Zoek
Fuiven en feesten

Scouts en gidsen feesten graag. Soms is dat niet meer dan een afwasparty na een uit de hand gelopen kookvergadering. Soms zijn het stevige fuiven of grootse groepsfeesten. 

Ikorganiseer.be

Ikorganiseer.be is dé website die jou als organisator wegwijs biedt in de organisatie van een muziekevenement. Je vindt er alles: van geldzaken, tot preventie, van ecologisch organiseren tot de aanvragen die je moet doen. En wat is nu weer het verschil tussen sabam  en billijke vergoeding?

De toolbox die ze ter beschikking stellen zit vol hulpmiddelen die je verder op weg kunnen zetten.

Ikorganiseer.be heeft ook een handige checklist voor de organisatie van fuiven.

Alcohol en drugs

Wie alcohol schenkt op een evenement draagt een verantwoordelijkheid. Het is strafbaar om alcohol te schenken aan -16 -jarigen en sterke drank aan -18 -jarigen. Ook alcohol schenken aan zichtbaar dronken personen is niet toegelaten. Komt iemand dronken toe op je fuif? Dan kan je best de inkom weigeren. 

Een paar tips:

  • Gebruik een bandjessysteem (-16, + 16, +18). Je mag een leeftijdbewijs vragen, ook via andere manieren dan de identiteitskaart (bv: rijbewijs, lidkaart, treinkaart) voor zover die voorzien zijn van een foto. Bezoekers die hun leeftijd niet willen bewijzen geef je geen alcohol. Let op! Jonge feestvierders durven hun identiteitsbewijs te vervalsen door een foto van hun ID mee te brengen waarvan de leeftijd bewerkt is. Hiervoor kan je als organisator beboet worden. Aanvaard dus enkel 'fysieke' leeftijdsbewijzen. 
  • + 16-jarigen die drank doorgeven is een vaak voorkomend probleem waarvoor je als organisator mee verantwoordelijk bent. Maak door middel van affiches duidelijk dat dit niet aanvaard is en hou een oogje in het zeil in de zaal. 
  • Zorg er met een barbriefing  je medewerkers op de hoogte stelt van de alcoholwetgeving en beperk ook hun alcoholconsumptie.
  • Voorzie gratis kraantjeswater.
  • Maak alcoholische dranken duurder dan niet-alcoholische.
  • Voorzie een originele niet-alcoholische cocktail.
  • Voor je imago gebruik je beter geen naam voor je evenement waar je alcoholconsumptie mee aanmoedigt. Een happy hour kan beschouwd worden als 'aanzetten tot alcoholconsumptie' waardoor je aansprakelijkheid groter wordt.

De federale overheid kan controleren of je de regels rond alcohol en drugs op je fuif niet schendt. Wil je de opbrengst van je fuif liever niet spenderen aan een boete? Bekijk dan zeker deze checklist

Ga ook na welke regelgeving met betrekking tot alcohol in jouw gemeente geldt. 

De sfeer op je evenement is belangrijk voor de bezoekers. Hier  kom je te weten hoe je als organisator kan zorgen voor een prettig feestklimaat.

Verzekerd? 

Ga voor je evenement na welk type verzekering je nodig hebt. Want de organisatie van dit soort evenementen wordt in de meeste gevallen niet gedekt door de ledenpolis.