FAQ Gilwell

Ik ben 19 jaar en sta 1,5 jaar in leiding. Mag ik al mee op Gilwell?

FAQ Gilwell op 't Water

Moet ik kunnen zeilen?

Hoeveel tijd gaan we varen?

Welk type boot is het?

Waar slapen we?

Waar eten we?

Hoe groot is de groep?

Heb ik specifiek materiaal nodig?

Wanneer gaat de volgende “Gilwell op ‘t Water” door?

Waar gaat deze cursus door?

Wat leer je tijdens een Gilwell-cursus?

Ik ben 19 jaar en sta 1,5 jaar in leiding. Mag ik al mee op Gilwell?

Je kan mee op Gilwell vanaf je 20 jaar bent of je min. 2 volle jaren in leiding hebt gestaan. Uit ervaring weten we dat deelnemers meer aan hun Gilwell hebben als ze al wat ervaring hebben opgedaan. Nog te jong? Misschien is basisweekend Hoofdanimator een goed idee?

Moet ik kunnen zeilen?

Neen, deze cursus staat open voor iedereen die voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden voor Gilwell. (Min. 20 jaar zijn of min. 2 volle jaren in leiding staan).

We verwachten dat er wel voldoende deelnemers met zeilervaring inschrijven zodat we samen veilig op tocht kunnen gaan.
Opgelet: het is en blijft een Gilwell-cursus, geen zeilcursus.

Hoeveel tijd gaan we varen?

Dit kiezen jullie als groep zelf. Afhankelijk van het weer en de tijdsindeling zal de dag ingevuld worden. Daarnaast is er ook heel wat tijd nodig voor Gilwell-inhoud, eten kopen, koken, enz.
De tijd op het water is dus beperkt.

Welk type boot is het?

We trekken op avontuur met de “Uilenspiegel”, een Bantry Bay sloep. Deze stabiele houten sloep biedt plaats voor max. 12 personen en kan al roeiend of al zeilend worden voortbewogen.

Meer info: http://www.zinneke.brussels/nl/node/28

Enkele weetjes:

• er bestaan slechts 78 dergelijke “bantry bay” sloepen in de wereld

• de boot is volledig uit hout gemaakt

• lengte: 11,60m  breedte: 2m

• 3 masten met een zeiloppervlakte van 44m²

Waar slapen we?

De tocht gaat door op het Grevelingenmeer. Daar zijn verschillende jachthaventjes en eilanden waar er kan overnacht worden. Je kiest als groep zelf naar waar je vaart. Je slaapt in enkele patrouilletenten op het land. In elke jachthaven zijn toilet en douches ter beschikking.

Waar eten we?

Je zorgt als groep zelf voor je eten. Jullie krijgen budget om eten te gaan kopen, en er is basic-kookmateriaal mee, zodat jullie ‘s avonds aan wal gezellig kunnen koken.

Hoe groot is de groep?

Het groepje bestaat uit min. 6 en max. 10 deelnemers. Daar zitten dan nog 2 Gilwell-begeleiders bij.
Er geldt, zoals onze andere Gilwell’s, een max. van 1 deelnemer per (zee)scoutsgroep, zodat de uitwisseling maximaal is. Niemand kent elkaar dus bij het begin, maar dat verandert snel.

Heb ik specifiek materiaal nodig?

Het klassieke kampeermateriaal is voldoende. Op het water heb je warmere kledij nodig als normaal, en een jas/broek die tegen regen en wind kan indien nodig. Wij zorgen voor een reddingsvest als je dit niet hebt.

Wanneer gaat de volgende “Gilwell op ‘t Water” door?

Deze editie is voorlopig een eenmalig experiment. Je kan natuurlijk altijd mee op onze andere Gilwell’s. Niet op ‘t water, maar even leerrijk en plezant! Zie https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/evenementenfilter/gilwell

Waar gaat deze cursus door?

Deze cursus gaat door op het Grevelingenmeer in Nederland. Het is het grootste zoutwatermeer van West-Europa, en biedt door zijn talrijke haventjes en eilandjes een geschikt vaarwater voor deze Gilwell. Beroepsvaart is er niet, en in september zal het ook qua toerisme rustig zijn.

Het is ongeveer 1u rijden vanuit Antwerpen. We moedigen carpoolen aan.

Wat leer je tijdens een Gilwell-cursus?

Zie https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/gilwell