Patrouilletent: materiaalgebruik

Dé klassieke scouts-en-gidsentent bij uitstek is de patrouilletent. En hoewel ze er bijna altijd hetzelfde uitziet, is er heel wat variatie in prijs, grootte, constructie, gebruikte materialen en details. Spijtig genoeg is de prijs meestal het belangrijkste argument bij aankoop.

Enkeldak of dubbeldak

Hoewel de stof waaruit een enkeldakstent is gemaakt, zwaarder moet zijn, is deze tent lichter én goedkoper dan een dubbeldakstent. Deze tent heeft namelijk maar één zeil. De isolatiewaarde is dan ook minimaal en er vormt zich gemakkelijk condens aan de binnenkant van het dak. Bovendien moet je er bij regenweer op letten dat je het zeil niet langs de binnenkant aanraakt, want dan lekt het door. Ten slotte is de kans groot dat de regen er door stuift bij het begin van een regenbui. De poriën tussen schering en inslag (de horizontale en verticale draden in het weefsel) sluiten zich namelijk pas op het moment dat de katoenvezels vocht opnemen.

Bij de dubbeldakstent is er boven de tent een tweede laag stof gespannen. Daardoor ontstaat tussen de twee lagen stof een isolerende luchtlaag en zit je, ook als het regent, lekker droog. De paar druppels die via de buitentent doordringen, hebben op de tent zelf namelijk geen effect meer. Let er wel op dat de afstand tussen de binnentent en het tweede dak ruim genoeg is, zodat beide zeilen elkaar bij sterke wind of hevige regen niet raken.

patrouilletent dubbel dak

Materiaal

Het meest gebruikte materiaal voor patrouilletenten is katoen. Het is een sterke tentstof, mits minstens 100 draden per cm?. Kleine onregelmatigheden in de draad wijzen niet op een mindere kwaliteit, maar op het feit dat het een natuurlijk materiaal is. Katoen heeft het grote voordeel dat het, in geval van brand, minder brandwonden veroorzaakt dan polyesterkatoen en dat het binnenin de tent langer fris blijft bij warm weer. Katoen is wel iets minder stevig dan polyesterkatoen én is minder kleurvast.
Let op: als je een (katoenen) tent nat opbergt, beschimmelt en rot de stof.

patrouilletent afwerking

Afwerking

Bij goede tenten zijn de naden en zomen op verstevigingslint gestikt. Daardoor worden de krachten die op de tent uitgeoefend worden gelijkmatig verdeeld en zal de stof niet scheuren. Bovendien moet de stof versterkt zijn op de plaatsen waar naden en zomen samenkomen, vooral bij de uiteinden van de tentpalen en aan de bevestigingspunten van de scheerlijnen.

Het grondzeil

Even belangrijk als de bescherming boven het hoofd is de bescherming tegen wat uit de grond opstijgt, namelijk vocht. En maak je maar geen illusies: of het nu regent of niet, of je tent nu op een zompige bodem staat of niet, er zal altijd vocht uit de grond komen. Een degelijk en waterdicht grondzeil is dan ook geen overbodige luxe. Goede grondzeilen zijn gemaakt van polyesterdoek van minimum 550 gram/m.

MOET DIT ERBIJ?

BRONNEN:
BRUERS, P., Tentenverzorgen - geen tentzorgen, Bakentjes 1, Brussel, 1983.
KROOK, H., Lichtgewicht kamperen. Alles over toeristisch kamperen met lichtgewicht uitr., Utrecht, 1982.
VAN DER PLAS, R., Prisma kampeerboek, Prisma-boeken 2022, Antwerpen, 1982.
TOSSIJN, Ph., Op het spoor van de woudloper, Mijlpaalserie 3, Leuven, 1942.
WISEMAN, J., Survival: het S.A.S. handboek, Antwerpen, 1989.

Ben je geholpen met deze info?