Animator

rennende groep animators

Pas in leiding staan is spannend. Ga op Animator en krijg tips en tricks om sterker in je schoenen te staan! En zo nóg meer plezier te halen uit in leiding staan.

Wat is Animator?

Animator is een meerdaagse vorming van 7 dagen en 6 overnachtingen. In kleine groepjes zoom je in op verschillende thema’s. Je wordt begeleid door twee ervaren scouts die jou graag de kneepjes van het vak op een speelse manier leren. Hun tips & tricks, ervaring en de ervaring van je mededeelnemers zorgen ervoor dat jij alles leert wat je nodig hebt om leiding te worden.

Wat leer je nu concreet?

  • In no-time een zot creatief spel uit je mouw schudden en je activiteiten inkleden met een twist;
  • omgaan met leden van kapoen tot jin: moeilijk gedrag, leefwereld, motivatie...;
  • eerste hulp bij communiceren met ouders, externen...;
  • kampen en weekends organiseren;
  • begeleidershouding: speluitleg, wat is mijn sterkte als leiding...;
  • veilige omgeving: pesten, Speel op Veilig, EHBO...;
  • … alles waar jij nog meer over wil leren!

Wat is het niet?

Geen testen, geen lessen of PowerPoints, maar bijleren op een scouteske en speelse manier.

visual van traject animatorcursus om vormingsattest te behalen

Wil je animator worden? Als je slaagt voor de competenties van je cursus, kan je een officieel attest ‘animator in het jeugdwerk’ van de Vlaamse Overheid aanvragen. Ontdek hoe je je attest behaalt.

Voor (en met) wie?

Leiding, jins, loodsen of laatstejaars leden. Je volgt de animatorcursus in groepjes van 6 tot 12 deelnemers en twee begeleiders uit heel Vlaanderen en Brussel. Naast de momenten in kleinere groepjes zijn er natuurlijk ook momenten met iedereen. Je eet met de andere groepjes, chillt samen en je sluit ook allemaal samen de dag af.

Kostprijs?

De cursus animator kost 144 euro. Tijdens de kerstvakantie bedraagt de kostprijs 120 euro, omdat die vorming een dag korter is. Na de vorming krijg je een deelnamebewijs.  Breng het binnen bij je gemeente of klop aan bij je lokale jeugddienst. Heel wat gemeenten betalen (een deel van) de kostprijs van onze vormingen terug afhankelijk van hun eigen werkwijze. Vraag het na! 

Heb je het financieel moeilijk, dan biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen enkele oplossingen aan.

Waar?

Je volgt de animatorcursus meestal in de gebouwen van een van onze Hopper Jeugdverblijven. In de zomervakantie kan je ook op cursus gaan in tenten.

‘Tip: kom alleen! Doordat je nieuwe mensen leert kennen, leer je ook van hun ervaringen binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen.’

Leyo Gehre, Scouts Hellegat, Niel

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?