Animator

rennende groep animators

Pas in leiding staan is spannend. Ga op Animator en krijg tips en tricks om sterker in je schoenen te staan! En zo nóg meer plezier te halen uit in leiding staan.

Wat is Animator?

Animator is een meerdaagse vorming van 7 dagen en 6 overnachtingen. In kleine groepjes zoom je in op verschillende thema’s. Je wordt begeleid door twee ervaren scouts die jou graag de kneepjes van het vak op een speelse manier leren. Hun tips & tricks, ervaring en de ervaring van je mededeelnemers zorgen ervoor dat jij alles leert wat je nodig hebt om leiding te worden.

Wat leer je nu concreet?

  • In no-time een zot creatief spel uit je mouw schudden en je activiteiten inkleden met een twist;
  • omgaan met leden van kapoen tot jin: moeilijk gedrag, leefwereld, motivatie...;
  • eerste hulp bij communiceren met ouders, externen...;
  • kampen en weekends organiseren;
  • begeleidershouding: speluitleg, wat is mijn sterkte als leiding...;
  • veilige omgeving: pesten, Speel op Veilig, EHBO...;
  • … alles waar jij nog meer over wil leren!

Wat is het niet?

Geen testen, geen lessen of PowerPoints, maar bijleren op een scouteske en speelse manier.

visual van traject animatorcursus om vormingsattest te behalen

Wil je animator worden? Als je slaagt voor de competenties van je cursus, kan je een officieel attest ‘animator in het jeugdwerk’ van de Vlaamse Overheid aanvragen. Ontdek hoe je je attest behaalt.

Voor (en met) wie?

Leiding, jins, loodsen of laatstejaars leden. Je volgt de animatorcursus in groepjes van 6 tot 12 deelnemers en twee begeleiders uit heel Vlaanderen en Brussel. Naast de momenten in kleinere groepjes zijn er natuurlijk ook momenten met iedereen. Je eet met de andere groepjes, chillt samen en je sluit ook allemaal samen de dag af.

Kostprijs?

De cursus animator kost 144 euro. Tijdens de kerstvakantie bedraagt de kostprijs 120 euro, omdat die vorming een dag korter is. Na de vorming krijg je een deelnamebewijs.  Breng het binnen bij je gemeente of klop aan bij je lokale jeugddienst. Heel wat gemeenten betalen (een deel van) de kostprijs van onze vormingen terug afhankelijk van hun eigen werkwijze. Vraag het na! 

Heb je het financieel moeilijk, dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Waar?

Je volgt de animatorcursus meestal in de gebouwen van een van onze Hopper Jeugdverblijven. In de zomervakantie kan je ook op cursus gaan in tenten.

‘Tip: kom alleen! Doordat je nieuwe mensen leert kennen, leer je ook van hun ervaringen binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen.’

Leyo Gehre, Scouts Hellegat, Niel

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Ben je geholpen met deze info?

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat. 

Ben je geholpen met deze info?

Wil je je uitschrijven voor een cursus? Dat kan via de link in de inschrijvingsmail.

  •  Annuleer je 7 dagen voor de start van het evenement, dan krijg je je inschrijvingsgeld 100% terugbetaald
  •  Annuleer je 1 tot 6 dagen vooraf, dan betalen we 85% van je inschrijvingsgeld terug
  •  Annuleer je de laatste 24u voor het evenement, dan zal er niet terugbetaald worden

Ben je geholpen met deze info?

Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

Ben je geholpen met deze info?

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Ben je geholpen met deze info?

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ben je geholpen met deze info?

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?