen en Scoutsbeweging in België vormen, spelen we met 175.000 leden en leid(st)ers fier onze rol bij vredesopvoeding.  

Recent nieuws