• Dat de naald van een kompas het noorden aanwijst, hebben we al eerder verteld. Maar je kan er ook de hoek mee meten tussen de noordrichting en het doel. Wat je meteen ook een leuke opdracht oplevert voor een tocht, dropping, spel of quiz.
  • Kompas - schaduwtopmethode - maanmethode - klokmethode - sterrenmethode - begroeiingsmethode
  • Oriëntatie is een techniek waarmee wij bepalen waar wij ons bevinden en hoe we een welbepaalde plaats kunnen bereiken. Kortom, oriëntatie is de kunst om een antwoord te vinden op de vragen: waar ben ik? hoe moet ik verder naar mijn doel?
  • En het ging net zo goed. Nog niet eens zo lang geleden wisten jullie exact waar jullie waren. Lekker op stap, gezellig babbelend. Maar ja, die huppelende schapen waren zo grappig en die boterham was zo lekker ... En nu weten jullie niet meer waar jullie zijn.
  • In dit artikel doen we het belangrijkste over de voorbereiding en verloren lopen uit de doeken. Meer info over wetten, regels en veiligheid tijdens tochten en droppings vind je in "Speel op Veilig".
  • Global Positioning System (GPS) in praktijk.
  • Een GPS-ontvanger is een toestel dat aan de hand van uitgezonden satellietsignalen je positie berekent.
  • Met een kompas in de hand is het natuurlijk eenvoudig om het noorden te bepalen, maar wat als je geen kompas bij je hebt of je het tijdens de dropping bent kwijtgeraakt?
  • Een kaart is een verkleining van de werkelijkheid, in een plat vlak gebracht, vereenvoudigd weergegeven en van toelichting voorzien. Coördinaten op een kaart zijn een netwerk dat op of rond de kaart is aangebracht.
  • Een kompas is een hulpmiddel dat ons in staat stelt de richting van het noorden te bepalen.
  • Oriëntatie op kompas is maar zo betrouwbaar als waarneming kan zijn. En omdat we de gewoonte hebben om bij nacht en ontij een kompas af te lezen, wordt die waarneming sterk beïnvloed door duisternis, regen en uitputtingsverschijnselen. Naast deze fouten zijn er nog drie andere mogelijke oorzaken van een foute aflezing.
  • Er bestaan honderd en één kompassen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, beperken we ons in dit artikel tot de magneetnaaldkompassen. We bespreken ze aan de hand van de bouw en het gebruik van het kompas.
  • Waarom verandert die magnetische declinatie toch steeds?
  • De magnetische declinatie is de hoek tussen het ware en het magnetische noorden.
  • Scout-risk is een spel dat uitermate geschikt is om jonge scouts en gidsen op een speelse manier te leren omgaan met diverse oriëntatie- en tochttechnieken. Daarnaast worden de tactische en strategische inzichten, die ook aan bod komen in het originele RISK-spel, zeker op de proef gesteld.
  • Wat velen niet weten, is dat er ook stafkaarten bestaan met schaal 1/10.000 (zeer klein gebied heel groot afgebeeld) of 1/100.000 (zeer groot gebied heel klein afgebeeld). Deze kaarten kunnen voor ons ook heel interessant zijn…
  • Sinds 1993 worden stafkaarten op schaal 1/20000 gemaakt.
  • Door de stand van een aantal andere sterrenbeelden te kennen, kun je, ook bij een gedeeltelijk bewolkte hemel, nog een idee van de noordelijke richting krijgen en je zo toch weer oriënteren.
  • Goed voorbereid op tocht vertrekken, zorgt voor veiligheid onderweg. Meer info over wetten, regels en veiligheid tijdens tochten en droppings vind je in "Speel op Veilig".
  • Hoor je je leden soms klagen over op tocht gaan? “Zo saai!” Dan is het hoog tijd om wat variatie te brengen in de tochttechnieken. In onderstaand artikel vind je enkele manieren om je leden van punt A naar punt B te brengen.
  • De topografische kaart, alias de stafkaart, is een veel gebruikt instrument in scouts- en gidsenmiddens. Toch zwalpt menig jongverkenner nog door de bossen met de kaart ondersteboven in zijn handen. Een beetje basiskennis is wellicht niet onbruikbaar. O ja, om te starten, even dit. "Stafkaart" is een oude militaire naam. Topografische kaart is de juiste naam voor het beestje.