Touwopbouw

Touw kan geslagen of gevlochten zijn en uit plantaardige, kunststoffen of metalen vezels of draden bestaan. De vezels worden geslagen tot garens en de garens worden geslagen of gevlochten tot streng. Er bestaat rechts en links geslagen touw of “met zon” of “tegen zon” gedraaid touw. Het verschil is belangrijk om te weten hoe je een touw moet oprollen om het te bewaren (daarover later meer).

opbouw touw

Soorten touw

Natuurvezel: opgebouwd uit vezels van natuurlijke oorsprong (hennep, manilla, kokos, sisal, katoen,…)
Kunstvezel: opgebouwd uit vezels van chemische oorsprong (nylon, polypropylene, polyester,…)

Voor- en nadelen

Natuurvezel is over het algemeen mooi en minder rekgevoelig maar helaas duur en sterk onderhevig aan rot. Kunstvezel gaat langer mee en is qua prijs-kwaliteit verhouding interessanter.

Breeksterkte

De breeksterkte is de kracht die nodig is om een proefeindje nieuw touw van één meter in een proefbank stuk te trekken.

Veilige belasting

Algemeen wordt aangenomen dat 1/8 of 1/10 van de breeksterkte een veilige belasting is (om de slijtage en mechanische onvolkomenheden in het touwwerk te compenseren). Wij raden aan om nooit meer dan 1/10 van de breeksterkte als veilige belasting te gebruiken.

kink in een touw

Negatieve invloeden op de breeksterkte

Door een touw te knopen (er ontstaat een bocht), verliest het aan sterkte. Op de volgende steekkaarten kan je per knoop de vermindering van breeksterkte lezen.
Ook andere soorten bochten hebben een negatieve invloed op de breeksterkte. Het bekendste voorbeeld hiervan is de “doorgetrokken kink”.
Ook mechanische sleet zal de breeksterkte sterk doen verminderen. Zo is natuurvezel zeer gevoelig aan rot en kunstvezel aan slijtage van binnenuit (zandkorreltjes tussen de vezels) en warmte (door wrijving).

Ben je geholpen met deze info?