Hoe werkt het?

Een slaapzak isoleert je van de koude (buiten)lucht. Na vacuüm is lucht een van de beste isolatoren. De vulling van je slaapzak, of die nu van dons of synthetisch is, zorgt ervoor dat de lucht blijft stilstaan in de verschillende luchtcellen. Met als gevolg dat de lucht die je lichaam heeft opgewarmd, warm blijft.

Welk model kies ik?

Er zijn twee modellen, het dekenmodel en het mummiemodel. Welk model het beste is valt moeilijk te zeggen. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur.

  • Het dekenmodel wordt vooral in warmere perioden en streken gebruikt, omdat je het volledig kan openritsen en als deken kan gebruiken.
  • Het mummiemodel wordt in koudere perioden en streken gebruikt. Dit model heeft meestal een kap en een kraag die je kan toetrekken, net als een afscherming voor de koude rits.

Welk model je ook kiest, zorg dat slaapzak ruim genoeg is. Dat betekent: niet te groot en niet te klein. Een te grote slaapzak krijg je moeilijk warm. En een te kleine slaapzak isoleert minder goed en belemmert je bewegingsvrijheid. Je telt het best zo’n 25cm bij je lichaamslengte. Ben je een wroeter, kies dan voor een breder model.

Het temperatuurbereik op het label is indicatief. Ken jezelf en kies het juiste temperatuurbereik voor jouw lichaam/noden. De ervaring leert, in dit geval. Over het algemeen hebben vrouwen een warmere slaapzak nodig dan mannen.

slaapzak modellen

Vulling

Er bestaan twee soorten vullingen: dons en synthetisch.

  • Dons heeft de beste isolatie/gewichtsverhouding. Het nadeel is dat deze slaapzakken veel duurder zijn en je er voorzichtiger mee moet omspringen. Als dons nat wordt (zweet, adem, dauw, …), verliest het bijna al zijn isolatiewaarde. Dons droogt ook heel traag. Een donzen slaapzak is aangewezen in koude en droge polaire gebieden.
  • Synthetische vullingen hebben een minder goede isolatie/gewichtsverhouding dan dons maar absorberen veel minder vocht en drogen ook sneller. Een synthetische vulling is meer aan te raden in gematigde klimaatzones als de onze.

Buiten- en binnentijk (-kant dus)

De buitentijk wordt voornamelijk gemaakt van lichtgewicht nylon dat slijtvast is. Voor de binnentijk kan je meestal uit verschillende materialen kiezen, vaak is dat katoen of nylon.

  • Katoen geeft het beste slaapcomfort, maar absorbeert veel vocht en wordt dus sneller vuil. Bovendien kan katoen ’s morgens klam aanvoelen.
  • Nylon voelt minder lekker aan dan katoen, maar absorbeert minder vocht en vuil.

Lakenzak

In een slaapzak gebruik je het best een lakenzak. Zo blijft je slaapzak properder en langer ongeschonden, verhoogt het temperatuurbereik van je slaapzak en is hij op kamp of onderweg gemakkelijker te wassen.

  • Slaap bij warm weer enkel in je lakenzak. Dat voelt vaak beter aan dan de nylon binnentijk.
  • Je kan lakenzakken in buitensportzaken kopen of gewoon zelf maken. Veel gebruikte materialen zijn katoen, zijde, flanel, fleece en polypropyleen.

Gebruik

  • Haal je slaapzak uit z’n compressiezak een kwartier voor je gaat slapen en schud hem op. Zo heeft hij tijd om uit te zetten en ligt hij niet te lang in de eventuele koude en vochtige avondlucht. Een vochtige slaapzak voelt kouder aan en is moeilijker op te warmen.
  • Tip: beweeg even lekker actief een paar minuten voor het slapengaan en kruip daarna onmiddellijk in je slaapzak. Je lichaam zal meer warmte uitstralen en je slaapzak zal sneller opwarmen.
  • Kruip bij voorkeur zonder kleren in je slaapzak, al is dit weer afhankelijk van persoonlijke ervaring en goesting.
  • Laat je slaapzak ’s ochtends even luchten zodat hij kan drogen en slaapgeurtjes kunnen verdwijnen. Als dit niet lukt wegens tijdsgebrek, doe het dan tijdens een tochtpauze.
  • Laat de rits altijd open en ‘prop’ de slaapzak als je hem opbergt. Je rolt je slaapzak dus best niet op. Door te rollen, kruipen vezels steeds op de zelfde manier samen en verliezen ze een beetje isolatiewaarde.
  • Op tocht is de compressiezak fijn om ruimte te besparen, maar thuis berg je deslaapzak droog, donker en ruim op, bijvoorbeeld in een katoenen opbergzak. Leg geen zware dingen op je slaapzak, opnieuw om de vezels te beschermen.

Onderhoud

Laat het onderhoud van een donzen slaapzak best over aan een vakman bij een buitensportzaak. Een synthetische slaapzak kan je zelf wassen. Kijk goed op het wasvoorschrift en gebruik niet te veel waspoeder . Denk eraan, wassen vermindert de isolatiewaarde een beetje. Gebruik daarom zo vaak mogelijk een lakenzak, zo wordt je slaapzak minder snel vuil.

Ben je geholpen met deze info?