Magnetische declinatie

De magnetische declinatie is de hoek tussen het ware en het magnetische noorden. Het ware noorden bevindt zich juist onder de poolster en is een vaste plaats op aarde. Het magnetische noorden (de richting waar naar de kompasnaald wijst) verplaatst zich voortdurend en is dus veranderlijk. De magnetische noordpool (één van de polen van de gigantische magneet die onze planeet vormt) verschuift doordat de kern van de aarde niet statisch is. Gesmolten metalen stromen in turbulente patronen door de kern. Ook de veranderende massa van de ijskappen op de Noord- en (vooral) Zuidpool heeft een invloed op de ligging van het magnetische noorden. Dit verschuivende aardmagnetisme veroorzaakt een doorlopende beweging van de magnetische noordpool rondom de ware noordpool.

declinatie beweging magnetische noordpool
declinatie

Op een zelfde moment (datum en tijd) neemt een waarnemer vanuit standplaats “A” een magnetische declinatie van 31° West waar, ondergaat de waarnemer op standplaats “B” absoluut geen magnetische declinatie en merkt de waarnemer vanuit standplaats “C” een magnetische declinatie van 33° Oost.

Door die beweging is de magnetische declinatie dus veranderlijk. De waarde ervan is namelijk afhankelijk van de tijd en de plaats waarop ze gemeten wordt. Op een stafkaart kan je in de rechterbovenhoek dan ook de magnetische declinatie lezen voor een bepaalde datum. En daarbij wordt ook vermeld hoeveel minuten per jaar ze verandert. De verandering kan positief, oostelijk of negatief, westelijk zijn. En omdat ze ook kan verschillen naargelang de plaats, wordt de magnetische declinatie opgegeven voor het midden van het kaartblad. Het verschil tussen Poederlee en Herentals zal verwaarloosbaar zijn, zelfs het verschil tussen Knokke en Virton zal niet van belang zijn, maar als je op Jamboree zit in Chili of Thailand kan je toch voor een aardige verrassing komen te staan. Zie tekening

Ben je geholpen met deze info?