Erkenning als jeugdverblijf

Twee kinderen die naar buiten zijn gekomen uit een blokhut in een bos.

Je lokaal verhuren kan handig zijn, het levert misschien veel geld op. Soms brengt het op om een erkenning bij Toerisme Vlaanderen aan te vragen. 

Wat is het voordeel van een erkenning?

Je kan als jeugdverblijf erkenning aanvragen bij Toerisme Vlaanderen. Die erkenning is een kwaliteitslabel: je jeugdverblijf is brandveilig, comfortabel, veilig en hygiënisch. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel. Als erkend jeugdverblijf kan je subsidies aanvragen van de Vlaamse overheid. Je jeugdlokaal officieel laten erkennen, vraagt wel extra inspanning en energie.

Is die erkenning verplicht?

Een erkenning is niet verplicht. Je kan je lokaal minder dan 60 dagen per jaar zonder vergunning of erkenning verhuren aan erkende jeugdverenigingen. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de burgemeester schriftelijk op de hoogte te brengen. De gemeente kan wel verbieden dat er in een jeugdlokaal wordt overnacht, omdat bijvoorbeeld de veiligheid of hygiëne niet kunnen worden gegarandeerd.

Hoe krijg ik erkenning?

Wil je graag jullie lokaal laten erkennen als jeugdverblijf? Op de site van het Centrum voor Jeugdtoerisme vind je een handig stappenplan om dat in orde te brengen.

Meer info

Meer info vind je op de website van het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Meer info vind je in de brochure Verblijfscentra – Toerisme voor Allen – Jeugd en volwassenen van Toerisme Vlaanderen.

Ben je geholpen met deze info?