Gidsen op internationaal kamp
Divider Divider Divider

Scouting wereldwijd

Scouts en gidsen, je vindt ze (bijna) overal ter wereld. Van Afghanistan tot Zimbabwe, van Australië tot Zwitserland… Maar ook in België zijn er meer scouts en gidsen dan enkel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Scouts en gidsen in België

Naast Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn er nog vier andere scoutsassociaties in België: Les Scouts, Les Guides, Scouts & Guides Pluralistes, en FOS Open Scouting. Samen vormen we de scoutsfederatie Gidsen- en Scoutsbeweging in België (GSB).

Scouts en gidsen wereldwijd

Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt deel uit van overkoepelende organisaties: World Organisation of the Scout Movement (WOSM) en World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zo mee het wereldwijde scoutsbeleid bepalen, maar ook deelnemen aan internationale evenementen zoals de wereldjamboree.

Internationale commissarissen

Hoe houden we contact met al deze organisaties? Dat doen de internationale commissarissen. Zij vertegenwoordigen Scouts en Gidsen Vlaanderen bij GSB, WOSM en WAGGGS.

Dat merk je zo...

Je kan scouts en gidsen uit andere landen ontmoeten en de wereld ontdekken via scouting. Zo gaan veel jins op buitenlands kamp. Om de vier jaar is er een wereldjamboree (waar je naartoe kan vanaf 14 jaar). Er zijn ook andere internationale kampen en er bestaat zelfs Jamboree on the Internet. En verblijf je met Erasmus een paar maanden in een ander land? Dan kan je ook daar in leiding stappen. 

Het zit zo...

In België zijn er vijf associaties...

Les Scouts, Les Guides, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Scouts & Guides Pluralistes, FOS Open Scouting

... en een overkoepelende federatie.

Gidsen- en Scoutsbeweging in België

Natuurlijk behoren we ook tot de twee wereldwijde scoutskoepels.

World Organisation of the Scout Movement, World Association of Girl Guides and Girl Scouts

Ben je geholpen met deze info?