Fantasierijke groepsraden

2019.08.24 Joris Hillaert zat HO (131).jpg

De groepsraad. Niet altijd het meest spannende aspect van ‘leiding zijn’. Toch hoort het erbij. Je kan er maar even goed iets leuks van maken, dus. Zoals elke groepsraad in een ander thema organiseren? Hier is alvast wat inspiratie...

TEKST: Marieke Van Broeckhoven
en Gitta Van Goethem

Zo kan je in september van het komende jaar – in jaarthema - een pyjamaraad houden. Inclusief je teddybeer en slaapzak natuurlijk. Met carnaval organiseren jullie een gemaskerde groepsraad. Met bijpassende glamoureuze outfits uiteraard. Een themagroepsraad kan veel verder gaan dan een benaming en verkleedkleren. Eet bijvoorbeeld op je kerstraad gourmet. En waarom zou je dan geen pakjes uitwisselen?
 

illustratie Bart Schoofs

copyright Bart Schoofs

Ook tijdens de vergadering kan je het thema als rode draad gebruiken. Organiseer je een groepsraad in ridderthema? Spreek iedereen aan met hare jonkvrouw of zijne majesteit en uiteraard kan ook een overdreven majestueuze buiging hierbij niet ontbreken. Leuk de pauze op met een kort spelletje om iedereen terug wakker te maken. Ook in thema, natuurlijk. Tijdens de foorraad kunnen jullie bijvoorbeeld appelhappen.

De groepsleiding bepaalt de inhoud van de groepsraad, maar de keuze van thema laat je evengoed aan een ander over. Maak afwisselend groepjes leiding verantwoordelijk voor een thema en de uitwerking. Dat hoef je niet altijd groots aan te pakken. Met enkele kleine aanpassingen heb je al snel leuke avonden en gemotiveerde leiding.