Mini-pionieren is zoals het woord het zegt, een sjorconstructie op schaal maken. Maar het is vooral een heel leuke manier om het echte sjorwerk voor te bereiden. Een activiteit om op een regenachtige dag te gebruiken om je wildste sjordersdromen waar te maken. Voor alle takken vanaf jonggivers is mini-pionieren een absolute aanrader. 

sessie mini-pionieren op herfstontmoeting

Waarom?

Het grote voordeel van mini-pionieren is dat het bouwwerk zichtbaar wordt in drie dimensies. Hierdoor kan je uittellen hoeveel materiaal je exact nodig hebt, je kan nagaan hoe je de constructie op een veilige manier opbouwt en nadien weer opbreekt en je kan de taken vooraf gemakkelijk verdelen. Bovendien kunnen leden en leiding met een minder goed ruimtelijk inzicht van het begin beter volgen.

Mini-pionieren toren

Het bouwplan van een toren

Hoe?

Een mini-pioneerset bestaat uit rechte houten stokjes (bamboe, riet, hazelaar, wilg, …) en elastiekjes. De meest gebruikte schalen om de stokjes op de juiste maat te zagen, zijn 1:10 (een balk van 4 m = een stokje van 40 cm) en 1:20 (een balk van 4 m = een stokje van 20 cm). De dikte van de stokjes hou je best tussen 8 à 10 mm.
Om te starten leer je, net zoals bij het echte sjorren, eerst enkele basisconstructies bouwen. Bijvoorbeeld: een kruis, een driepikkel, een vierpikkel, … Eens je deze techniek onder de knie hebt, kan je beginnen aan het grotere werk. Elastiekjes knoop je door ze om twee takjes te winden. Echt ‘knoop- of vlechtwerk’ komt er niet bij kijken.

Een platform om je tent op te plaatsen

pionieren platform klein en groot
hangbrug over een vijver, mini en echt

Een hangbrug over een vijver

Abstracte kunst kan ook

pionieren bogen klein en groot

Tips voor de handige knutselaar
Je kan ook mini-pionieren met dik naaigaren of dun creatouw. Zorg er wel voor dat je hout kurkdroog is aangezien nat hout nog krimpt. Je kan je sjorringen nadien insmeren met wat houtlijm, zo zullen ze zeker niet lossen!  

ARTIKEL??

Ben je geholpen met deze info?