7 B's van toegankelijkheid

De 7 B’s van toegankelijkheid zijn een bekend en veelgebruikt kader om na te denken en acties te ondernemen voor een laagdrempelige jeugdwerking. Hier vind je de definities van de drempels opgesteld zodat je ze kan gebruiken en toepassen in je scoutswerking. Dit is geen absolute waarheid of ‘juiste’ interpretatie, eerder een tool om met drempels aan de slag te gaan.
De 7 B's van toegankelijkheid benadert inclusie eerder vanuit drempels dan vanuit een doelgroep. Het idee hierachter is kruispuntdenken. Dat betekent dat een individu zich bevindt op verschillende assen van identiteitsvorming die zijn/haar/hun positie in de maatschappij bepalen. Op basis daarvan ondervind je meer of minder discriminatie in onze maatschappij, maar het bepaalt ook je sociale bubbel.
Betaalbaarheid
Drempel voor het financiële luik voor zowel leden als leiding, inclusief het herkennen van signalen van kansarmoede en dit op een goede manier aanpakken.
Bereikbaarheid (fysiek)
Hoe zorg je ervoor dat je werking makkelijk bereikbaar is? Zowel voor personen die al lid zijn alsook voor personen die nog geen deel uit maken van je werking. Ook fysieke toegankelijkheid van de lokalen behoort tot deze drempel.
(Deze drempel kan verward worden met bekendheid maar het gaat weldegelijk om iets anders. Bereikbaar gaat erom dat iedereen je scoutswerking weet te vinden en er raakt zonder teveel gedoe en problemen. Bekendheid gaat vervolgens meer over het doel van Scouts en Gidsen Vlaanderen).
Beschikbaarheid
Deze drempel gaat over het creëren van een safe space of veilige omgeving. Aanspreekbaar (of dus beschikbaar) zijn en een open houding aannemen om op deze manier ruimte te creëren voor moeilijke gesprekken. Beschikbaarheid geldt zowel voor leden, leiding én ouders in kwetsbare situaties, of gewoon als leden, leiding of ouders met iets zitten. De ouders vormen hierbij vaak een belangrijke (maar ook vaak vergeten) partij, daarom is het van belang om bij deze drempel stil te staan hoe en via welke kanalen je ouders kan bereiken.
Wat valt allemaal binnen deze drempels qua thematieken? O.a. haatspraak, discriminatie, grenzen aangeven, gender, veilige omgeving, mentaal welzijn, …
(Deze drempel kan op het eerste zicht verwarrend lijken met betrouwbaarheid, betrouwbaarheid gaat echter over het consequent en helder communiceren.)
Bruikbaarheid
Over vraag en aanbod, een vraaggestuurde werking. Het belang van het vertrekken uit de noden van het kind staan hier centraal. Proberen experimenteren en openstaan voor nieuwe ideeën, culturele drempels overwinnen. Ook opnieuw mogen hier de ouders niet vergeten worden, ouders moeten vaak overtuigd worden van het aanbod, de meerwaarde (dus de bruikbaarheid) van de jeugdbeweging voor hun kind. Wanneer een lid zich niet goed voelt bij een bepaalde traditie of gewoonte van een scoutsgroep valt dit ook onder bruikbaarheid (het imago van de scouts voor iemand die zich al in de beweging bevindt).
Bekendheid
Volledig informeren van mensen die nog niet bekend zijn met de scoutswerking, mensen van buitenaf: over het aanbod, de bedoeling en de mogelijkheden. Rekening houden met het imago en mogelijke vooroordelen over de scoutswerking rechtzetten bv. christelijke achtergrond, uniform, alcohol,... Er met andere woorden voor zorgen dat iedereen buiten de scouts weet wat scouts is.(Hoe deze communicatie gebeurt hoort bij drempel betrouwbaarheid). Spreek je netwerk aan om het aanbod mee uit te dragen maar ook voor meer verbinding in de buurt.
Begrijpbaarheid
Je informatie toegankelijk maken voor iedereen = inclusieve communicatie, voor zowel ouders, leden, als leiding. Dit kan door bijvoorbeeld meer foto’s, eenvoudige taal, dagstructuur, pictogrammen,... te voorzien. Elke scoutsgroep is anders, daarom is het wel van belang om de specifieke individuele noden in het vizier te houden.
Betrouwbaarheid
Duidelijke en heldere informatie, het afstemmen van verwachtingen in verschillende richtingen. Heldere en consequente informatie (bv activiteitenkalender). Gaat over de basishouding die een goede scout hanteert, het (uit)dragen van de pedagogische visie en vertrouwen dat alle leiding vanuit deze visie handelt.
Ben je geholpen met deze info?