O-V-E-R-G-A-N-G

Lid dat tijdens de overgang van een zelfgemaakte glijbaan afschuift.

Organiseren jullie een overgang in het begin van het scoutsjaar? Dan zijn jullie een van de vele groepen die jaarlijks alles uit de kast halen om de leden symbolisch een overstap te laten maken naar hun volgende tak. Maar wisten jullie al dat ‘overgang’ eigenlijk een letterwoord is waar elke letter voor een deel van de betekenis staat?

Over van de ene tak naar de andere

Da’s het uiteindelijke doel van de overgang. Als fiere tweedejaars kapoen word je een kersverse eerstejaars welp; uit een ervaren derdejaars gids ontspruit een verse jin. Trots waar ze staan en klaar voor iets nieuws! 

Veilige Omgeving

Om het voor iedereen een fijne ervaring te maken, is fysieke en emotionele veiligheid natuurlijk belangrijk. Een overgang is geen doop, dus vernedering en uitputting hebben er geen plaats.

Eigenheid van de groep

Iedereen doet een overgang anders en dat maakt het net zo fijn! Gaan jullie voor een feest of een spel? Of sjorren jullie een zot parcours dat de leden moeten overbruggen? Ouders en sympathisanten erbij? Per tak of met de hele groep? Kies samen met de andere leiding hoe de leden in je groep overgaan en laat je inspireren door ideeën van andere groepen.

Ritueel

Iedere scoutsgroep heeft eigen rituelen, en de overgang is zo’n typisch ritueel. Denk na over de symboliek achter de verschillende delen van je overgang. Of begin van een wit blad en bedenk eerst wat je wil meegeven om er daarna symbolische handelingen aan te koppelen. Stel jezelf daarbij steeds de vraag ‘waarom doen we dat?’

Grenzen verleggen

Scouting, da’s durven! Samen met je groep of tak verleg je je grenzen. Spanning is leuk, en de overgang is het ideale moment om uit je comfortzone te komen.

Afscheid nemen

De overgang is een nieuw begin, maar daarmee ook het afscheid van je oude tak. Laat de jonggivers hun derdejaars letterlijk overdragen naar de givers. Of speel voor het echte ritueel nog een laatste spel met je oude tak.

Nee kunnen zeggen

Grenzen verleggen is belangrijk, maar daarbij moet iedereen ook ‘nee’ kunnen zeggen wanneer het voor hen te ver gaat. Waak over eventuele groepsdruk. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen met een glimlach het nieuwe jaar start.

Groepsgevoel

Het groepsgevoel in je nieuwe tak kan een unieke, eerste boost krijgen door de overgang. Ga je voor een echte teambuilding of hou je het vooral symbolisch? Kijk wat het beste werkt voor jouw groep, maar doe het vooral samen!

 

Lees meer in Over & Weer