Kampterrein
Divider Divider Divider

Verzekeringen

Waarvoor ben je als scouts- of gidsenleiding verzekerd? Hoe vraag je een extra verzekering aan? En wat moet je doen je als het misloopt?

Yes, je bent verzekerd!

Als scoutslid en scoutsleiding ben je verzekerd. Maar ook je scoutslokaal is verzekerd. Die verzekeringen heten de ledenpolis en de lokalenpolis.

Welke extra verzekeringen werden door jouw groep al aangevraagd? Check het overzicht!

Lees meer over de verzekeringen

Wat moet je doen bij schade?

Extra verzekeringen

Aanvragen of niet?

Twijfel je of je een extra verzekering moet aanvragen? Of weet je niet welke verzekering? Zoek het op in deze handige flowchart.

Check de flowchart

Gaan jullie op kamp of weekend?

Op kamp naar het buitenland? Dat geeft extra risico's.

Organiseren jullie een speciale activiteit of evenement?

Verhuren jullie tenten of lokalen?

Bouw- of verbouwplannen?

En de vzw?

Veelgestelde vragen

Het goedehuisvaderprincipe betekent dat je je gedraagt als een verantwoordelijk persoon. Je neemt geen onnodige risico’s en probeert gevaar op voorhand in te schatten en te voorkomen

Leiding heeft de plicht om zoveel mogelijk gevaren te voorzien en uit te sluiten. Denk op voorhand na over de risico’s van een activiteit en neem voorzorgen.

Toezichtsplicht betekent dat je er actief op toeziet dat je leden zichzelf niet in gevaar brengen. Grijp in als je ziet dat je leden iets gevaarlijks doen.

Sommige verzekeringen werken met franchise of vrijstelling. Dat wil zeggen dat je bij schade zelf een deel van de schade vergoedt. Je betaalt de vrijstelling zelf, de verzekering betaalt de rest. Soms is de vrijstelling een bepaald bedrag, soms is het een percentage van de waarde van het verzekerde goed.

Een ongeval is een plotse gebeurtenis die leidt tot een lichamelijk letsel. Dus wel een schaafwond, verstuiking of brandwonde. Maar geen ziekte of zonnebrand.

Als leiding ben je verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat je verzekerd bent als je schade berokkent aan iemand anders. Of als een van je leden schade veroorzaakt. Er moet duidelijke schade zijn én een duidelijke dader om een beroep te doen op deze verzekering.

Meer veelgestelde vragen