Start to jungle book

Illustratie uit boek Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli

Hoe maak je je werking jungle-klaar? Ontdek hier wat je allemaal met het thema kan doen.

Waarom werken met een verhaal? Daarmee maak je een grote indruk op de ervaring van je kabouters of welpen. Het creëren van gezamenlijke gewoonten en rituelen binnen de tak, zorgt ook voor een gevoel van verbondenheid. Je leden leren uit de ervaringen van de personages in het verhaal. Ze maken hen wijzer, en doen hen groeien.

Het junglethema biedt - naast structuur en een rode draad - tal van andere mogelijkheden voor groepen. Het is een eenvoudig thema om over uit te wisselen met je groepen uit je district, op vorming en op Herfstontmoeting. Daarnaast is er al veel materiaal over te vinden op deze website, in boeken of op het internet. Durf dus gerust eens te gluren bij de buren, want ook FOS Open Scouting en Scouting Nederland gebruiken het thema.

Wat voor activiteit je ook bedenkt, de jungle en al zijn personages komen steeds terug. De rest van de vergadering kun je invullen zoals je zelf wilt. Strijden tegen Tabaqui is leuker dan gewoon ‘vechten met een jakhals’. Zo roep je geen ‘kabouters of welpen’, maar roep je je horde. Die horde kan een naam uit het verhaal krijgen. Zo heet de horde waarin Mowgli werd opgenomen de Sioniehorde. Door jouw horde een naam te geven, voelen de kinderen zich meteen betrokken bij het verhaal en de plaatsen die daarin voorkomen.

De Junglepersonages

Als leiding ben je een constante doorheen heel het jaar. Door junglenamen te gebruiken voor elkaar, worden je leden al nieuwsgierig naar de verhalen die deze dieren meemaken. Wanneer het verhaal erbij komt hebben de leden alvast een aanknopingspunt om hun fantasie te gebruiken.

Kleed je lokaal in

Een echte jungle hebben we niet in België. Maar kleine veranderingen in een lokaal zijn genoeg om de sfeer van de jungle op te roepen. Tekeningen op de muur of lianen van het plafond, zorgen ervoor dat het jungleverhaal aanwezig is zonder dat jullie er expliciet mee bezig moeten zijn.

Het Junglewoordenboek

Ondanks dat je het niet altijd over de jungle moet hebben, kan je de junglewoorden gebruiken tijdens activiteiten. Dat is echt iets speciaals dat enkel voor de welpen- of kaboutertak is. Door te koken op de 'rode bloem' (vuur) of te verzamelen als 'horde' , maak je de link met het jungleleven snel en gemakkelijk. Onbewust nemen je leden dit ook over en zullen ze je verrassen met hoe snel ze ermee weg zijn.

Uitgewerkte spelen in het thema

Eens je leden nieuwsgierig zijn met bovenstaande toepassingen, zullen ze helemaal mee zijn als je er eens een verhaal bij betrekt.  Als leiding moet je het boek ook niet vanbuiten kennen om een spel in thema te spelen, een basisspel tover je eenvoudig om als je al één element in thema doet. Hier vind je al enkele uitgewerkte spelen om op gang te komen:

Elke groep heeft eigen rituelen om een activiteit te starten en af te sluiten. Ook hier kan je kleine jungleaanpassingen doen. Het is even wennen de eerste keren, maar eens jullie ermee weg zijn, is bij elke activiteit al meteen te toon gezet om in de junglesfeer te komen.

Net zoals in de wolvenhorde van Mowgli, kan je de groep opdelen kleinere nesten. In deze kleine groepjes leren de kabouters en (zee)welpen samenwerken als wolven, met Akela als voorbeeld. Elk nest heeft hun eigen kleur, nestleider en een nestkreet om te roepen tijdens een opening. Nestkreten kunnen dus ook snel omgetoverd worden naar jungle- of wolventhema.

De nestwerking is vergelijkbaar met de patrouillewerking bij de oudere takken. Met het verschil dat we hier kiezen voor 'nesten', ook om in het junglethema te blijven. Laat je leden zelf de naam van hun nest verzinnen!

De jungleverhalen sluiten makkelijk aan bij de leefwereld van je leden. Je kan een activiteit spelen rond een van de junglepersonages, een van de locaties verder ontdekken of een verhaal naspelen en tot leven brengen. Eens de junglesfeer aanwezig is, is het makkelijk om een standaard activiteit naar een jungleniveau te tillen door een van de elementen aan te passen.

Meer zin in de jungle?

Heb je alle onderdelen in jullie werking? Goed bezig! Bekijk hier nog meer onderdelen in jungle thema.