Reisbijstand met de auto

Scouts op een bergpad, hoog in de bergen.

Op buitenlands kamp met de auto? De reisbijstandsverzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen aanvragen is dan een goed idee. Niet verplicht, wel aangeraden.

Een ernstig ongeval op kamp in het buitenland ?

 • Help, een noodsituatie op kamp! Geen paniek, volg dit stappenplan.

 • Heb je een reisbijstand afgesloten via Scouts en Gidsen Vlaanderen?
  Ethias kan je 24/7 bereiken op +32 (0)11 28 28 28 - ons polisnummer = 45.292.896

  (Hou volgende gegevens bij de hand:  jullie groepsnummer, het referentienummer van jullie SGV-verzekeringsaanvraag, jullie kampdata, het land van bestemming.)

Wat?

De reisbijstandsverzekering met auto voorziet in pechverhelping en combineert de gewone reisbijstand (= bijstand aan personen) met een verzekering bijstand aan voertuigen op je buitenlands kamp binnen geografisch Europa. Verzeker je (gehuurde) auto met Belgische nummerplaat (met aanhangwagen). De inzittenden zijn verzekerd voor ziekte, verzorging, repatriëring…

Meer details kan je in deze nota over reisbijstand met auto en ledenpolis vinden.

Opgelet! De reisbijstand (gehuurde) voertuigen met Belgische nummerplaat (zonder of met aanhangwagen) geldt enkel voor voertuigen met een MTM van maximum 3,5 ton, met maximaal vier wielen. Check altijd eerst of bij de huurauto een reisbijstandsverzekering inbegrepen is. 

Prijs?

Je betaalt voor elk voertuig plus het aantal inzittenden. Maak dus zelf de som.

Per inzittende:

Aantal dagen12-34-56-1112-1718-2324-32
Prijs (in €)2,144,217,6011,1514,7518,3622,13

Per voertuig (met aanhangwagen):

Aantal dagen12-34-56-1112-1718-2324-32
Prijs (in €)6,2212,2522,0632,4942,9053,5064,44

Hoe aanvragen?

Deze gegevens heb je nodig:

 • Land van bestemming. (In het aanvraagformulier kan je maar één land selecteren. Ga je naar meerdere landen, noteer de andere landen dan in het vak opmerkingen.)
 • Naam en voornaam van de inzittenden.
 • Merk, nummerplaat en bouwjaar van de auto.
 • Type van de auto: personenwagen, minibus of vrachtwagen tot 3,5 ton en of je al dan niet een aanhangwagen meeneemt.

Vraag de verzekering aan!

Reisbijstand in tijden van corona

Een reisbijstandsverzekering kan je al heel wat problemen besparen indien iemand positief zou testen in jullie vakantieland.

 • Neem je geen reisbijstandsverzekering? Dan is ziekte in het buitenland niet gedekt via Scouts en Gidsen Vlaanderen, ook niet bij quarantaine wegens besmetting of hoog risico contact.

 • Neem je de reisbijstandsverzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen? Dan zijn enkel de kosten van de zieke persoon gedekt. Moet jij of je groep in quarantaine wegens een besmetting of een hoog risico contact, dan betaal je die kosten zelf.
  Heb je op jouw kamp weinig risicovolle situaties (vb. geen vliegtuig, geen steden of andere drukke plaatsen), dan is het risico op besmettingen eerder klein en kan de reisbijstandsverzekering  volstaan.

 • Sommige verzekeraars betalen ook een langer verblijf als je in quarantaine moet, ook al ben je zelf niet ziek. Bekijk zelf welke verzekeraar voor jullie interessant kan zijn in de onderste tabel over reisbijstandsverzekeringen. 

Meer info?

Lees de brochure Goed verzekerd?.

Bekijk de polis (polisnummer 45.292.896). 

Veelgestelde vragen

Het aangifteformulier bestaat alleen in het Nederlands. Het geneeskundig getuigschrift (deel van de verzekeringspapieren) dat de dokter of het ziekenhuis ter plaatse moet invullen, kan je downloaden in het Frans, Engels, Spaans, Duits en Italiaans.

Ben je geholpen met deze info?

De reisbijstand voor personen geldt in de hele wereld, behalve in oorlogsgebied. 
De reisbijstand voor auto's telt enkel voor landen in het geografische Europa: Albanië, Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kosovo, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland (met uitsluiting van Siberië), San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (met uitzondering van de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla) , Tsjechië, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland, alsook de Europese grondgebieden van Azerbeidzjan (met de Kaukasus als grens), Georgië (met de Kaukasus als grens), Kazachstan (met de Oeralrivier als grens) en Turkije (met de Dardanellen als grens).

Ben je geholpen met deze info?

Nee, de autoverzekering die je kan afsluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen is enkel geldig voor auto's ingeschreven in België. Een busje gehuurd in België waarmee je naar het buitenland rijdt, kan je wel verzekeren via Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Ben je geholpen met deze info?

Leden die ingeschreven zijn en hun lidgeld betaald hebben, zijn bij scoutsactiviteiten verzekerd voor lichamelijke schade, ook buiten de landsgrenzen. Het is wel een goed idee om een extra reisbijstandsverzekering af te sluiten via Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Ben je geholpen met deze info?

Meer veelgestelde vragen

Ben je geholpen met deze info?