Ontdek het nieuwe jaarthema: Dromenland in zicht!

Kaat Baeyens Scouts en Gidsen Zele

Scouts en gidsen, speelse durvers en dappere
dromers. Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland.

Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Dromen doen we allemaal. Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht. Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromen blijven. Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren. Fantasie brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers.


Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Uit onze scoutshoed toveren we meeslepende thema’s. Ver moet je niet zoeken; duik gewoon in de leefwereld van leden. De magie zit in de details. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

In deze fantasiewereld kunnen leden ongeremd knoeien en groeien. Ze leren al fantaserend talenten ontdekken, samen grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Keer af en toe terug naar die wereld, voorzie een rode draad. Leef je helemaal in en trek zo je leden mee in die wonderlijke fantasiewereld. Of stap uit je comfortzone en tuimel hun leefwereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen.

Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld. Dat hoeft geen obstakel te zijn. Integendeel, als je als leiding mee durft te gaan in het enthousiasme van je leden, sla je een brug naar een gedeelde fantasiewereld waar jullie samen in kunnen springen. Laat je bijvoorbeeld eens meeslepen tijdens vrij spel. Want ook dat is spel. Hier experimenteren leden grenzeloos en vol fantasie. Iedereen is uniek en tijdens vrij spel geef je hen de kans om op hun eigen tempo te spelen, te rusten en vooral om deel uit te maken van een groep.


Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven. Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. Verzinnen zij plots een pratende steen in je ridderverhaal? Top, we noemen haar Isolde! Jullie fabelachtige verhaal wordt zo in het collectief geheugen gegrift.


Deze unieke belevingen van verhaal en spel maken zotte herinneringen. We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!