hero image

Inclusieve Animator

spel tijdens inclusieve animator

Goesting om in leiding te staan, maar heb je nood aan extra begeleiding? Dan is Inclusieve Animator de cursus voor jou!

Wat is Inclusieve Animator?

Inclusieve Animator is een meerdaagse vorming van 7 dagen en 6 overnachtingen. Je sluit aan bij Animator en krijgt voor, tijdens en na de cursus ondersteuning op maat. In kleine groepjes zoom je in op verschillende thema’s. Je wordt begeleid door twee ervaren scouts die jou graag de kneepjes van het vak op een speelse manier leren. Hun tips & tricks, ervaring en de ervaring van je mededeelnemers zorgen ervoor dat jij alles weet wat je nodig hebt om leiding te worden.

De begeleiding zal ongeveer 3 weken voor de cursus begint contact met je opnemen om je beter te leren kennen. Neem gerust iemand mee naar het gesprek bij wie je je goed voelt, zoals je ouders of iemand van je (mede)leiding. We kijken in dat gesprek samen wat je graag doet, wat je wil leren en wat jouw rol kan zijn in een leidingsploeg. Achteraf koppelen we samen naar je groep terug over wat je allemaal geleerd hebt op cursus.

Wat leer je nu concreet?

  • In no-time een zot creatief spel uit je mouw schudden en je activiteiten inkleden met een twist.
  • Omgaan met leden van kapoen tot jin: moeilijk gedrag, leefwereld, motivatie, ... 
  • Eerste hulp bij communiceren met ouders, externen,...
  • Kampen en weekends organiseren
  • Begeleidershouding: speluitleg, wat is mijn sterkte als leiding,...
  • Veilige omgeving: pesten, Speel op Veilig, EHBO,...
  • … Alles waar jij nog meer over wilt leren!

Wat is het niet?

Geen testen, geen lessen of PowerPoints, maar bijleren op een scouteske en speelse manier. 

Attest?

Je stapt in een co-animatortraject waarbij we talentgericht werken en niet gebonden zijn aan competenties erkend door de overheid. Je krijgt achteraf een bewijs van je afgelegd traject en een talentportfolio. Indien je samen met jouw begeleiding ontdekt dat het animatortraject toch iets voor jou is, dan bekijken we in welke mate dit mogelijk is.

Waar?

Je kan Inclusieve Animator volgen in de gebouwen van een van onze Hopper Jeugdverblijven. In de zomervakantie kan je ook op Inclusieve Animator gaan in tenten.

‘Een paar uur voor de cursus was ik toch wel zenuwachtig, maar op het einde had ik het gevoel dat ik er helemaal bij hoorde.’

Sarah, Scouts Klauwaards, Gent
Voor wie?

Voor wie?

Jongeren met een (verstandelijke) beperking die al in leiding staan of (laatstejaars) lid zijn en die goesting hebben om leiding te worden.

Ben je nog niet aangesloten bij een scouts- of gidsengroep? Dan bekijken we samen of we een groep in de buurt vinden die een plekje in de leidingsploeg heeft. 

Je volgt de cursus in groepjes van 6 tot 12 deelnemers en twee begeleiders uit heel Vlaanderen en Brussel. Naast de momenten in kleinere groepjes zijn er natuurlijk ook momenten met iedereen. Je eet met de andere groepjes, chillt samen en je sluit ook allemaal samen de dag af.

Quanta costa?

Quanta costa?

Inclusieve Animator kost 144 euro. Tijdens de kerstvakantie bedraagt de kostprijs 120 euro, omdat die vorming een dag korter is. Na de vorming krijg je een deelnamebewijs.  Breng het binnen bij je gemeente of klop aan bij je lokale jeugddienst. Heel wat gemeenten betalen (een deel van) de kostprijs van onze vormingen terug afhankelijk van hun eigen werkwijze. Vraag het na! 

Heb je het financieel moeilijk, dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Veelgestelde vragen

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail.

  •  Annuleer je 7 dagen voor de start van het evenement, dan krijg je je inschrijvingsgeld 100% terugbetaald
  •  Annuleer je 1 tot 6 dagen vooraf, dan betalen we 85% van je inschrijvingsgeld terug
  •  Annuleer je de laatste 24u voor het evenement, dan zal er niet terugbetaald worden

Ben je geholpen met deze info?

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ben je geholpen met deze info?

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?