Nieuwe afspraken jeugdwerk pas vanaf 1 februari

29 januari 2021|
Jan Van Reusel - communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be
Dunne Bertha

Het aangekondigde perspectief met nieuwe regels voor plus- & min-12-jarigen vraagt alweer even geduld.  Aangezien het ministerieel besluit hierover pas vanaf maandag ingaat, kunnen activiteiten met leden ouder dan 12 dit weekend pas vanaf maandag 1/2 plaatsvinden. Leden t.e.m. 12 jaar kunnen strikt genomen nog scouting beleven in groepen van 50. Als verbondsleiding zijn we samen met vele scouts en gidsen erg teleurgesteld in de onduidelijke communicatie eerder deze week. Vanuit alle jeugdbewegingen hebben we hier gezamenlijk ontgoocheld op gereageerd. 

Kleine groepen -12 jaar nu reeds aanbevolen

Toch wil Scouts en Gidsen Vlaanderen aanmoedigen - op aanraden van de overheid - om activiteiten met -12 dit weekend wél al in groepen van maximaal 10 personen te organiseren. We begrijpen dat dit voor veel scoutsgroepen een enorme uitdaging is, maar veiligheid primeert.

Gezien de huidige omstandigheden hebben wij er alle begrip voor als groepen, maar ook leiding, leden en ouders het niet zien zitten om nu activiteiten te organiseren of eraan deel te nemen. Als je wel nog werking wil organiseren, dan vragen we om zoals altijd verantwoordelijk met de regels te blijven omgaan.

Wees mild in de handhaving bij 12- tot 18-jarigen 

Anders dan aangekondigd, lopen die regels nu dus vertraging op. Met +12 moeten we onze energie nog even opsparen. Dat schept verwarring. Tieners en hun begeleiding voelen zich op het verkeerde been gezet. Sommige groepen zijn immers al in gang geschoten, maakten afspraken met leden en gezinnen, plannen morgen samen te komen… Als deze nieuwe timing hen niet tijdig bereikt, valt hen niets kwalijk te nemen. We wijzen er echter op dat, gezien het nog steeds geldend verbod op activiteiten + 12, er problemen kunnen zijn met verzekerbaarheid voor 1 februari! We roepen echter de lokale besturen op om mild te zijn in de handhaving, wanneer je toch reeds georganiseerde bijeenkomsten vaststelt bij 12- tot 18-jarigen. 

Het was even slikken bij deze verwarring maar meteen kijken we hoopvol uit naar volgende week, wanneer ook onze oudsten weer kunnen scouten en gidsen! 

Recent nieuws