Een bus van TEC, MIVB of De Lijn huren

Drie gidsen op de bus

Wil je tijdens je kamp of weekend gebruikmaken van bussen? Zowel De Lijn als TEC en MIVB hebben verschillende formules voor groepen. Ontdek ze hier!

MOBIB-kaart

Welke maatschappij je ook gebruikt, een MOBIB-kaart is de makkelijkste manier om je vervoersbewijzen in orde te brengen. Gebruik je de trein of de bus? Welke maatschappij je ook gebruikt, je ticket staat op je MOBIB-kaart.

Handig, je kan een MOBIB-basickaart aanvragen voor je scoutsgroep. Die kaart staat niet op naam van één persoon.

De Lijn

Reguliere bussen: Ligt er een halte bij je kamp- of weekendplaats in de buurt en reis je in een groep kleiner dan 45 personen? Maak dan gebruik van een reguliere bus.

  • Reserveren is niet nodig.
  • Met een groepsbiljet krijg je een voordeliger tarief. (Uiteraard kan je ook met de andere vervoerbewijzen reizen, zoals bijvoorbeeld een Buzzy Pazz.)
  • Opgelet: als het erg druk is, kan het zijn dat een grote groep gesplitst moet worden.
  • Beperk de bagage die je meeneemt, zodat de andere reizigers ook voldoende ruimte hebben.

Belbus: Reis je met een groep van maximaal 15 personen en bevindt er zich geen vaste lijn bij jou in de buurt, maar ligt je kampplaats in een belbusgebied? Dan kan je een beroep doen op de belbus.

Versterkingsritten: Wil je reizen tussen twee bushaltes maar is er geen bus die deze route volgt? Of zijn jullie met meer dan 45 personen? Dan kan je in de zomerperiode een versterkingsrit aanvragen: een extra bus speciaal voor jullie.

  • Je betaalt met een groepsbiljet (verkrijgbaar vanaf 10 personen). Heb je al een ander vervoerbewijs (bijvoorbeeld een Buzzy Pazz of een vrijverkeerkaart), of ben je jonger dan zes jaar, dan reis je gratis mee. 
  • Reserveer deze versterkingsrit uiterlijk 1 maand op voorhand. In drukke periodes (spitsuren, buslijnen in de buurt van een festival…) is het zeker aangeraden om op tijd te reserveren. Als er te weinig bussen of chauffeurs beschikbaar zijn, brengen ze je hiervan op de hoogte. Dan zal je een beroep moeten doen op de reguliere busritten. Of de groep moeten splitsen.
  • Je rit mag maximaal 50 km lang zijn tussen 2 bushaltes op Vlaams grondgebied.
  • Beperk de bagage die je meeneemt, bij overbezetting kan de chauffeur het vervoer van bagage weigeren.

Opgelet: als je je versterkingsrit te laat annuleert of niet komt opdagen, zullen de kosten toch rechtstreeks worden doorgerekend. De versterkingsritten kunnen enkel ingezet worden voor uitstappen die niet met het gewone openbaar vervoer mogelijk zijn.

TEC

In Wallonië gelden tarieven per zone, dus afhankelijk de ritafstand betaal je meer of minder. Voor het reizen in groep zijn er groepstickets die het vervoer voorzien voor 15 of 30 personen. Mogelijk heb je dus meerdere groepsbiljetten nodig. Deze tickets zijn ook enkel op voorhand aan te schaffen, de chauffeur kan deze niet verkopen.

  • Bereken op de website van TEC hoeveel zones je moet afleggen.
  • De tickets zijn te koop als wegwerpkaartjes of op te laden op een MOBIB-kaart. 
  • De groepstickets vraag je 5 dagen op voorhand aan, dit kan in een Espace TEC, telefonisch of via het formulier voor groepsreizen. De aanvraag kan voor maximaal 30 personen. Als je met meer bent, is het mogelijk dat de groep gesplitst moet worden en dat een deel van de groep een volgende bus moet nemen.

Let op! Op de website van TEC staat aangeduid dat kampvervoer gratis is, helaas geldt dit enkel voor Waalse jeugdbewegingen.

MIVB

Om gebruik te maken van de MIVB kan je een schoolkaart kopen. Die schoolkaart laad je op je MOBIB-kaart. Dit goedkopere vervoersbewijs is geldig voor een groep van maximum 30 personen onder wie maximaal twee volwassen begeleiders.

Ben je geholpen met deze info?