Inclusieve Animator

spel tijdens inclusieve animator

Goesting om in leiding te staan, maar heb je nood aan extra begeleiding? Dan is Inclusieve Animator de cursus voor jou!

Wat is Inclusieve Animator?

Inclusieve Animator is een inclusieve meerdaagse cursus. Je sluit aan bij Animator en krijgt voor, tijdens en na de cursus ondersteuning op maat.

Op animatorcursus leer je inkleden met een twist, in no-time een zot creatief spel uit je mouw schudden, eerste hulp bij omgaan met ouders, pesten aanpakken, kampen en weekends organiseren enzovoort.

Voor wie?

Jongeren met een (verstandelijke) beperking die al in leiding staan of (laatstejaars) lid zijn en die goesting hebben om leiding te worden.

Ben je nog niet aangesloten bij een scouts- of gidsengroep? Dan bekijken we samen of we een groep in de buurt vinden die een plekje in de leidingsploeg heeft. 

Hoe ziet zo een cursus er precies uit?

In kleine groepen van ongeveer tien personen volg je de cursus samen met twee begeleiders. 's Avonds en tijdens de pauzes ontmoet je ook de andere groepjes.

De begeleiding zal ongeveer 3 weken voor de cursus begint, contact met je opnemen om je beter te leren kennen. Neem gerust iemand mee naar het gesprek bij wie je je goed voelt, zoals je ouders of iemand van je (mede)leiding. We kijken in dat gesprek samen wat je graag doet, wat je wil leren en wat jouw rol kan zijn in een leidingsploeg. Achteraf koppelen we samen naar je groep terug over wat je allemaal geleerd hebt op cursus.

Attest?

Tijdens het traject bekijken we samen of je instroomt in het animatortraject, waarbij we werken aan competenties erkend door de overheid en je een attest kan krijgen. Of dat het beter is om te gaan voor de optie co-animatortraject, waarbij we talentgericht kunnen werken en niet gebonden zijn aan competenties erkend door de overheid. Je krijgt dan een bewijs van je afgelegd traject en een talentportfolio. 

Kostprijs?

Inclusieve Animator kost 132 euro. (In de kerstvakantie is dat slechts 110 euro omdat deze cursus een dag korter is.) Na de cursus krijg je een deelnamebewijs. Breng het binnen bij je gemeente, vaak krijg je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald.

Vormt het bedrag of de betaling een drempel voor jou? Dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Waar?

Je kan Inclusieve Animator volgen in de gebouwen van een van onze Hopper-jeugdverblijven. In de zomervakantie kan je ook op Inclusieve Animator gaan in tenten.

‘Een paar uur voor de cursus was ik toch wel zenuwachtig, maar op het einde had ik het gevoel dat ik er helemaal bij hoorde.’

Sarah, Scouts Klauwaards, Gent

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Ben je geholpen met deze info?

Informeer bij je groepsleiding. Misschien kan je hulp krijgen van oud-leiding die wel voldoet aan de voorwaarden? Of vraag het aan je districtscommissaris (DC)

Ben je geholpen met deze info?

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat. 

Ben je geholpen met deze info?

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ben je geholpen met deze info?

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Ben je geholpen met deze info?

Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

Ben je geholpen met deze info?

Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail.

  •  Annuleer je 7 dagen voor de start van het evenement, dan krijg je je inschrijvingsgeld 100% terugbetaald
  •  Annuleer je 1 tot 6 dagen vooraf, dan betalen we 85% van je inschrijvingsgeld terug
  •  Annuleer je de laatste 24u voor het evenement, dan zal er niet terugbetaald worden

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?