Gilwell

vier gidsen op een bank in het zonnetje, benen gekruist, rond hen rugzakken op de grond.

Wil je hoofdanimator worden en jezelf beter leren kennen? Waar krijg jij energie van en wanneer ga je een uitdaging aan? Klaar om jouw manier van communiceren en samenwerken onder de loep te nemen? Ontdek meer van jezelf en ga op Gilwell.

Wat is Gilwell?

Gilwell is een 7-daagse vorming met 6 overnachtingen. Gilwell daagt je uit om aan de slag te gaan met je eigen valkuilen en conflicten in de thuisgroep. Door stil te staan bij persoonlijke situaties kom je sterker in je engagement te staan. Zo ben je klaar voor een nieuw scoutsavontuur en kan je met een frisse blik verder als scout.

Gilwell is een cursus die overal ter wereld gegeven wordt. Baden Powell himself organiseerde ooit de allereerste editie. Hierdoor is de cursus ook doorweven van symboliek en verhalen. Na de cursus ontvang je traditioneel twee houten Gilwell-kralen. Deze kralen worden overal ter wereld herkend en gewaardeerd. 

Gilwell is leren door te doen, een unieke ervaring. Je krijgt ruimschoots de kans om op een actieve manier dingen uit te proberen. Je kiest zelf in welke mate en wanneer jij uitdagingen aangaat. Het is groeien als leiding en achteraf trots zijn op je welverdiende Gilwell-kralen.

Wat komt er zeker aan bod? 

  • Communicatie: hoe communiceer jij en wat is het effect hiervan op anderen? Welke rol neem je in een groep op? Hoe spoor je je medeleiding aan het materiaalkot eens een make-over te geven?
  • Feedback geven: Waarom heb je het zo moeilijk met die bepaalde leid(st)er? Wat kan je hieraan doen? Hoe geef je de giverleiding terug dat ze nu al 4 weken gewoon binnen in de zetels hangen en precies nooit eens iets doén met hun givers?
  • Talenten en valkuilen: Wat zijn jouw sterke en zwakke kanten? Iedereen heeft ze, je er bewust van zijn is de eerst stap.
  • Persoonlijke drijfveren: Wat heb je nodig om in groep efficiënt samen te werken? Is het dat iedereen zijn zegje kan doen zonder afgesnauwd te worden, dat iedereen evenveel doet of juist elk zijn plekje kent?

Wat is het niet? 

Geen testen, geen lessen, maar bijleren op een scouteske en avontuurlijke manier. 

 

    visual van traject om vormingsattest te behalen

    Wil je hoofdanimator worden? Een hoofdanimatortraject bestaat uit Basisweekend en Gilwell. Ontdek hoe je je attest behaalt.

    Voor wie én met wie?

    Voor leiding en structuurvrijwilligers vanaf 20 jaar of voor wie meer dan 2 jaar in leiding staat. Je volgt de vorming in groepjes van 6 tot 12 deelnemers en twee begeleiders uit heel Vlaanderen. Naast de momenten in kleinere groepjes zijn er natuurlijk ook momenten met iedereen. Je eet met de andere groepjes, chillt samen en je sluit ook allemaal samen de dag af. 

    Kostprijs?

    Gilwell kost 120 euro als je kiest voor de 6-daagse vorming, 144 euro voor de 7-daagse vorming of 108 euro voor de 7-daagse trektocht. Na de vorming krijg je een deelnamebewijs. Breng het binnen bij je gemeente of klop aan bij je lokale jeugddienst. Heel wat gemeenten betalen (een deel van) de kostprijs van onze vormingen terug afhankelijk van hun eigen werkwijze. Vraag het na! 

    Heb je het financieel moeilijk, dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

    Waar?

    Er bestaan drie soorten Gilwell:

    • Gilwell Onderweg heeft geen vaste locatie, je bepaalt met de groep waar je naartoe gaat. Tijdens Gilwell Onderweg laat je je verrassen door je eigen potje te koken en nieuwe slaapplekken te ontdekken. 
    • Bij Gilwell Onderdak / Combo zullen alle maaltijden en een bed worden voorzien voor jou op één van onze Hopper Jeugdverblijven. In het midden van de week ga je op twee- of driedaagse.
    • Gilwell Tenten gaat door op Hopper Jeugdverblijf De Kluis. Je slaapt in tenten, leeft buiten zoals op kamp en foeriers maken lekker eten klaar.

    ‘Op Gilwell leer je met de bril van anderen kijken naar jezelf. Zo krijg je een beter beeld van je sterktes en zwaktes.’ 

    Hylke Skoonheid, Scouts Sint-Kristoffel, Scheldewindeke

    Veelgestelde vragen

    Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

    Ontdek Hopper.

    Ben je geholpen met deze info?

    Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

    Ben je geholpen met deze info?

    Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat. 

    Ben je geholpen met deze info?

    Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail.

    •  Annuleer je 7 dagen voor de start van het evenement, dan krijg je je inschrijvingsgeld 100% terugbetaald
    •  Annuleer je 1 tot 6 dagen vooraf, dan betalen we 85% van je inschrijvingsgeld terug
    •  Annuleer je de laatste 24u voor het evenement, dan zal er niet terugbetaald worden

    Ben je geholpen met deze info?

    Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

    Ben je geholpen met deze info?

    Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

    Ben je geholpen met deze info?

    Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

    Ben je geholpen met deze info?

    Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

    Ben je geholpen met deze info?

    Informeer bij je groepsleiding. Misschien kan je hulp krijgen van oud-leiding die wel voldoet aan de voorwaarden? Of vraag het aan je districtscommissaris (DC)

    Ben je geholpen met deze info?

    Meer veelgestelde vragen

    Ben je geholpen met deze info?