Scouting helpt

09 maart 2022|
Jan Van Reusel - communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be
uitzicht

Scouts en gidsen van over de hele wereld tonen hun steun en solidariteit met de getroffenen van de humanitaire crisis in Oekraïne. Naast het veroordelen van iedere vorm van geweld en agressie, onderneemt ook Scouts en Gidsen Vlaanderen actie. Vrede, rechtvaardigheid en de rechten van de mens, daarvoor pleiten en ijveren scouts en gidsen overal ter wereld. We kiezen voor dialoog en aanvaarden geweld nooit.

Solidariteit, deel van onze identiteit

Vanuit de identiteit van scouting vinden we het belangrijk om solidair te zijn en te helpen waar het nodig is en kan. Daar leeft een scout: dienst woont in ons DNA. Dat merken we aan de verschillende signalen vanuit de beweging, en aan vragen van groepen op zoek naar een manier om steun te bieden. De verontrusting en bezorgdheid verandert in dienstbaarheid en actie. Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseren we dat wie wil helpen, dat op dit moment in de crisis het beste doet met financiële steun.

Steun aan fondsen

Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen doet een gift vanuit de nationale leiding. Het is belangrijk dat de bestemming daarvan strookt met onze waarden en normen. De weloverwogen keuze is de Ukrainian Scouts Humanitarian Response van de World Organization of the Scout Movement (WOSM), dat al giften ontving van scouts wereldwijd. Door te kiezen voor een fonds van de internationale scoutsbeweging, willen we onze verbondenheid met scouts en gidsen over de hele wereld benadrukken. Scouts en gidsen helpen scouts en gidsen.

De opbrengst van het dit fonds zal in de eerste plaats gaan naar de National Organization of the Scouts of Ukraine . Dit ter ondersteuning van de eigen humanitaire actie waarbij Oekraïense scouts voedsel, medicatie, slaapzakken en levensmiddelen verdelen en psychologische hulp bieden. WOSM zal met dit fonds ook scouts uit naburige landen ondersteunen die zelf humanitaire acties organiseren. Zo bieden Poolse scouts momenteel actief hulp in de grensregio’s aan opvang van vluchtelingen, bijvoorbeeld. Ze zorgen onder andere voor opvang en coördinatie in treinstations.

Verdere steun en solidariteit

'Helpen waar je kan'. Het zit in onze aard. Groepen zijn bij deze uitgenodigd om de actie van WOSM of andere een humanitaire actie naar keuze (Rode Kruis, Unicef…) te steunen.

We vrezen dat deze crisis nog een hele tijd zorg en ondersteuning zal vragen. Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen blijven we deze actualiteit dan ook nauw opvolgen: met een bang maar groot warm hart, in het bijzonder diep verbonden met  alle kinderen en jongeren die - vanuit welke hoek dan  ook - lijden of dreigen in gevaar te komen. We blijven ons in die geest betrekken op wat komt en kijken welke vorm van hulp we nog kunnen bieden. We doen dat vol hoop op uitzicht naar vrede.


Recent nieuws