Scoutsrituelen

Gids met totem

Rituelen en tradities maken scouts en gidsen herkenbaar. Maar welke tradities en rituelen hebben scouts en gidsen nu juist? En wat is het verschil?

Ritueel of traditie?

Een ritueel is een geheel van symbolen en bijhorende handelingen met een speciale betekenis. Het zijn de speciale momenten in je groep: een overgang, totemisatie, belofte of vlaggengroet die telkens terugkomt. Rituelen gebeuren vaak op dezelfde manier. 

Tradities zijn gewoontes die al een tijdje bestaan en die van de ene generatie op de andere worden doorgegeven. Bijvoorbeeld het uur en de dag waarop jullie scoutsactiviteiten organiseren en of jullie op takkamp gaan of op groepskamp. Hoewel tradities statisch kunnen lijken, veranderen en vernieuwen ze voortdurend. 

Rituelen zijn dus tradities met een speciale betekenis. Denk aan de scoutsgroet, totems, belofte, het avondlied, overgang of de opening en sluiting van de scoutsactiviteit

Waarom?

Scouting is meer dan spel en avontuur. Scouts en gidsen gaan samen op ontdekking: naar onszelf en elkaar, naar echter en beter. Dat staat centraal bij de scouts- en gidsenrituelen. Scouting is zinvol, in alle betekenissen van het woord.

Ben je geholpen met deze info?