Zo kan je lid worden

Scouts in een kring

Welkom bij Scouts en Gidsen Vlaanderen een van de zes grote jeugdbewegingen in Vlaanderen.

Scouts en Gidsen Vlaanderen in een notendop

Kinderen en jongeren kunnen vanaf zes jaar of het eerste leerjaar naar de scouts, zolang ze zes jaar worden voor 31 december van het lopende scoutsjaar. Scouts- en gidsengroepen organiseren activiteiten in het weekend en een kamp in de zomer. Typische scoutsactiviteiten? Spelen, technieken leren, op tocht, expressie, op kamp.

Scouting is niet zomaar spelen. We willen ook bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als individu, in groep en in de maatschappij. Centraal hierbij staan zelfwerkzaamheid, engagement, medebeheer, dienst en ploegwerk. Laat je verder inspireren door onze missie en ons pedagogisch project. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen is een jeugdbeweging met diepe wortels. In 1907 werd scouting opgericht in Engeland, in Vlaanderen werd de eerste groep opgericht in 1913. Wil je meer hierover weten? Duik dan in onze geschiedenis. 

Scouting is groter dan Scouts en Gidsen Vlaanderen alleen. Wereldwijd kan je scouts en gidsen terugvinden. Ontdek scouting internationaal. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft verschillende soorten groepen in Vlaanderen. De meeste groepen zijn voor jongens en meisjes, maar er bestaan ook aparte meisjes- en jongensgroepen. Ook akabegroepen, waar ook kinderen en jongeren met een beperking terechtkunnen. En zeescoutinggroepen, die typische scoutsactiviteiten aanvullen met activiteiten op het water.

Je herkent een scout en gids aan zijn uniform. Hoe ziet dat eruit? Welke kleur moet je das hebben? En waar kan je dat vinden? Lees meer over uniformen. 

Heeft je zoon of dochter zin om een scout of gids te worden? Wat een leuk idee! Kies eerst de groep: waar wil je kind naar de scouts? Op de website van de groep vind je vaak meer informatie. Aarzel niet om hen al te contacteren. Na een eerste babbel met de leiding kan je je zoon of dochter vervolgens inschrijven en lidgeld betalen. (Twijfel je nog? Je zoon of dochter mag twee keer komen proeven van scouting.)

Klaar! Veel plezier!

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?