Internationaal voor jonge takken

Elk kind droomt van een reis rond de wereld, van het ontdekken van nieuwe culturen en het beleven van knotsgekke avonturen. Om onze jongste leden hun wereldreis te laten beleven, verzamelden we een massa internationale spelletjes, om te spelen tijdens een dood moment, of om er een hele dag lang mee aan de slag te gaan.

We verzamelden al deze spelletjes in twee handige boekjes: Reis rond de wereld in 80 spelen & Op kamp naar Chakamaka. Al spelenderwijs leren onze kleinste helden en heldinnen zo heel wat bij over verre landen en vreemde gewoontes. Zo nodigen we hen nu al uit kleine stapjes te zetten in de grote wereld die hen omringt.

Reis rond de wereld in 80 spelen

Reis rond de wereld in 80 spelen is een boekje boordevol korte, buitenlandse spelletjes om tussendoor te spelen. Alle spelletjes lenen zich op zichzelf perfect om een dood moment op te vullen, maar je kan ze ook als één groot internationaal spel spelen. We geven alvast één idee mee. Aan jullie om hier creatief mee om te springen.

Een wereldkaart vormt het spelbord voor deze activiteit. Je plaatst een neutrale pion in al de landen waarvan jullie een spelletje gaan spelen (deze kies je op voorhand met de leidingsploeg in functie van de locatie je leden, het materiaal,...). Je leden worden verdeeld in twee groepen en proberen, door zoveel mogelijk spelletjes te winnen, de wereld te veroveren. Als een spel afgelopen is, mag de neutrale pion vervangen worden door een pion in de kleur van het winnende team. Op die manier proberen beide ploegen de wereld te veroveren.

Uiteraard kan de leiding beslissen dat de teams elkaar in een eventuele tweede fase kunnen uitdagen, om een bepaald land te veroveren,... Wie weet heeft zelfs de leiding een aantal landen die veroverd kunnen worden?!

Je kan ook vakjes op zee creëren waar ze een raadseltje moet oplossen of een quizvraag moeten beantwoorden. Zo zorg je ervoor dat het afwisselend genoeg blijft tussen de vele spelletjes.

Download "Reis rond de wereld in 80 spelen" hier gratis

Spelbord

Om jullie op weg te helpen met het maken van jullie eigen reis rond de wereld, hebben we een wereldkaart uitgewerkt zodat jullie er meteen mee aan de slag kunnen gaan. Download de kaart, print hem uit en zoek enkele pionnen bij elkaar. Zo ben je meteen gestart.

Je kan deze kaart ook enkel gebruiken ter inspiratie en er zelf een schilderen, knutselen, enz. Laat je fantasie gerust de vrije loop!

Download hier het spelbord.

Op kamp naar Chakamaka

Met kapoenen, welpen of kabouters kan je moeilijk naar het buitenland trekken. Maar wil dat zeggen dat je je knotsgek kamp daarom niet een internationale toets kan geven? Nee hoor!
Op kamp naar Chakamaka brengt zo'n kamp naar jullie. Gevuld met internationaal geïnspireerde activiteiten is het een ideale aanzet om de jongste takken te laten kennismaken met ander culturen en gewoonten.

Chakamaka... Er is niet echt een vaste omschrijving voor deze plek. Voor sommigen klinkt het exotisch, voor anderen knotsgek, voor nog anderen onbereikbaar... Het is in elk geval een onbeken- de en mysterieuze bestemming. Een plek waar de dingen ietsje anders lopen dan we ze hier gewoon zijn, waar inwoners niet ver- steld staan van scouts en gidsen met een hoekje af...

Chakamaka als kampbestemming. Je zal het niet vinden in een atlas of op internet, want het bestaat enkel in de wereld van scouts en gidsen die over de grenzen heen willen gaan met kapoenen, welpen en kabouters. Jonge scouts die om allerhande redenen niet naar het verre buitenland kunnen afreizen, maar wel met een zak vol energie en fantasie de wijde wereld willen intrekken!

Voor zulke scouts en gidsen hebben de makers van dit boekje in elk geval gemaakt. Het is een kampbestemming en –thema op maat van kapoenen, welpen en kabouters. Met 'internationaal' getinte activiteiten worden jullie zes dagen ondergedompeld in wereld vol merkwaardige gewoontes en gekke ideeën!

Op kamp naar Chakamaka is in de eerste plaats bedoeld om jullie te inspireren. Hoewel het is opgemaakt als een kant-en-klaar kamp is er ruimte om met dagindelingen te schuiven, spelletjes op maat van jullie groep te maken, rustpauzes in te lassen en activiteiten naar jullie kamplocatie aan te passen. Er is voldoende ruimte voorzien om aantekeningen te maken en extra's toe te voegen zodat jullie als leiding Op kamp naar Chakamaka kunnen kneden naar jullie eigen groep en ideeën.

Download "Op kamp naar Chakamaka" hier gratis