Catch the catfish!

Details

Duur: 120 minuten

Intensiteit: matig

Leeftijd: van 16 tot 18 jaar

Soort: Spel over mediawijsheid

Terrein: binnen en buiten

Thema's: Catfishing

De aspi’s nemen het op tegen online catfishes. Tijdens dit spel is het letterlijk één tegen allen.

Uit Dubbelpunt maart 2023

Een catfish is iemand die een of meer valse online identiteiten creëert om mensen in de val te lokken of te misleiden. Die betekenis van catfish gaat terug op de Amerikaanse documentaire Catfish. Daarin wordt een man verleid door een vrouw met een vals Facebookprofiel. De naam van de film is geïnspireerd op een praktijk uit de visserij. Vroeger werd kabeljauw levend van Alaska naar China gebracht in vaten. Wanneer de vissen China bereikten, was hun vlees slap en smakeloos omdat ze te weinig actief waren in de vaten. Vissers stopten daarom catfish (meerval) in de vaten om de kabeljauwen beweeglijk en alert te houden.

Definitie catfish volgens vlaanderen.be

Doel van het spel

Bij ieder spel heeft de catfish snode plannen en probeert die de boel te saboteren. De aspi’s strijden om niet in de handen van de catfish te vallen, want dan zijn zij de catfish voor de volgende ronde.

Dit spel werd gemaakt om op een ludieke manier het thema catfishing te bespreken met de aspi’s.

 

Materiaal

  • Kaartspel
  • Zacht voorwerp of fake gsm
  • Kartonnen doos
  • Bal
  • Touw
  • Doel (of twee kegels)

 

Verdeling in ploegen

Geef elke aspi vier kaarten van een kaartspel waar je evenveel kwartetten uithaalt als er spelers zijn. Een kwartet bestaat uit vier kaarten met hetzelfde getal. In het midden van de speeltafel liggen twee fake gsm’s of een zacht voorwerp. Wanneer je start roept, geven de aspi’s allemaal een kaart door. Bijvoorbeeld: Atina neemt een van haar kaarten en schuift die door naar haar rechterbuur. Van haar linkerbuur krijgt ze een nieuwe kaart. Dat doen ze tot iemand een kwartet heeft. Stel dat Ennio vier tweeën heeft, dan roept hij: “Catfish!” Atina en Lilianne zijn de buren van Ennio. Zij proberen zo snel mogelijk de fake gsm te grijpen en de andere speler te raken. Wie verliest, is de eerste catfish.

 

Spelverloop

Plons!

Het doel van dit spel is om niet in het water van de catfish terecht te komen. Er ligt een grote stapel sjorpalen of willekeurig groot spelmateriaal op elkaar. Alle aspi’s behalve de huidige catfish gaan daar op staan. Bij dit spel is bijvoorbeeld Alida de catfish. Als iedereen stabiel op de stapel spelmateriaal is gaan zitten, mag Alida beginnen met spelmateriaal weg te nemen van onder de voeten van de andere aspi’s. Na enkele voorwerpen verliest Elias zijn evenwicht en zet hij een voet op de grond. Elias heeft nu verloren en gaat aan de kant zitten. Het spel gaat op deze manier door tot er maar één aspi overblijft. Dat is de winnaar. Elias wordt de catfish in het volgende spel.

 

Sardientje

Elias is de catfish en verstopt zich. De anderen moeten Elias zoeken. Wie hem vindt, moet zich bij Elias verstoppen. De laatste die Elias gevonden heeft, is de verliezer.

 

Cathfish hapt toe!

Yvan is de catfish en kiest een voorwerp uit, bijvoorbeeld een kartonnen doos. De andere aspi’s moeten de doos opheffen met hun mond en mogen daarbij enkel met hun voeten de grond raken. Stelselmatig maakt Yvan het moeilijker om de doos op te heffen door het voorwerp te vervangen door iets anders of het lager bij de grond te plaatsen. Tip: van een kartonnen doos kan je gewoon een stukje scheuren, handig! Uiteindelijk is het te moeilijk voor Zaza en plaatst ze haar hand op de grond voor steun. Zaza is nu uitgeschakeld. Het spel gaat door tot er maar één speler overblijft. Wie er als eerste uit ligt, wordt de catfish.

 

1-2-3 vishengel

Zaza is de catfish en roept: “1-2-3 vishengel!” Terwijl ze dat zegt, lopen Yvan, Duan en Cas weg richting het doel. Als Zaza haar zin afgemaakt heeft, mag er niemand meer bewegen. Yvan beweegt toch en Zaza ziet het. Dan moet hij terugkeren naar de start.

Zaza heeft ook een bal met een lang touw aan gebonden. Per ronde mag ze proberen die ‘hengel’ tegen een ‘vis’ te gooien. Cas dreigt bijna in het doel te kunnen lopen, maar Zaza gooit haar hengel uit. De bal raakt Cas waardoor hij moet terugkeren.

 

Wie als eerste het doel bereikt, wordt de catfish.

 

Einde van het spel

Als laatste spel schrijven de aspi’s een verhaal over de catfish. Ze krijgen allemaal papier en een balpen en schrijven twee zinnen op. Daarna plooien ze de eerste zin om en geven ze het papier door. Hun buur vult het verhaal aan, plooit het blad om en geeft door. Wanneer de aspi’s hun eigen papier terug hebben, mogen ze de verhalen voorlezen.

 

Wie als laatste overbleef als catfish mag op het einde van het spel het gesprek leiden. Wat is een catfish? Kreeg iemand van de aspi’s al eens te maken met catfishing? Wie spreken ze aan als iemand hen toevoegt en ze niet helemaal zeker zijn wie die persoon is?