Opinie Mieke Heymans Vlaamse Jeugdraad

‘Met groot plezier en kleine daden
komen we op voor onze omgeving
en voor een kleurrijk Vlaanderen.
Zo dromen we luidop
van gelukkige mensen
in een rechtvaardige wereld.’

Als gidsenleidster, 10 jaar geleden, is het een stukje uit de belofte die we jaarlijks deden aan onze leden. Plechtig moment, met de gidsenvlag in onze handen, uniform aan, rug recht. En als ik die gezichten van die stoere meisjes en straffe grieten keek, wist ik meteen waarvoor ik het deed. Voor hén kwam ik op voor onze omgeving, en voor hén kwam ik op voor een kleurrijk Vlaanderen. Niet veel later ontdekte ik dat onze belofte eigenlijk gewoon de missietekst was van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Mooi vond ik dat. Trots.

10 jaar later kreeg ik de eer om, nog steeds overtuigd van deze missie, vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseur te mogen zijn in de Vlaamse Jeugdraad. Opnieuw, bijzonder trots. Om deze keer op te mogen komen voor 2 miljoen kinderen en jongeren. Bijzonder opgetogen over mijn mede-adviseurs. Dames en heren van alle slag. Links en rechts vertegenwoordigd, zoals die 2 miljoen kinderen en jongeren ook links en rechts hun ding terug vinden. Het resulteerde in soms hevige debatten. Niet altijd makkelijk, wel steeds boeiend. Met respect voor elkaar. En na het debat werden de ideologische geschillen aan de vergadertafel achtergelaten. En tussen pot en pint leerden we elkaar kennen, en beter begrijpen. Dacht ik.

De verbazing was groot wanneer bleek dat binnen deze Vlaamse Jeugdraad, een orgaan waar ik heel erg in geloof, mensen met een verborgen agenda zaten. Met een agenda die seksistisch, racistisch en homofoob is. Als adviseur voel ik me verraden. Als gids wordt er zwaar aan mijn normen en waarden geraakt. Maar als mens maakt het me strijdvaardig.

Als organisatie werd ons ook gevraagd een standpunt in te nemen. Scouts en Gidsen Vlaanderen neemt hier een standpunt in. Seksisme, racisme en homofobie hebben op geen enkele manier plaats binnen scouting. Nooit. Nergens. Maar ook alle andere momenten in het jaar nemen we dat standpunt in. Onze missie is waar het begint en eindigt. We komen op, en we blijven strijden, voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Met 83.500 scouts en gidsen zijn we. En daarnaast met nog veel meer.

Laten we dag in, dag uit, deze missie uitdragen. Binnen onze eigen groep, en daarbuiten. Op die manier dromen we niet alleen luidop, maar blijven we werken, dag in, dag uit, aan een rechtvaardige wereld.