Animator

rennende groep animators

Pas in leiding staan is spannend. Ga op Animator en krijg tips en tricks om sterker in je schoenen te staan! En zo nóg meer plezier te halen uit in leiding staan.

Wat is Animator?

Animator is een meerdaagse cursus. Op animatorcursus leer je inkleden met een twist, in no-time een zot creatief spel uit je mouw schudden, eerste hulp bij omgaan met ouders, pesten aanpakken, kampen en weekends organiseren enzovoort.

Wil je animator worden? Als je slaagde voor de competenties van je cursus, kan je een officieel attest ‘animator in het jeugdwerk’ van de Vlaamse Overheid aanvragen. Ontdek hoe je je attest behaalt.

Voor wie?

Leiding, jins, loodsen of laatstejaars leden.

Kostprijs?

Animator kost 132 euro. (In de kerstvakantie is dat maar 110 euro omdat die cursus een dag korter is.) Na de cursus krijg je een deelnamebewijs. Breng het binnen bij je gemeente, vaak krijg je het cursusbedrag volledig of gedeeltelijk terugbetaald.

Vormt het bedrag of de betaling een drempel voor jou? Dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Waar?

Je volgt Animator meestal in de gebouwen van een van onze Hopper-jeugdverblijven. In de zomervakantie kan je ook op animatorcursus gaan in tenten.

‘Tip: kom alleen! Doordat je nieuwe mensen leert kennen, leer je ook van hun ervaringen binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen.’

Leyo Gehre, Scouts Hellegat, Niel

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Informeer bij je groepsleiding. Misschien kan je hulp krijgen van oud-leiding die wel voldoet aan de voorwaarden? Of vraag het aan je districtscommissaris (DC)

Vanaf het moment dat je als begeleiding via een getuigschrift kan aantonen dat je in het hoger onderwijs 60 uur pedagogische vorming hebt gevolgd, voldoe je aan één van de voorwaarden om stagebegeleiding te mogen zijn.

Om je in te kunnen schrijven voor een cursus en om in orde te zijn met de verzekeringen, moet je je lidgeld betaald hebben aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het liefst ben je jin of sta je nog actief in leiding, maar het is uiteraard geen probleem dat je op cursus gaat als je niet meer in leiding staat.

Nee, iedereen mag op Gilwell of Basisweekend, of je nu een animatorattest hebt of niet. Je moet wel minstens 19 jaar oud zijn of 3 jaar in leiding staat voordat je op Gilwell of Basisweekend vertrekt.

Ja, jins mogen mee op Animator. Ze moeten hun stage niet tijdens hun jinjaar doen, maar mogen wachten tot ze leiding zijn.

Een deelnamebewijs is een bewijs dat je vorming hebt gevolgd. Je krijgt een deelnamebewijs van de organisator van de vorming waaraan je hebt deelgenomen. Veel steden en gemeentes betalen het inschrijvingsgeld van vormingsevenementen (gedeeltelijk) terug. Breng je deelnamebewijs dus zeker binnen bij de gemeente.

Nee, vorming volgen is niet verplicht. Maar het is wel handig om sterker in je schoenen te staan als leiding. Ontdek alle vormingen.

Meer veelgestelde vragen