Kladwerk november 2018

Inhoud

Klimaatmars Claim the Climate  -- Jaarthemanacht  --  Alcoholboetes  --  Sinterklaasverklaring  --  Leukste jeugdbewegingstraditie  -- Kalender  --

Claim the climate 2/12

De verbondscommissie besliste dat we meestappen op de klimaatmars van 2 december te Brussel. We roepen onze groepen actief op om ook mee te stappen. Stap je mee en kom je met de trein? Dan kan je jouw treinonkosten inbrengen (scoutsengidsenvlaanderen.org -> lijn "verbondscommissie" met vermelding "klimaatmars").

Kom je met een lokale scoutsgroep? Dan is het ook mogelijk om je treintickets in te brengen. Lokale groepen kunnen niet op .org, maar regelen dit via een structuurmedewerker (lokale dc, gv, agc ecologie... ). Kies de manier die je het gemakkelijkste vindt (bv een poll, inschrijfformulier...).

Zien we je daar? Meer info over de klimaatmars vind je op het facebookevenement.

Jaarthemanacht in jouw district?

'Scouts gidsen in het donker' tijdens de Jaarthemanacht op 30 maart 2019. Een actie tegen energieverspilling. In alle hoeken van Vlaanderen.

We roepen al onze groepen op om op die avond rond 20u30 met elke tak hun activiteit in het donker te spelen.

Zet je het mee in de agenda van de groepen van jouw district? Denk je mee na over wat er allemaal mogelijk is? De takploegen zullen per tak een uitgewerkte activiteit en inspiratie aanbieden om hiermee aan de slag te gaan.

Steek je licht op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/jaarthemanacht. Vanaf 24 januari zijn de activiteiten downloadbaar op onze website.

Alcoholboetes

De FOD Volksgezondheid schrijft hoge boetes uit voor groepen die zich niet houden aan de wetgeving rond het schenken van alcohol. Die boetes zijn soms terecht maar voelen anderzijds soms ook erg hoog. Er wordt niet altijd rekening gehouden met de inspanningen van de organisator.

Daarom willen we samen met de andere jeugdbewegingen en de FOD rond tafel gaan zitten. Hoe meer casussen we kunnen voorleggen, hoe beter. Zijn er groepen die een boete hebben gekregen? We willen graag hun verhaal horen. wvp@scoutsengidsenvlaanderen.be

Hoe kan je boetes vermijden? Download hier de checklist.

Sinterklaasverklaring

Het heeft niets te maken met de goedheilig man. Maar de lancering is op donderdag 6 december. De brief van de Vlaamse Jeugdraad aan de beleidsmakers ligt klaar. Wat hebben kinderen, jongeren en jeugdwerk nodig om zich maximaal te ontplooien?

De voorbije jaren sprak De Vlaamse Jeugdraad met héél veel jonge mensen, schreven we scherpe adviezen, zetten we trajecten op rond belangrijke jongerenthema's. Al die kennis en goede beleidsideeën komen op donderdag 6 december samen op het evenement de Sinterklaasverklaring: een verlanglijst voor sterk jeugdbeleid.

Wil je mee komen luisteren? Schrijf je dan hier in (inschrijven is gratis, maar verplicht).

De leukste jeugdbewegingstraditie

Het tweede jaar op rij wint een scoutsgroep deze wedstrijd van Heemkunde Vlaanderen. Open Kamp Opsinjoor ging aan de haal met de prijs voor hun 100-urenfeest, proficiat!

" Wanneer het kamp 100 uur bezig is, vieren wij dit met ons bekende 100 UREN FEEST.
Ingrediënten van dit feest: muziek, hapjes, drankjes, iedereen mag en kan dansen."

Met deze verkiezing wint Open Kamp Opsinjoor een uitstap voor één leeftijdsgroep in het thema ‘terug in de tijd’ en daarnaast krijgt deze groep ook een reportagefilmpje van Ravage (de redactie van Mediaraven) over hun traditie.

Benieuwd naar andere leuke jeugdbewegingstradities? Check deze Facebookpagina.

10/12: Beheerscommissie

10/12: Inspiratiecafé 'Hier bouwt een scout'