Groepsleidingscongres in het spoor van de beer

14 april 2024|
JanVan Reusel communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be
beresterk scoutwerk

Op zaterdag 20 april blaast de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzamelen in Vilvoorde met alle groepsleiding uit onze 500 plaatselijke groepen voor het Groepsleidingscongres. 

Zo’n congres geeft om de vier jaar de koers aan die onze groepen willen varen als jeugdbeweging, nu goed voor zowat 90.000 scouts en gidsen. Het is het moment waarop Scouts en Gidsen Vlaanderen groepsleiding rechtstreeks aanspreekt en om advies vraagt over fundamentele beleidslijnen, vooral ideologisch en pedagogisch. We gaan met deze editie samen op zoek naar de kern van ons scoutsverhaal. Met als thema Beresterk Scoutwerk’ buigen we ons over de methode bij het spel van scouting, de beleving hiervan door leden en leiding, en hoe die ervaring bijdraagt aan de ontplooiing van kinderen en jongeren als individu, in groep en binnen de samenleving. Het wordt een dag vol prikkels, impulsen, workshops en input-momenten om scouting op spoor te zetten, verder, dieper …

Het 'spoor van de beer' verwijst naar Spoortekens die leiden naar 2030, met de 'beer' als symbool voor een actueel sterk pedagogisch verhaal.

Ruim 450 ingeschreven deelnemers worden hier verwacht om mee richting te geven aan één van de grote jeugdbewegingen in het land. Niet Kamp Waes, geen TikTok of top 15 van Belgische influencers houden ons kompas vast; wel de honderden vertegenwoordigers vanuit plaatselijke groepen, aan wie onze leden worden toevertrouwd om als scout of gids te tuimelen in het leven. 

Bij de slotzitting in plenum liggen volgende vragen ter stemming voor::

  • Welke waarden moeten centraal staan binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen?

  • Hoe klaar is jouw groep om jullie leden deze waarden aan te leren? 

  • Met welke thema’s moeten wij als Scouts en Gidsen Vlaanderen actief aan de slag gaan?

  • Hoe klaar is jouw groep om deze thema’s actief een plek te geven in jullie werking?  

  • Hoe bewust is jouw groep bezig met specifieke scoutsmethodes?

Beresterk Scoutwerk gaat door op 20 april 2024 en vindt plaats in het Asiat Park, Mechelsesteenweg 255, 1800 Vilvoorde. 

Recent nieuws