Zo kan je lid worden

Scouts in een kring

Welkom bij Scouts en Gidsen Vlaanderen een van de zes grote jeugdbewegingen in Vlaanderen.

Scouts en Gidsen Vlaanderen in een notendop

Kinderen en jongeren kunnen vanaf zes jaar of het eerste leerjaar naar de scouts, zolang ze zes jaar worden voor 31 december van het lopende scoutsjaar. Scouts- en gidsengroepen organiseren activiteiten in het weekend en een kamp in de zomer. Typische scoutsactiviteiten? Spelen, technieken leren, op tocht, expressie, op kamp.

Scouting is niet zomaar spelen. We willen ook bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als individu, in groep en in de maatschappij. Centraal hierbij staan zelfwerkzaamheid, engagement, medebeheer, dienst en ploegwerk. Laat je verder inspireren door onze missie en ons pedagogisch project. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen is een jeugdbeweging met diepe wortels. In 1907 werd scouting opgericht in Engeland, in Vlaanderen werd de eerste groep opgericht in 1913. Wil je meer hierover weten? Duik dan in onze geschiedenis. 

Scouting is groter dan Scouts en Gidsen Vlaanderen alleen. Wereldwijd kan je scouts en gidsen terugvinden. Ontdek scouting internationaal. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft verschillende soorten groepen in Vlaanderen. De meeste groepen zijn voor jongens en meisjes, maar er bestaan ook aparte meisjes- en jongensgroepen. Ook akabegroepen, waar ook kinderen en jongeren met een beperking terechtkunnen. En zeescoutinggroepen, die typische scoutsactiviteiten aanvullen met activiteiten op het water.

Je herkent een scout en gids aan zijn uniform. Hoe ziet dat eruit? Welke kleur moet je das hebben? En waar kan je dat vinden? Lees meer over uniformen. 

Heeft je zoon of dochter zin om een scout of gids te worden? Wat een leuk idee! Kies eerst de groep: waar wil je kind naar de scouts? Op de website van de groep vind je vaak meer informatie. Aarzel niet om hen al te contacteren. Na een eerste babbel met de leiding kan je je zoon of dochter vervolgens inschrijven en lidgeld betalen. (Twijfel je nog? Je zoon of dochter mag twee keer komen proeven van scouting.)

Klaar! Veel plezier!

Veelgestelde vragen

Bij de scouts en gidsen beleven kinderen en jongeren samen met hun vrienden de tijd van hun leven. Ze spelen er uiteraard, maar leren er ook samenwerken, zich een mening te vormen, iets doen voor een ander, hun plan trekken en zich engageren voor iets. Typische activiteiten zijn kamp, spel, techniek, tocht en expressie.

Ben je geholpen met deze info?

In theorie heb je niets nodig om naar de scouts te gaan. Doe je uniform aan, neem je goed humeur mee en je kan vertrekken. Soms zal je wel iets moeten meebrengen, je zwemkledij of verkleedkleren bijvoorbeeld. Of boterhammen, of rolschaatsen. Informeer je bij de leiding. 

Ben je geholpen met deze info?

Scouts en Vlaanderen kent meer dan 500 groepen in Vlaanderen en Brussel. Zoek een groep via de groepenzoeker.

Ben je geholpen met deze info?

De leeftijdsgroepen binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen heten takken. Ontdek meer over de takken.

Ben je geholpen met deze info?

Kinderen en jongeren kunnen vanaf zes jaar of het eerste leerjaar naar de scouts. Kinderen moeten zes jaar worden voor 31 december van het lopende scoutsjaar.

Ben je geholpen met deze info?

Je kind is verzekerd tijdens de scoutsactiviteit en op weg van en naar de activiteit. Van zodra je je kind inschrijft en betaalt bij een lokale scouts- en gidsengroep, ben je verzekerd. Je mag twee keer komen proberen en ook dan ben je verzekerd.

Moest er helaas toch iets mislopen, dan is de leiding op de hoogte van wat ze moeten doen. Ze zullen jullie ook alle nodige verzekeringsformulieren bezorgen. 

Ben je geholpen met deze info?

Scoutsgroepen organiseren hun activiteiten meestal in het weekend, op zaterdag of zondag, in de voormiddag of de namiddag. De groep kiest zelf wanneer. Scouts en gidsen gaan meestal minstens een keer per jaar op weekend. En in de zomer gaan ze op kamp. Informeer bij de leiding wanneer de activiteiten plaatsvinden. 

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?