• Omdat er toch nog heel wat ongelukjes gebeuren tijdens het verkeerd doorgeven of wandelen met een kleine of grote bijl... De veiligste manier om te wandelen met een bijl of om een bijl door te geven, via een techniekenfilmpje:
  • Een fakkel kan je maken met eenvoudige middelen.
  • Hout klieven doe je best op een veilige en tegelijk efficiënte manier. We leggen het uit met een Techniekenfilmpje:
  • Sinds kort is er een prima alternatief voor de grote bijl of de kliefbijl om veilig hout te klieven/splijten, namelijk de houtsplijter.
  • Basisregels voor het maken van een kampvuur + voorbeeld pagodevuur.
  • Vraag aan scouts of gidsen naar het gezelligste moment van het kamp en ze antwoorden bijna allemaal “het kampvuur”, met een dromerige blik in de ogen. Zonder de mythe van dat oergezellige ritueel te willen doorprikken: hoe hou je het veilig?
  • Knutselen met kookvuurtjes voor gevorderden, dat is iets voor scouts- en gidsenleiding, het is te zeggen Handige Harry’s of Henrietta’s met een stevige dosis gezond verstand. De houtvergasser en het methanolbrandertje.
  • Hoewel koken op houtvuur voorwaar zijn charmes heeft, is het niet echt de meest ecologische manier om iets warm te maken. Het grootste deel van de warmte ontsnapt gewoon, zonder ook maar iets bij te dragen aan het kookproces. Neen, geef ons dan maar de oven.
  • Stel je voor: een zuinig, simpel en snel te bouwen kookvuur dat niet veel kost, met een goede en regelbare verbranding, zonder bewegende of elektrische delen, gestookt op de takken van het brandhout voor het kampvuur. Niet mogelijk denk je? Toch wel, het bestaat! En de naam is de raketstoof! Dat belooft.
  • Vuren bestaan in drie hoofdgroepen: boven, op en in de grond. De simpelste vorm van vuur maak je op de grond maar deze vuren zijn onveilig (brandbare ondergrond zoals turf of met wortels doortrokken grond) en vaak zelfs verboden. Daarom vind je in dit artikel enkel voorbeelden van vuren boven en in de grond.
  • Wie ooit al op houtvuur kookte onder een shelter kan er van meespreken: met tranen in je ogen is het moeilijk koken. Ziehier de oplossing: de spleetdakshelter.
  • In de meeste groepen is een vuurrooster een groot, vies, vuil, lastig en soms kwetsuren veroorzakend ding dat moeilijk vervoerbaar is. Met zijn scherpe hoeken en kanten kan het scheuren veroorzaken in zeilen, tenten, bagage, … , krassen veroorzaken in de wagen, … Met deze een tip om zelf de handen uit de mouwen te steken en met wat knutselen een zeer handige "vestzakvuurrooster" te maken.
  • De theorie van het vuurmaken.
  • Buitenleven en scouting zijn twee handen op één buik. En zeker als het min tien vriest, is een lekker vuurtje hartverwarmend. Hieronder enkele trucjes om een goed vuur te maken als het koud is.
  • Eén van de oudste methodes om vuur te maken, is de vuurboog. Die bestaat uit een boog, een spil, een plankje, een klosje en boomschors. Het principe is eenvoudig: door twee stukken hout tegen elkaar te wrijven, produceer je hitte.
  • Vergeet lucifers en aanstekers, het is de vuurschraper die tot de basisuitrusting van elke scout of gids zou moeten behoren. Gaat nooit stuk, is nooit op, weegt nagenoeg niks en je kan het een paar duizend keer gebruiken.
  • Woudloperskeuken is die keuken waarbij je tijdens een tocht een tijdelijk vuur gebruikt om zonder keukengerei zoals potten en pannen een stevige, voedzame maaltijd op tafel (o nee, die heb je dus ook niet) te zetten.
  • Geen heerlijker gevoel van survival dan boven een kampvuurtje je eigen maaltje klaarstoven zonder potten en pannen. Zilverpapier is een gemakkelijke oplossing, maar er zijn milieubewustere methoden.
  • Van bij de welpen tot op Gilwell heeft een kampvuurtje me steeds aangetrokken. Vooral omdat ik daarbij het nuttige aan het aangename kon koppelen: gezelligheid bij een hapje eten. Bovendien ben ik niet de beste kok van mijn generatie en bij woudloperskeuken valt dat niet zo op.
  • Hoe eenvoudig en veilig een zaag opspannen? We leggen het je uit via een techniekenfilmpje!
  • Hout zagen kunnen en doen we allemaal, niet? Maar wat is nu de veiligste manier? We leggen het je uit via een Techniekenfilmpje: