Rug van leiding vol jaarthemakentekens
Divider Divider Divider

Jaarthema

Elk jaar werkt Scouts en Gidsen Vlaanderen met een jaarthema. Maar wat is dat? En waarom doet Scouts en Gidsen Vlaanderen dat?

Dromenland in zicht!

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen onvergetelijke verhalen.

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Meer lezen over het jaarthema?

Jaarteken Dromenland in Zicht

Wat is een jaarthema?

Elk jaar kiest Scouts en Gidsen Vlaanderen een onderwerp uit dat extra aandacht verdient. Dat kan een belangrijk scoutsthema zijn, maar ook een belangrijk thema in de wereld.

Van kapoenen tot leiding, iedereen doet zijn best om alles rond dat thema beter te maken. Scouts en gidsen van over heel Vlaanderen en Brussel werken zo samen, maar wel op hun eigen manier. En zo wordt de wereld een beetje mooier en beter.

Waar zie je het jaarthema?

Het jaarthema kan je op verschillende plaatsen tegenkomen. Denk maar aan het kenteken op je hemd of aan het jaarlied. (Ken jij de danspasjes?)

Het jaarthema zie je ook in de tijdschriften: Krak? en Boem!. Als je jin bent, ook in Over & Weer.

Natuurlijk kan je in jouw groep ook aan de slag met het jaarthema. Maar dat kiest elke groep zelf.  Dat is elk jaar iets anders. De leiding krijgt daarover informatie van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Hoe ontstaat een jaarthema?

De nationale vrijwilligers van Scouts en Gidsen Vlaanderen denken tijdens de verbondsraad (de algemene vergadering) na over welke thema’s belangrijk zijn. Daarna gaat een klein groepje vrijwilligers aan de slag.

Heb je zelf een idee voor een leuk en interessant thema? Laat het weten!

Oude jaarthema's

Leuk, het jaarthema van dit jaar. Maar hoe zat het vorig jaar? Of net tien jaar geleden? Duik in de oude jaarthema's.

Meer jaarthema's, meer pret!

Ben je geholpen met deze info?