Open}kaart

Leidster heeft kaartje met vraag op vast.

Ontdek Open}kaart: hét kaartspel voor scouts en gidsen om elkaar beter te leren kennen, diepe gesprekken te voeren of als teambuilding met je leidingsploeg of leden.

Voor jonggivers, givers, jins en leiding: Open}kaart zal telkens anders zijn. Met jonggivers kies je de luchtigere vragen, bij givers en jins kan je al opbouwen naar een dieper gesprek. Open}kaart spelen kan dienen als opwarmertje, teambuilding of de start van een diep gesprek. Alles kan en alles mag, zo luchtig of serieus als jij dat wil. Gebruik je creativiteit, durf te vragen en ontdek elkaar op een andere manier en stimuleer een veilige en gezellige groepssfeer.

De eerste keer Open}kaarten?

Zorg dan dat iedereen zich goed voelt in de groep. Start met kleine groepjes, doe mee als leiding, laat de leden zelf vragen kiezen en begin bij niveau 1 en 2. Een warm nest en vrienden voor het leven? Open}kaart zet je alvast op de goede weg!

Handleiding

Niveaus en categorieën

De vragen zijn verdeeld in 5 niveaus van diepgang. Door de verschillende spelvormen stem je het spel af op elke groep, van jonggiver tot (oud-)leiding. Ook zijn de vragen verdeeld in 5 categorieën:

  • Dit ben ik
  • De wereld en anderen
  • Opdracht
  • Scouts
  • Wat als...?

Van jong-giver tot leiding

Willen jullie elkaar beter leren kennen? Open gesprekken voeren met je medeleiding of leden? Speel dan open}kaart. Perfect vanaf jonggivers tot (oud-)leiding! Je kan de niveaus en spelvormen afstemmen op elke groep.

Jonggidsen, jongverkenners en scheepsmakkers

Open}kaart kan helpen om het groepsgevoel bij jonggivers te versterken en de gekende groepjes open te breken. Niemand valt uit de boot! Als leiding speel je best mee en toon je dat geen enkel antwoord te gek is. Zo bewaak je een veilige sfeer waarin iedereen zichzelf durft te zijn. Iets wat voor velen maar al te spannend is. Je kan ook eerst aan de groepssfeer werken met enkele (geslaagde) teambuildingsactiviteiten en dan open}kaart trekken voor de diepere kennismaking. Beginnen doe je bij niveau 1 en 2, want jonggivers staan nog niet zo vaak stil bij zichzelf. Ook voor een totemisatie kan open}kaart van pas komen! Ga samen op zoek naar die onvergetelijke kampvuurmomenten.

Gidsen en (zee)verkenners

Givers kennen elkaar vaak al jaren. Toch weten ze veel nog niet over elkaar en zichzelf. Ze zoeken volop naar wie ze willen zijn en welk plekje voor hen is bestemd. Je kan open}kaart gebruiken aan de start van het scoutsjaar voor een (diepere) kennismaking. Bij een grotere groep is het handig om eerst op te splitsen in kleine groepjes waar telkens leiding meespeelt. Op tocht haal je open}kaart boven voor een speeddate. Wissel na enkele minuten van wandelpartner en vraag om met iedereen banden te smeden. Een jaar lang werk je aan die groepssfeer, met het kamp als hoogtepunt. Een blote sterrenhemel vormt het perfecte decor voor een oprecht gesprek met de hele groep.

Jins en loodsen

Voor jins die al jaren bij elkaar in de tak zitten, geeft open}kaart de ruimte om elkaar op een nieuwe en diepere manier te leren kennen. Zijn je jins van verschillende groepen? Start dan elke vergadering met een paar vragen of organiseer eens een avondje open}kaart. Het jinjaar zit vol avontuur, verandering en keuzes. De scouts vormt vaak een veilige haven in deze ontdekkingstocht. Open}kaart biedt hen de mogelijkheid om met elkaar te praten over hun wilde dromen, stiekeme twijfels en gekke kantjes. Door als leiding eerlijk mee te spelen, hebben leden het vertrouwen dat ook zij zich niet hoeven in te houden. Al snel blijkt iedereen op een eigen manier bijzonder en waardevol. Het helpt jins hun eigen kompas te bepalen en op elkaar te vertrouwen. 

Leiding

Pimp je leidingsactiviteit eens met een (diepere) kennismaking. Mix de nieuwtjes met oude rotten in kleine groepjes of speel met z’n allen open}kaart. Niets zo belangrijk als een hechte leidingsploeg om er een fantastisch jaar van te maken! Zo voelt ook de nieuwe leiding zich snel thuis. Voor je aan de leidingsverdeling begint, kan je open}kaart gebruiken om meer zicht te krijgen met wie je goed zou kunnen samenwerken. Je kan ook elke groeps- of takraad starten met een vraag. Op die manier weet je ook beter hoe het met je medeleiding gaat en heb je de kans om te vertellen wat er in je leven speelt. Want elke bluts of buil mag er zijn! Samen brandjes blussen en voor elkaar door het vuur gaan met open}kaart als eerste vonk.

Waar vind ik open}kaart?

Goed nieuws! Elke groep krijgt een eigen versie van open}kaart. Vanaf september zullen de districtscommissarissen deze verdelen over hun groepen.

Binnenkort zal je ook een eigen versie kunnen kopen bij Hopper.

Spelvormen

Je kan Open}kaarten op verschillende manieren. Ontdek de verschillende spelvormen en kies degene die het beste bij je groep, situatie en goesting past. Op het spelregelkaartje dat in het doosje zit, vind je alvast enkele spelvormen. Hier geven we er nóg meer. Hoera!

Stap voor stap

Sommige vragen van Open}kaart zijn al wat moeilijker dan andere om te beantwoorden. Daar heb je eerst wat meer emotionele veiligheid voor nodig. Daarom is het goed om stap voor stap door de niveaus te gaan. Begin bij een paar vragen van niveau 1 en ga zo door tot niveau 5. En sporter warmt ook eerst op!

Variant: Je kan deze methode ook toepassen voor een langere periode. Op jinkamp start je met niveau 1 tijdens de heenreis en bouw je langzaam verder tot niveau 5. Of je doorloopt alle niveaus van de startactiviteit in september tot het kamp.

Ideaal voor: givers tot leiding

Open}kaart op totemisatie

Veel groepen laten totemisanten even reflecteren over zichzelf. Een aantal open}kaartvragen leent zich daar perfect toe! Nee, niet die over je favoriete late night snack, maar bijvoorbeeld wel:

  • Welke eigenschap maakt jou bijzonder?
  • Wat maakt jou altijd gelukkig?
  • Wat denk je dat mensen het meest in jou waarderen?
  • Wat vind je moeilijk?
  • Zijn er mensen die je volledig vertrouwt? Wie zijn dat dan?
  • Wanneer voel je je heel klein?
  • Wat moet ik zeker weten voordat ik jouw beste vriend kan worden?

Je kan je hierbij baseren op de diepgang. Neem vragen van niveau 3 tot 5, naargelang de leeftijd en openheid binnen de groep.

1 jaar gratis

Bij dit spel beantwoorden telkens drie mensen een vraag. De andere deelnemers gaan - net zoals bij het spelprogramma 1 jaar gratis - achter de persoon staan van wie het antwoord het meeste aansluit bij wat zij zouden antwoorden.

Ideaal voor: jonggivers, met vragen van niveau 1 en de dilemma's.

Check-in

Deze spelvorm is ideaal voor het begin van je activiteit, groeps- of takraad. Al kan het ook als tussendoortje. Je kies een vraag die iedereen om de beurt beantwoordt wanneer je er zin in hebt. Zo krijgt iedereen de kans om iets te vertellen en heb je meteen een ijsbreker.

Variant: laat iedereen een eigen vraag kiezen. Dat zorgt voor meer variatie en bovendien voelt niemand zich verplicht om te antwoorden op één specifieke vraag.

Ideaal voor: jins en leiding, groepen die al iets beter aan elkaar hangen.

Kies je kaart

Je hoort het al: bij 'kies je kaart' selecteer je zelf de vragen. Iedereen krijgt vier kaarten. Om beurten kies je een vraag waarop iedereen antwoordt. Vervolgens trek je een nieuwe kaart. Je kan ook al je kaartjes wisselen als er geen vraag naar je zin tussenzit.

Ideaal voor: givers, kleine groepjes (van ongeveer 6 personen).

Ontdek meer

Ben je geholpen met deze info?