In de meeste groepen is een vuurrooster een groot, vies, vuil, lastig en soms kwetsuren veroorzakend ding dat moeilijk vervoerbaar is. Met zijn scherpe hoeken en kanten kan het scheuren veroorzaken in zeilen, tenten, bagage, … , krassen veroorzaken in de wagen, …

Met deze een tip om zelf de handen uit de mouwen te steken en met wat knutselen een zeer handige "vestzakvuurrooster" te maken. (de benaming komt van gouw West Brabant, gegeven tijdens HO'97).

Materiaal:

  • 2 metalen buizen (mag dunwandig zijn) - binnendiameter +/- ∅ 55 mm - lengte 75 cm
  • 12 metalen buisjes (of stangen) - buitendiameter +/- ∅ 12 mm - lengte 69 cm
  • 2 metalen draadstangen M10 - lengte 74 cm
  • 2 vleugelmoeren M10
  • 4 moeren M10
  • 2 ronde plaatjes +/- ∅ diameter 55 mm (= binnendiameter van de 2 grote buizen)
  • evt. 2 doppen (bvb. in rubber) om de buizen af te sluiten om te vermijden dat de inhoud er uit valt.

Knutselen:

  • Las elke buis van +/- ∅ 55 mm diameter aan één zijde dicht met een rond plaatje zodat de inhoud, bestaande uit de metalen buisjes (of stangen) en draadstangen, er niet kan doorvallen bij het transport.
  • Boor in elke buis van +/- ∅ 55 mm om de 5 cm een gat met een diameter van ∅ 13 mm door slechts één wand, behalve het eerste en laatste gat dat een gat heeft van ∅ 11 mm welke door de beide wanden wordt geboord. Let wel goed op dat de gaten een rechte rij vormen in de langsrichting van deze buis.
  • Aan de draadstangen brengen we aan één kant 2 moeren aan die tegen elkaar worden getrokken.

Monteren:

Men steekt de buisjes (of stangen) in de gaten (∅ 13) die niet volledig doorboord zijn, terwijl in het eerste en het laatste gat (∅ 11) de draadstangen gestoken worden. Het geheel wordt met de vleugelmoeren bijeengehouden.

Gebruik:

Ziezo het vuurrooster is klaar. Leg dit nu met de buizen op twee rijen stenen, aarden muurtjes of dikke nog natte boomstukken, en het vuur maken kan beginnen.

Om het geheel gemakkelijk te vervoeren verdeeld men de buisjes en de draadstangen in twee gelijke delen en steekt deze in de buizen welke eventueel met een dop kunnen afgesloten worden, om het eruit vallen van de inhoud te vermijden.

De buizen blijven proper (of maak ze even proper) voor het transport omdat deze bij gebruik boven het vuur volledig buiten het roetvormende vuurgedeelte blijven.

Ik wens je nog veel succes toe met dit handigheidje, zowel in uw creatieve tijd (het maken) als op kamp (tijdens het koken).

vestzakvuurrooster

Ben je geholpen met deze info?